Instagram-statistik som kommer att förvandla ditt marknadsföringsspel

Det pratas mycket om Instagrams hypervisuella karaktär och varför det gör det till en hotspot för marknadsförare. Även om det definitivt är sant, är den främsta anledningen till att jag tror att Instagram har blivit guldstandarden för marknadsföring på sociala medier för att det är en trendsättare.

Instagram inledde en ny våg av marknadsföring: influencer marketing, med sin ekonomi av kreatörer och influencers.

Som en Born on Instagram-skapare själv började allt från Instagram! Ända sedan dess har alla andra sociala medieplattformar (Facebook, LinkedIn, X eller Pinterest) startat sina egna skaparprogram, som försöker rulla in influencers och vara ett medel för influencer-marknadsföring.

Instagram är inte längre bara en plattform för doomscrolling. Det är en plats för att upptäcka ny inspiration och nya varumärken, göra inköp och hitta produkter som gör dig lycklig och fullbordar ditt liv. Låt oss ta en titt på all viktig Instagram-statistik som gör plattformen till ett utmärkt val för att förstärka ditt marknadsföringsspel:

Instagram har 2 miljarder aktiva användare varje månad

Källa: Statista

Instagram är ett av de fyra bästa sociala medierna i världen, med 2 miljarder aktiva användare varje månad. Faktum är att det föregås av Facebook, YouTube och WhatsApp, där Facebook och WhatsApp är en del av samma Meta-familj.

Facebook är den bästa sociala medieplattformen, med 2,9 miljarder aktiva användare. Dessutom tillåter både Facebook och Instagram användare att få kontakt med människor över geografiska och ekonomiska gränser på flera språk.

Instagram har en annonsräckvidd på 1,62 miljarder

Källa: Dataportal

Perfekt för varumärkesmarknadsförare och affiliate-marknadsförare, Instagram har en annonsräckvidd på 1,62 miljarder varje månad. Eftersom det också är ett av de fyra främsta aktiva sociala medienätverken, öppnar Instagram upp en värld av möjligheter för varumärken och företag.

Som varumärke eller företag på Instagram har dina annonser potential att nå 200 miljarder aktiva användare under en enda månad. Dessutom, 87 % av köparna säga att de kan vidta åtgärder när de upptäcker en produkt på Instagram.

Användare mellan 18 och 24 år utgör den största andelen av Instagrams reklampublik. Den genomsnittliga engagemangsgraden för alla inlägg på Instagram är 0,71 %, som delas av Locowise. Det högsta engagemanget är för karusellinlägg med 1,28 %, följt av videoinlägg och fotoinlägg med 0,59 % och 0,58 %.

Indien har den största Instagrampubliken

Källa: Statista

Det finns 229 miljoner Instagram-användare bara i Indien, vilket gör det till Instagrams ledande marknad. Indianer använder Instagram för att följa kreativa trender, shoppa produkter och upptäcka sig själva. Förutom att vara en högväxande marknad för Instagram-annonser har Indien ett av de största antalet kreatörer på Instagram.

Faktum är att som en Born on Instagram-skapare i Indien själv kan jag säga att influencer marketing verkligen har kommit ikapp i Indien. Fler och fler varumärken samarbetar med influencers och mikroinfluencers för att marknadsföra sitt varumärke och sina produkter.

USA tar andraplatsen med 143 miljoner Instagramanvändare. Därefter kommer Brasilien, med 113 miljoner användare. Indonesien, Turkiet och Japan ligger också tätt efter.

50 % av Instagram-inläggen har färre än 6 Hashtags

Instagram är ett bra ställe för människor att upptäcka dina varumärken. De gör det med sponsrade annonser, föreslagna inlägg och virala rullar. Du kan dock se till att organiska inlägg är mer upptäckbara genom att lägga till hashtags.

Men den urgamla frågan med Instagram-hashtags har varit densamma: Hur många hashtags ska du använda? Hubspot säger att det genomsnittliga Instagram-inlägget innehåller 10,743886135116517 hashtags. Men cirka 50 % av Instagram-inläggen använder mindre än 6 hashtags.

