5 verktyg som varje PC-byggare behöver för en framgångsrik konstruktion

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • En ren arbetsyta är avgörande för att bygga en PC. Undvik statisk elektricitet genom att arbeta på ett trägolv eller använda antistatiska metoder.
  • En Phillips-skruvmejsel är det viktigaste verktyget du behöver. Överväg en långskaft skruvmejsel och ett magnethuvud för enkelhetens skull.
  • Använd skruvhållare och behållare för att hålla dina skruvar organiserade. Tvätta och återanvända små behållare som yoghurtkrukor eller ägglådor.

Om du gör dig redo att bygga en PC behöver du några grundläggande verktyg och komponenter – men vilka verktyg och utrustning behöver varje PC-byggare?

0. En ren arbetsyta

Det är viktigt att ha utrymme att arbeta medan du bygger. Leta efter en plan yta på lämplig höjd så att du inte böjer dig och gör ont i ryggen, med bra klar takbelysning. Vissa delar är små eller svåra att sitta på rätt sätt, och det blir mycket lättare om du kan se vad du gör.

Du bör dock undvika att arbeta på en matta eller en matta, som kan generera statisk elektricitet, särskilt om du bär fluffiga strumpor, vilket kan skada dina komponenter. Statisk elektricitet som steker din hårdvara är inte garanterad, men varför ta risken när den lätt kan undvikas? Arbeta på ett trägolv, arbeta barfota, köp ett antistatiskt armband, slipa dig själv genom att röra vid metallen i ditt PC-fodral, eller kombinera några av dessa antistatiska metoder för att skydda din hårdvara. Det finns till och med antistatiska bänkmattor eller antistatiska golvmattor, men det sistnämnda är definitivt överdrivet för ett hem-PC-bygge.

De bästa ytorna är ett träskrivbord eller soffbord, eller så kan du använda din köksbänk så länge det finns tillräckligt med utrymme och du inte är för nära diskbänken.

1. Skruvmejselsats

Det viktigaste verktyget för att bygga en dator är en Phillips-skruvmejsel. Närmare bestämt vill du ha en Phillips nr 2, som är utgångspunkten för de flesta PC-byggnadsrelaterade skruvar, som du behöver för att dra åt skruvarna på de flesta komponenter för att hålla dem på plats. Nästan alla Phillips No.2 kommer att göra jobbet, men enligt min erfarenhet av att bygga datorer finns det ett par extra överväganden.

Du vill ha en vanlig längd stjärnskruvmejsel, men en långskaft skruvmejsel är också otroligt praktisk för de svåråtkomliga platserna. Du kan också överväga en kortskaft skruvmejsel också. För flera år sedan köpte jag iFixit Mako Precision Bit Set. Dess utbud av utbytbara skruvmejselhuvuden kommer alltid väl till pass, inte bara för PC-byggande! Slutligen, överväg ett magnetiskt huvud, vilket är extremt användbart när du försöker placera en skruv i en besvärlig vinkel.

jag fixar det

Tänk dessutom allvarligt på att plocka upp en platt skruvmejsel. Medan de flesta skruvar du kommer att stöta på kommer att använda ett Phillips-huvud, finns det alltid en eller två med platt huvud, och du vill inte finna dig själv som försöker dra åt dyr PC-hårdvara med en smörkniv.

2. Skruvhållare

Att bygga en PC kräver alltid massor av skruvar i olika former och storlekar. Du vill att några behållare ska hålla dina skruvar, hålla dem åtskilda och, viktigast av allt, undvika att tappa någon av dem. En liten behållare kommer att göra det om den är stabil; Jag har använt gamla yoghurtgrytor, ägglådor, färskostlådor och mer genom åren. Se bara till att tvätta dem först!

3. Långnästång/hemostat

När det kommer till att dra åt vissa skruvar är en tång med lång näsa eller hemostat tång extremt användbar, speciellt om en skruv bestämmer sig för att hoppa till frihet och faller in i ditt PC-fodral.

Om du kan, välj ett par med silikonspetsar, eftersom detta kommer att skydda ditt PC-fodral, moderkort och andra komponenter från oönskade repor.

4. Huvudbrännare

Amazon

Jag har byggt många datorer genom åren och fixat mycket mer. Att ha en praktisk huvudfackla tillgänglig gör alltid jobbet lättare, även om du befinner dig i ett väl upplyst utrymme. Det beror på att även om det är väl upplyst kommer du att titta in i ett PC-fodral, vilket oundvikligen blockerar värdefullt ljus och skymmer din sikt.

