Hur skapar eller tar man bort Facebook-sida 2023?

Om du letar efter en guide om ”Hur man skapar/tar bort en Facebook-sida”, har du kommit rätt.

Sociala medier har blivit en oumbärlig del av våra liv. Oavsett om det är politiska debatter, kändisnyheter, en viral trend eller något annat ämne som du följer runt om i världen, fungerar det som en primär kommunikationskälla nu.

Och den stora äran för dess popularitet går till Facebook. Med cirka 3 miljarder aktiva användare över hela världen är Facebook den ledande sociala medieplattformen som förbinder sina användare med vänner, familj och personer med liknande intressen.

Med detta har företag utnyttjat denna sociala medieplattform som ett marknadsföringsverktyg för att locka kunder och generera potentiella kunder. Facebook-sidor har gjort det möjligt för företag och offentliga personer att bygga stora gemenskaper, utbilda sin publik om sina produkter och tjänster och öka sin närvaro online.

Inte konstigt att över 200 miljoner företag aktivt använder Facebook.

Läs den här artikeln när vi pratar om vikten av Facebook-företagssidor och en steg-för-steg-process för att skapa och ta bort en Facebook-sida.

Varför skapa en Facebook-sida?

Oavsett företagets storlek är en Facebook-företagssida gratis onlineannonsering för dina företagserbjudanden. Utan att spendera en krona kan företag nå sin målgrupp och samla organiska leads sömlöst.

Källa: Facebook

Även konsumenter har passiviserats och är mer intresserade när företag når ut till dem organiskt. Facebook-sidor har olika fördelar för företag (oavsett om det är lokala eller globala, små eller stora), som alla är listade nedan:

#1. Förbinder kunder direkt med företag

Facebooks företagssidor fungerar som ett aktivt community-forum där kunderna ansluter direkt till varumärkena. Det fungerar som en digital mun till mun där konsumenter omedelbart kan engagera sig, diskutera, ställa frågor och lära sig om varumärket.

Vare sig det är konstruktiva eller destruktiva anteckningar från kunderna; varumärken kan omedelbart svara på feedbacken, vilket är en stor faktor för att öka kundlojaliteten. Ju mer kunderna känner sig hörda, desto mer sannolikt kommer de att hålla fast vid ditt företag.

Dessutom ger regelbundna inlägg på din Facebook-sida högre engagemang och lockar de mest potentiella målgrupperna.

#2. Ger kostnadseffektiv exponering för ditt varumärke

Vad kostar det att skapa en Facebook-sida? Absolut ingenting!

Allt du behöver är en Facebook-profil för att bygga en företagssida. När du inkluderar all relevant information på din sida, såsom adress, öppettider, tider och webbadress, fungerar det som din företagskatalog i en specifik kategori, liknande en LinkedIn-företagssida.

Genom att specificera bransch, arbetstider och adress och följa ditt innehåll, kan dina målanvändare bestämma om verksamheten är i linje med deras behov.

#3. Nå din målgrupp

Facebook är för alla! Men det betyder inte att företag behöver nå alla. Facebook for Business är tänkt att nå sina målgrupper som finns på vissa platser och som tillhör en demografi eller ras. Detta leder till effektiv kundsegmentering.

Källa: Freepik

Om du lägger upp innehållet konsekvent och använder vissa innehållstyper identifierar Facebooks algoritmer affärstypen och riktar sig till rätt målgrupp. Om du kör Facebook-annonser på din företagssida kan den nå din målgrupp snabbt genom att ange geografisk plats, ålder, intressen med mera. Detta förbättrar din marknadssegmentering, vilket påverkar din omvandlingsfrekvensoptimering.

Anta att du äger en gym och kör Facebook-annonser. I så fall kan du öka den genom att ange din geografiska plats inom en radie på 10 km och rikta in dig på män och kvinnor i åldern 15-50 år.

#4. Testa varumärkesinnehåll och meddelanden

Vad skiljer dina sociala medier från offlineannonsering som skyltar eller flygblad?

Du får testa och anpassa varumärkets budskap utan kostnad. Genom att A/B-testa Facebook-annonserna kan du testa och analysera vad som fungerar i rätt riktning för ditt varumärke. Dessutom når Facebook-inläggen bara din specifika målgrupp, vilket effektiviserar kostnaderna, medan alla kan visa skyltarna.

Varför behöver offentliga personer Facebook-sidor?

Att skapa en Facebook-sida för offentliga kändisar är som varumärkesbyggande. En Facebook-sida för en offentlig person gör personligt varumärke åt dig.

Till exempel kommer en politisk ledare att dela inlägg som talar om deras partis prestationer, diskutera problem med folket och utbilda sina följare om de politiska målen.

Här är några goda skäl till varför sidor på sociala medier är ett stort plus för offentliga personer:

#1. Varumärkesbyggande

Oavsett om det är LinkedIn eller Facebook, är dina följare mer intresserade av att läsa en personlig berättelse snarare än en affärsprestation. Det är så märken gillar Cred gjorde och lyckades.