Du skulle bli förvånad över att få reda på att det här också är en figur som Instagram själv tycker passar. Som en del av Född på Instagram skaparkursInstagram råder sina skapare som jag att använda maximalt 5–6 hashtags och inte överanvända dem.

Brunei har den högsta Instagram-räckvidden

Medan Indien är toppmarknaden för Instagram med det största antalet användare (229 miljoner), finns det ett annat land som tar pokalen när det kommer till den högsta Instagram-räckvidden, med 92 % av befolkningen på Instagram. Vi pratar om Brunei.

Bruneis Engagemangsgraden på Instagram är 74 %, följt av Kazakstan, med en publikräckvidd på 72 %. I Brunei är Instagram det mest populära nätverket för sociala medier. Facebook och YouTube tar ett steg tillbaka i landet. Och en annan intressant aspekt är att Brunei har fler kvinnliga Instagram-användare än män.

Landet ser Instagram som ett kreativt utrymme för att uttrycka sig och skapa sina identiteter.

Instagrams annonsräckvidd ökade med 310 miljoner

Instagrams interna data visar att dess annonseringsräckvidd har ökat i en progressiv takt i januari, februari och mars 2023. Under de tre månaderna fram till april 2023 har det totala antalet användare ökat med 310 miljonervilket är 23,5 % jämfört med föregående siffra.

Det beror på att Instagram Reels har tagit annonsmarknaden med storm. Marknadsförare förlitar sig på sponsrade annonser såväl som betalda partnerskap med kreatörer för att skapa ett varumärke och få in fler användare. Dessutom låter Instagram användare experimentera med flera typer av annonsformat:

  • Fotoannonser
  • Videoannonser
  • Karusellannonser
  • Stories annonser
  • Annonser i Utforska

Nästan 31 % av Instagram-användarna är mellan 18 och 24

Källa: Statista

Instagram används mest av användare i åldrarna 18 – 24. Denna åldersgrupp utgör 30,8 % av Instagrams totala användare, följt av 30,3 % av användare mellan 25 och 34 år.

35 – 40 år är den tredje största åldersgruppen, med 15,7 % av Instagramanvändarna som tillhör denna grupp. Ungdomen gillar Instagram för att det är visuellt orienterat. Det är det bästa stället att få ny inspiration, arbeta med idéer och upptäcka kreativa saker. Dessutom delar Instagram Reels allt från platserna du bör resa bredvid skattetips till life hacks.

Trender kommer och går, men medan de är här underhåller de Instagram-publiken med något nytt varje vecka.

51,8 % av Instagrams publik är män

Källa: Statista

Jag trodde att Instagram var mer populärt bland kvinnor. Men enligt Statista är 51,8 % av Instagrams totala publik män. Kvinnor tar bara upp 48,2%. Även om skillnaden inte är stor, tenderar män och kvinnor att använda sociala medier på olika sätt.

Snapchat är den sociala medieplattform som har den högsta andelen kvinnliga tittare, medan Twitter, med 63 % män, har den högsta andelen manliga tittare. Instagram kommer på andra plats med 48,2 % kvinnor.

Normen har varit att män använder sociala medier som Twitter (numera X) eller LinkedIn för att bygga inflytande och samla information. Men eftersom fler män väljer en visual-first och video-orienterad plattform som Instagram, förändrar det förståelsen av mäns användning av sociala medier.

De är också rörda av viraliteten hos Instagram Reels och använder sociala medier för underhållning, avkoppling och kreativ inspiration.

Cristiano Ronaldo är den person som följs mest

Cristiano Ronaldo är den mest följt person på Instagram, med 608 miljoner följare i oktober 2023. Det mest följda kontot på Instagram tillhör dock Instagram med 660 miljoner följare.

Leo Messi är på tredje plats med 489 miljoner följare. Han tog sig från den femte positionen till den tredje positionen efter den massiva vinsten i FIFA World Cup 2023!

Den mest följda kvinnan på Instagram, från och med oktober 2023, är Selena Gomez, med 430 miljoner följare. Hon är fyra bland de tio bästa och gick om Kylie Jenner i februari 2023.

