Hur testar man om en webbplats stöder HTTP/3?

By rik

Har du aktiverat HTTP/3 på din webbplats och känner dig osäker på hur du ska bekräfta det?

HTTP/3, ofta kallat H3, representerar det senaste HTTP-protokollet som utvecklats av IETF. Även om det fortfarande är i utkastform, förväntas det snart få stöd i de flesta större webbläsare och klienter. H3 bygger på QUIC-nätverksprotokollet för transportlagret, som ursprungligen skapades av Google. Detta skiljer det från äldre versioner som H2, vilket har sitt ursprung i SPDY-protokollet.

Cloudflare har publicerat ett informativt blogginlägg som går in på detaljer kring den tekniska implementeringen, vilket rekommenderas för vidare läsning.

I nuläget är det ett begränsat antal applikationer, webbservrar, nätverksenheter och CDN:er som har H3-stöd på serversidan. Cloudflare utmärker sig som den första CDN:en som erbjuder H3.

Låt oss fokusera på klientstödet.

Eftersom H3 fortfarande är under utveckling, är det inte alla webbläsare som stöder det ännu. För att testa funktionaliteten kan du i nuläget använda olika verktyg. Webbplatsen Can I Use är en bra resurs för att se vilka webbläsare som har stöd för H3.

adminvista.com tillhandahåller ett HTTP/3-test som snabbt ansluter din webbplats via cURL och visar om den stöder H3/QUIC-protokollet. Om anslutningen lyckas, visas de annonserade versionerna som stöds.

Alternativt kan du använda adminvista.com:s HTTP Protocol API för att granska alla dina webbplatser. Detta är särskilt användbart om du har många webbplatser som behöver analyseras.

En intressant aspekt är att den kostnadsfria versionen ger möjlighet att testa med upp till 3000 API-anrop per månad. Vid behov finns även uppgraderingar, från $5 per månad, som inkluderar 10 000 API-anrop och högre hastigheter på 25 anrop per sekund.

Kontrollera HTTP/3

LightSpeed erbjuder ett webbaserat verktyg för detta.

Besök HTTP/3 Check och ange den webbadress du vill testa, så visas resultatet omedelbart.

Firefox

Firefox Nightly har nyligen implementerat stöd för H3.

Firefox Nightly har nu tidigt HTTP/3-stöd för offentlig testning!

— Daniel Stenberg (@bagder) 4 november 2019

  • Starta Firefox Nightly.
  • Skriv about:config i adressfältet och tryck på Enter.
  • Acceptera risken och fortsätt.
  • Sök efter `network.http.http3.enabled` och klicka på växlingsknappen för att aktivera funktionen.

  • Starta om Firefox Nightly och öppna utvecklarverktygen.
  • Gå till webbplatsen du vill kontrollera och titta i kolumnen ”Protokoll”.

adminvista.com stödjer HTTP/3, vilket du kan se i ovanstående exempel.

Google Chrome

Som väntat har även Chrome detta stöd.

Du kan använda Chrome Canary för att testa.

Google Chrome Canary blev precis den första (tillgängliga) webbläsaren som integrerade (mycket) experimentellt #QUIC och HTTP/3-stöd!

Lägg till flaggorna `–enable-quic –quic-version=h3-23` och du bör se `http/2+quic/99` i devtools, vilket är http3 i förklädnad! pic.twitter.com/5Fhui46h3x

— Robin Marx (@programmingart) 19 september 2019

Starta Chrome Canary med flaggan `–enable-quic –quic-version=h3-23` och genomför testet. Du kommer inte att se H3 eller HTTP/3 som ett protokoll i utvecklarverktyg, utan istället `http2+quic/99`.

adminvista.com API

Behöver du testa programmatiskt? Prova adminvista.com:s HTTP Protocol API. Det ger inte bara information om HTTP/3, utan även om webbplatsen stöder andra protokoll som HTTP/1.1 och HTTP/2.

Den kostnadsfria versionen ger möjligheten att göra 3000 API-anrop per månad utan kostnad.

cURL

Vill du göra testet direkt från din terminal?

cURL är ett kraftfullt verktyg, och den senaste versionen låter dig testa med flaggan `–http3`. Ladda ner och bygg cURL från källkoden.

curl --http3 https://yoursite.com -I

Ett annat alternativ är att bygga cURL-klienten enligt nedan. Detta fungerar på Linux.

curl --proto '=https' --tlsv1.2 -sSf https://sh.rustup.rs | sh
  • Bygg quiche enligt beskrivningen här

Och det fungerar!

Sammanfattning

Jag hoppas detta har gett dig en bra översikt över hur du kan testa om HTTP/3 är aktiverat på en webbplats. Om du är webbplatsägare, ta tillfället i akt att dra nytta av detta nya protokoll för förbättrad webbprestanda.

Tyckte du om artikeln? Dela den gärna med andra.