Creds VD, Kunal Shah, skapade först ett personligt varumärke och växlade sedan mot sitt modermärke. Genom att följa den auktoritativa personen blir folk nyfikna på att veta vilket varumärke han äger!

Vidare kan VD:ar dela affärsframgångsberättelser genom storytelling och prata om de problem och lösningar som människor är nyfikna på.

#2. Informationsspridning

Offentliga personer kan använda sina Facebook-sidor för att dela viktiga uppdateringar, nyheter och information. Detta visar sig vara värdefullt för politiker och tjänstemän som vill kommunicera med sina väljare eller kändisar.

Se Facebook-sidan som en gemenskap. Din offentliga Facebook-sida fungerar som en gemenskap av följare som kan engagera sig i ett ämne, dela tankar och lämna ett personligt meddelande.

Källa: Freepik

Genom att svara på kommentarerna och använda funktioner som livestreaming kan offentliga personer hävda äktheten på sina sidor och skilja sin autentiska profil från potentiella imitatorer eller falska konton.

Hur skiljer sig Facebook-sidan från en offentlig profil?

En av många anledningar till varför du behöver en Facebook-företagssida är på grund av plattformens strikta villkor och policyer. Enligt Facebooks policyer, det strider mot deras villkor att skapa en offentlig profil för affärsändamål.

Konsekvenserna kan vara radering eller permanent avstängning av ditt Facebook-konto. Framför allt har en Facebook-sida olika fördelar för ditt företag som en offentlig profil kanske inte.

#1. Page gillar arbete som ett bevis på auktoritet

Den största skillnaden mellan en offentlig profil och en sida är auktoriteten. Medan den offentliga profilen visar antalet vänner, visar en Facebook-sida gilla-markeringar och följare.

När någon gillar din sida blir de också följare. Här är ögonblicksbilden av Facebook-sidan och följare:

Källa: Facebook

Det är ganska enkelt att lägga till och bli vän med vem som helst på Facebook. Men du kan inte få allas likes på sidan. När du lägger upp meningsfullt och auktoritativt innehåll på Facebook kommer du sannolikt att få uppmärksamhet från den relevanta publiken.

Högre sidgillar är ett bevis på att företaget lägger upp innehåll riktat till en specifik målgrupp och bransch.

#2. Sidor ger detaljerade insikter och analyser

Ditt företag kan inte köra på gissningar! Siffror är avgörande att spåra om saker och ting går rätt väg. Med en Facebook-sida kan du få insikter om dina inlägg och spåra användarens engagemang.

Facebook analytics tillhandahåller olika mätvärden, inklusive:

 • Sidgilla och kommentarer (i genomsnitt 30 dagar)
 • Total frekvens efter engagemang,
 • Jämför sidprestanda över en tidsperiod
 • Lägg upp klick

Det finns ingen sådan funktion för att få ett sammanställt register över sidgillar, kommentarer och inläggsklick.

#3. Kör annonser för att öka engagemanget.

När du publicerar ett inlägg på din Facebook-sida kanske du märker en liten knapp för att förstärka det som en annons. Tyvärr har Facebooks offentliga profil inget sådant alternativ eftersom annonser endast är avsedda för kommersiella ändamål.

Även om du vill lyfta fram dina personliga prestationer eller lärdomar bland en stor publik är det möjligt med Facebook-annonser. Genom att boosta dina inlägg kan du rikta in dig på en specifik målgrupp och få högre engagemang på din sida.

#4. Flexibilitet att tilldela flera roller

En företagssida på Facebook tillåter dess administratör att tilldela roller om det finns flera användare av sidan. Administratörer kan tilldela olika roller, såsom redaktör, moderator och jobbansvarig, som var och en har begränsade behörigheter och begränsningar.

På så sätt kan sidägare tilldela olika roller till sina användare, som att svara på kundförfrågningar, skapa innehåll och dela det, lägga upp jobb och mer.

#5. Skapa och hantera olika sidor

Föreställ dig att logga in och ut på olika profiler om du har flera företag att hantera. Tack och lov låter Facebook-sidor dig hantera flera sidor från en enda offentlig profil.

Du kan sömlöst byta från en sida till en annan för att hantera och lägga upp ditt innehåll. Och det bästa är att det inte finns någon gräns för hur många sidor du kan skapa. Således är Facebook-sidor bäst om du vill driva flera företagssidor.

Det är vad varje social mediabyrå gör.

Läs också: Social Media Management Tools för att hantera flera konton.

Hur skapar man en Facebook-sida?

Nu när du har lärt dig om fördelarna med Facebook-sidor, låt oss hoppa direkt in i steg-för-steg-processen för att skapa Facebook-sidorna.

Oavsett om du vill skapa en sida för ditt företag eller en offentlig person har du olika alternativ att välja mellan.