Kylie Jenner är nästa med 399 miljoner följare, följt av Dwayne Johnson med 391 miljoner följare och Ariana Grande med 308 miljoner följare. Andra personer i topp tio inkluderar Kim Kardashian, Beyoncé, Khloé Kardashian.

25,9 % av den globala befolkningen 13 eller äldre finns på Instagram

Instagram har 1,628 miljarder användare runt om i världen. Det gör det 25,9 % av befolkningen som är 13 år eller äldre på Instagram. När en fjärdedel av världens befolkning är på Instagram är det en tydlig markör för varför Instagram är ett av de fyra bästa sociala medierna i världen!

Instagram är fortfarande blockerat i Kina, så om alla kinesiska individer som är 13 år eller äldre skulle tas bort från denna uppskattning, skulle adoptionsfrekvensen för Instagram hoppa från 25,9 % till 32,2 %.

Observera: Detta är baserat på Instagrams reklampublik och kanske inte återspeglar dess totala användarbas.

33,1 minuter för Instagram varje dag

Källa: Oberlo

År 2023 spenderar Instagram-användare ett minimum av 33,1 minuter på Instagram varje dag. Faktum är att den siffran är högre än Facebook, där den genomsnittliga tidsåtgången är 30,9, Snapchat med 30,0 och Reddit med 24,1 minuter.

De spenderar dock högst tid på TikTok, med minst 53,8 minuter som spenderas på det varje dag. Det följs av YouTube, Twitter (nu X) och Instagram.

Före 2022 spenderade människor mest tid på YouTube. TikTok har stigit ganska mycket under de senaste åren och gått om Facebook, Instagram och nu YouTube också, för första gången!

2022 var det mest populära innehållet på Instagram inlägg med bilder. 42,2 % av innehållet var bilder, följt av karuseller med 26,2 %.

Den trenden förändras dock med populariteten för Instagram Reels. 2023 avslöjar Instagrams interna data, som delas med BOI-skapare som jag, Instagram Reels och Carousel Image-inlägg som det mest populära innehållet på plattformen.

Men även 2022 var Instagram-rullarna de mest populära när de mättes för mätvärden som räckvidd och likes. Och bilder fick det högsta engagemanget när det kom från kommentarer. Nu har ett annat mått också blivit populärt på Instagram, och det är besparingar! Instagramrullar och karusellinlägg är de mest sparade föremålen 2023.

70 % av kunderna upptäcker sitt nästa köp på Instagram

Instagrams reklamdata avslöjar det 70 % av shoppare använda plattformen för att upptäcka deras nästa köp. Därför är det ett av de bästa områdena för din produkt att bli upptäckt av nyare publik. För varumärken och företag som precis har börjat kan varumärkesmedvetenhet vara knepigt.

Men med sponsrade annonser och betalda partnerskap med Instagram-skapare blir det lättare att upptäcka ditt varumärke eller positionera en produkt. Du börjar få fler köp och fler kvalificerade leads.

Instagram-rullar har den högsta räckvidden

Källa: Statista

Instagram-rullar har den högsta räckvidden på plattformen, med 33,8 % 2023, följt av karusellinlägg. Detta mäts vanligtvis av antalet visningar rullar eller inlägg får. Den genomsnittliga engagemangsgraden är annorlunda och ligger för närvarande på 30,8 % på Instagram Reels.

2022 hade Instagram-bildinlägg den högsta genomsnittliga räckvidden. Varje bild nås 1850 användare 2022, en siffra som redan sjunkit jämfört med 2706 användare 2021. 2023 har denna siffra minskat ytterligare, vilket ger plats för Instagram Reels.

Karusellinlägg 2022 visade 2325 användare jämfört med 2350 användare 2021. Videor har haft lägst räckvidd, vilket ledde till att Instagram slutligen lade ner IGTV 2023.

Annonsörer kan nå 176 fler miljoner användare

Källa: Dataportal

Instagrams annonspublik har ökat med 12,2 % det senaste året och nu kan annonsörer nå 176 fler miljoner användare. Förmodligen förklarar det varför annonsörer flockas till Instagram-annonser trots att kostnaden per klick är den högsta på Instagram. Det är nästan dubbelt så mycket som Facebook eller Twitter (nu tar X).