Nu kanske du säger, ”Varför tar jag inte bara med en lampa till bordet?” Jo, det kan du, men när det kommer till PC-byggande vill du hålla din arbetsyta så fri som möjligt, och att fästa en lampa i pannan är det enklaste sättet att kasta ljus över situationen utan att skapa röran.

Du behöver inte skaffa dig något fint; en grundläggande laddningsbar huvudlampa kommer att göra jobbet bra.

5. Dragkedja eller kardborrband

När dina komponenter har placerats i ditt fodral måste du hantera kablarna för att hålla allt snyggt och snyggt och för att se till att du inte hindrar något luftflöde.

För att göra detta behöver du dragkedjor, kardborrband eller snoddar. Dessa låter dig knyta fast kablar till punkter inuti ditt fodral och bunta ihop kablar för enklare hantering.

Vänta, du behöver bara fem verktyg för att bygga en PC?

Det är rätt; dessa fem verktyg bör guida dig lycklig genom alla PC-byggen. Faktum är att med lite erfarenhet kan du bygga en dator från grunden med bara en stjärnskruvmejsel nr 2 – men att ha några extra verktyg till hands skadar aldrig någon, och det är därför det finns några extra bitar du kanske vill överväga. Men dessa är alla valfria, så stressa inte om du inte har dem.

Kylpasta

Nor Gal/Shutterstock

Om du köper en ny CPU eller en ny CPU-kylare kommer den förmodligen att levereras med en liten tub med termisk pasta (din CPU-kylare kan till och med ha termisk pasta applicerad redan). Men om du bygger med begagnade komponenter måste du tillhandahålla termisk pasta (du kan också behöva lite isopropylalkohol för begagnade komponenter – kolla in nästa post i listan).

Du kanske också vill överväga att ha termisk pasta till hands, eftersom pastan som följer med vissa processorer eller kylare inte är av bästa kvalitet. Den termiska pastan hjälper till att överföra värme från din CPU till kylaren, så att använda en kvalitetspasta kan hjälpa till att förhindra att din dator överhettas.

Några populära termiska pastor av hög kvalitet är Arctic Silver 5, Thermal Grizzly Conductonaut eller Noctua NT-H1.

Rengöringssprit

Om du lägger till ny termisk pasta till din CPU, måste du först ta bort den gamla termiska pastan. Termisk pasta härdar med tiden och blir knaprig och mindre effektiv.

Lyckligtvis är det väldigt enkelt att ta bort gammal termisk pasta. Du kan använda tvättsprit för att ta bort det. Doppa bara en Q-tip i tvättsprit och gnugga försiktigt på den gamla termiska pastan för att ta bort den.

5 mm sexkantsmutter

Din pålitliga Phillips-skruvmejsel är verkligen allt du behöver för att bygga en PC. Däremot kan du överväga att ha en 5 mm sexkantsskruvdragare runt för gott, eftersom det är praktiskt för att kontrollera om moderkortets avstånd är säkra.

Om du redan äger en större skruvmejsel eller verktygssats, kan du hitta en 5 mm sexkantsskruvmejsel eller skruvmejsel där, så kontrollera det först innan du köper en ny.

En fungerande dator

Slutligen, en av de mest användbara sakerna du kan ha till hands när du bygger är en fungerande dator för felsökningsändamål.

När du har anslutit alla dina komponenter bör din nya dator kunna POST (startsjälvtest). POST visar att dina komponenter kommunicerar med varandra och att maskinen kan komma åt BIOS, vilket är systemets firmware som körs direkt efter att din dator startar, vilket hjälper operativsystemet att ladda.

Men ibland ansluter du dina komponenter och PC:n POSTAR inte. När detta händer kan du lyssna efter pipkoder, kolla moderkortets fellampor eller moderkortets LCD-skärm för att ta reda på problemet. Tack och lov finns det flera sätt att fixa en dator som inte POST.

Det är här din fungerande PC kommer in. Du kan byta ut komponenter en i taget mot komponenter från din fungerande PC eftersom de är kända för att fungera. Om du byter ut ditt nya RAM-minne mot ditt gamla RAM-minne och den nya datorn nu gör inlägg, till exempel, har du sannolikt att göra med ett felaktigt eller felaktigt placerat RAM-minne.

I själva verket är de första fem föremålen allt någon behöver för att framgångsrikt bygga en PC, nybörjare eller inte. En ren arbetsstation är alltid ett plus, och att ha något att hålla skruvarna är också löjligt användbart. Mest av allt, bara förbli lugn medan du bygger din PC; även om det verkar komplicerat är det i grunden avancerat Lego.