Steg 1: Välj ett personligt Facebook-konto

Du behöver ett personligt Facebook-konto för att skapa din företags- eller offentliga sida. Kontot som du använder för att skapa din sida kommer att vara ditt administratörskonto. Logga in på ditt Facebook-konto och gå till Skapa sida alternativ.

Du kan också använda menyalternativet till vänster för att välja alternativet ”Skapa sida”.

Steg 2: Fyll i dina uppgifter

Nästa steg är att ange de grundläggande detaljerna för din sida. Det finns fler detaljer som ska fyllas i senare, men du behöver tre grundläggande uppgifter för att fortsätta, eftersom dessa kommer att finnas på framsidan av din sida.

 • Namn: Detta fält är ditt företagsnamn eller sidtitel. Om det finns samma företag eller företag som ditt på Facebook måste du lägga till en beskrivning för att göra det tydligt för dina följare.
 • Kategori: Det finns olika kategorialternativ att välja mellan. Börja skriva kategorinamnet så kommer det att föreslå alternativen.
 • Beskrivning: Beskriv ditt företag på en eller två rader och se till att ett nyckelord ingår.

Klicka sedan på ”Skapa sida” för att fortsätta.

Det är allt; din Facebook-sida är live och klar!

Steg 3: Lägg till mer information

Nu finns det ytterligare information som hjälper ditt företag att bli mer synligt. Lägg till företagsinformation som öppettider, plats, webbadress och andra relevanta detaljer för att göra ditt varumärke mer märkbart.

Steg 4: Lägg till profilbilden och omslaget

För att göra ditt varumärke mer igenkännbart rekommenderas det att du lägger till din företagslogotyp och omslagsbild. Din profilbild ska ha din varumärkeslogotyp och en kreativ omslagsbild.

Din omslagsbild kan ha en lagsida, färgglad text och en slagord.

Den optimala storleken för din sidlogotyp och omslagsbilder är:

 • Profilbild: Kvadratisk format, minst 170px x 170px
 • Omslagsfoto: 851px x 315px

Steg 5: Lägg till en CTA-knapp

Vill du att dina följare ska landa på din webbplats eller en målsida? Prova funktionen CTA-knapp på din företagssida, eftersom en uppmaning till handling är en viktig del av snabbare omvandlingar.

Du kan redigera din uppmaningsknapp specifikt för vad du vill att dina följare ska utföra. På vänster sida klickar du på knappen ”Redigera samtal”, så får du olika alternativ för att anpassa CTA.

Välj om du vill boka en tid, registrera dig, se butiken eller att dina kunder ska skicka WhatsApp-meddelanden till dig.

Du kan också testa eller ta bort knappen om det inte behövs.

Det är så du skapar din Facebook-sida. I nästa steg kan du bjuda in dina Facebook-vänner att gilla din företagssida, vilket kan vara språngbrädan för din sida.

Börja publicera dina inlägg och se hur engagemanget byggs upp.

Varför radera en Facebook-sida?

Det finns en uppsjö av anledningar till varför du behöver en Facebook-sida och några goda skäl att ta bort din sida.

Låt oss ta en titt på dessa skäl till varför du behöver ta bort din sida:

 • Integritetsoro: De senaste integritetsskandalerna har avslöjat den sårbara sidan av Facebook. Många företag och offentliga personer har slutat med Facebook och är på väg att radera sitt Instagramkonto eftersom de känner sig obekväma med Metas datainsamlingsmetoder och potentiellt missbruk.
 • Ingen aktivitet: Det finns massor av döda sidor på Facebook som har varit inaktiva i flera år. Även om du börjar publicera inläggen igen kommer du ha svårt att få engagemanget som tidigare.
 • Lust att börja om på nytt: Vissa människor vill börja om och skapa en sida från början utan bagaget från deras gamla Facebook-sida. Att starta en ny sida kan vara ett bra alternativ i det här fallet.

Hur tar man bort Facebook-sida?

Följ dessa steg för att ta bort din Facebook-sida:

1. Logga in på ditt Facebook-konto och navigera till sidorna.

2. Välj sidan som du vill ta bort.

3. På sidan bläddrar du nedåt i Meta Business Suite.

5. Tryck på Inställningar.

4. Klicka på ”Allmänna inställningar”.

5. Scrolla ner till botten av sidan, så får du alternativet ”Ta bort sida”.

6. Tryck på ”Redigera”.

7. Klicka på Ta bort permanent: XYZ-sidan.

8. Klicka på Ta bort sida. Det är gjort!

Du har fortfarande möjlighet att återställa din sida inom 30 dagar efter raderingen. Efter 30 dagar kommer din sida att tas bort permanent.

Slutsats

En offentlig Facebook-sida är ett bra sätt att få ditt varumärke synligt och före konkurrenterna. Med en så stor kundbas på Facebook är det vettigt varför du behöver en sida för ditt företag.

Allt du behöver är en bra innehållsstrategi och förbli konsekvent med ditt inlägg. Lär dig om de bästa tiderna att göra inlägg på Facebook, och om det behövs, använd Facebooks optimeringsverktyg för att få mer engagemang.