Hur man inaktiverar läskvitton för RCS-meddelanden på Android-telefoner

RCS-meddelanden visar läskvitton som standard. Om du inte vill ha dem kan du stänga av dem i både Google Messages och Samsung Messages.

RCS (Rich Communication Services) kommer med många funktioner för att göra sms-upplevelsen på Android bättre. Den låter dig kommunicera över internet eller dela filer utan att ta på dig operatörsavgifter eller behöva använda en meddelandeapp från tredje part.

En av RCS-funktionerna du får är läskvitton som visar en avsändare om du har öppnat deras meddelande. Du kan inaktivera den här funktionen om du av någon anledning inte vill ha den. Så här inaktiverar du läskvitton för RCS-meddelanden i Google Messages och Samsung Messages.

Hur man stänger av läskvitton i Google Messages

Inställningen för läskvitton är vanligtvis aktiverad som standard i Google Messages, vilket betyder att folk vet att du läst eller öppnat deras meddelande från deras sida. Följ dessa steg för att stänga av den:

 • Starta Google Messages och tryck på profilikonen.
 • Tryck på Meddelandeinställningar och gå till RCS-chattar.
 • Stäng av knappen Skicka läskvitton.
 • Avsändaren kommer inte längre att kunna se att du läst deras meddelande. Men de kommer fortfarande att veta att deras meddelande har levererats. Detta gäller avsändare som använder både Google Messages och Samsung Messages.

  En annan sak att notera är att personen på andra sidan fortfarande kan se dig skriva om du har skrivindikatorer påslagna. För att stänga av den här funktionen, öppna Google Messages, tryck på profilikonen, gå till Meddelandeinställningar > RCS-chattar och stäng av knappen Visa skrivindikatorer.

  Hur man stänger av läskvitton i Samsung Messages

  Läskvittonsfunktionen är också aktiverad som standard i Samsung Messages. Att stänga av det är enkelt:

 • Öppna Samsung Messages på din Galaxy-enhet.
 • Tryck på ikonen med tre punkter och gå till Inställningar.
 • Öppna alternativet Chattinställningar och leta reda på läskvitton.
 • Stäng av knappen Läskvitton.
 • Avsändaren kommer bara att veta att du har fått deras meddelande men kommer inte att kunna se om du har öppnat det. Den här inställningen gäller oavsett vilken RCS-meddelandeplattform de använder.

  Varför du bör inaktivera läskvitton

  Att stänga av läskvitton på valfri meddelandeplattform minskar trycket att behöva svara på personer du inte vill chatta med. Det är också praktiskt om du är upptagen och behöver fokusera på något annat utan att oroa dig för att personen på andra sidan känner sig ignorerad. Att inaktivera läskvitton kommer i slutändan att hjälpa till att odla sunda gränser mellan dig och de personer du kommunicerar med.