Vidare, enligt Digital 2023 Global översiktsrapport, den totala potentiella räckvidden för Instagram-annonser är 1,32 miljarder. Faktum är att det är totalt 16,5 % annonsräckvidd. Instagram Reel-annonser är de mest effektiva, med en räckviddskapacitet på 726,8 miljoner.

Att följa och undersöka varumärken råkar vara den näst mest populära aktiviteten på Instagram. Det är därför det är ett bra ställe för annonsörer att hitta följare, köpare och en målgrupp som skulle vara intresserad av att köpa din produkt och bli en återkommande besökare.

Människor besöker 200 miljoner företagskonton

Källa: Instagram för företag

För de flesta företag är en av de viktigaste uppgifterna att göra sitt varumärke upptäckbart. Det näst bästa är att folk pratar om ditt varumärke eller besöker dina sociala handtag! Det är därför Instagram är ett bra ställe för företag och varumärken. 200 miljoner företagskonton besöks varje dag på Instagram.

Inte nog med det, märken ser också en 16% ökning i försäljning enligt Instagrams interna annonsdata. Instagram kan driva publiken att göra köp och följa dina företagskonton. Nästan 90 % av publiken på Instagram följer ett eller flera företagskonton, oavsett hur små deras konton är.

Om du är en individ som letar efter sätt att tjäna pengar på Instagram, skulle du bli glad över att kolla prenumerationer, rullbonusar och coachmöjligheter!

Det mest populära inlägget på Instagram

Medan vi pratar om Instagram-statistik, låt oss ha lite kul. Kommer du ihåg det mest populära inlägget på Instagram? Det var fotot av ett ägg som postats av en okänd användare (nu verifierad) som heter world_record_egg. Det hade startat en kampanj 2019 för att bli det mest gillade inlägget på Instagram och slog Kylie Jenners senaste rekord.

Vad som är ännu mer fascinerande är att ägggänget bara har ett inlägg på Instagram och ingen annan aktivitet. Det ser ut som ett socialt experiment och kraften i mänsklig anslutning.

Nåväl, det lyckades tills GETEN tog FIFA World Cup Trophy 2023! Du har rätt, jag pratar om Lionel Messi. Hans vinnande inlägg är just nu det mest populära inlägget på Instagram, med 61,2 miljoner likes.

Ägget hade ett rekord på 55,9 miljoner gilla-markeringar, enligt Statista, men på Instagram Search i oktober 2023 ser jag att det har stigit till 60,2 miljoner likes! Nu visar Instagram Search inte likadana för Leo Messis VM-inlägg (kan vara ett fel, kan vara en ny funktion). Men en sak förblir konstant: han är mästare inte bara i fotbollsvärlden utan också i Instagramvärlden.

Instagrams The Rage

Instagram har passerat alla andra stora aktörer på mycket kort tid, helt enkelt för att ungdomar i åldrarna 18 – 34 tycker att den sociala medieplattformen är mer engagerande än till och med dess metamotsvarighet: Facebook.

Eftersom den senaste ungdomen fortsätter att vara den högsta publiken på plattformen, kommer användarna och plattformens popularitet bara att öka. Det är bara en tidsfråga tills Instagram störtar de andra på sin väg och blir den bästa sociala medieplattformen.

Ungdomens närvaro gör också Instagram till ett bra utrymme för annonsörer, marknadsförare och varumärken. Trots den höga kostnaden per klick för Instagram-annonser erbjuder plattformen ett av de högsta engagemangen, en konverteringsfrekvens på 70 % och kvalificerade potentiella kunder.

Därför är Instagram på modet i marknadsföringsvärlden nu och kommer att fortsätta att vara trendsättaren. Det var trots allt från Instagram som skaparindustrin av influencers började växa, och nu har Facebook, LinkedIn och X varit tvungna att skapa en kreatörsfokuserad plattform med specialerbjudanden och sådant.

Därefter kan du också utforska några av de bästa Instagram-mockup-generatorerna för att höja din Instagram-närvaro.