Chrome är känt för att vara en minneskrävande webbläsare, särskilt på datorer med begränsat RAM-minne. Men de flesta Chromebooks är utrustade med endast 4 GB RAM. Chrome OS hanterar minnet på ett sätt som skiljer sig från Windows eller macOS, vilket gör det möjligt att prestera effektivt med mindre resurser.
Varför Chromebooks klarar sig med mindre RAM
Det faktum att Chrome brukar sluka RAM på en Windows- eller Mac-dator betyder inte att det är ett generellt problem för Chrome som webbläsare. Chrome OS är konstruerat på ett helt annat sätt än traditionella datoroperativsystem, och det gäller även hur minnet används.
Utan att gå in på alltför tekniska detaljer (vilket kan vara lätt att göra), ska vi utforska hur Chrome OS hanterar RAM. Eftersom operativsystemet bygger på Linux och använder Linux-kärnan, hanteras minnet på ett liknande sätt. Google har dock anpassat processen något för att optimera den för Chrome OS.
zRAM bidrar till smidig prestanda
Chrome OS använder något som kallas ”zRAM” för att öka hastigheten jämfört med Windows- eller Mac-datorer med mindre RAM. Det här komprimerade virtuella minnet gör det möjligt att utnyttja det tillgängliga RAM-minnet effektivt genom att skapa ett komprimerat block i RAM och använda det istället för virtuellt minne, som normalt lagras på hårddisken och därmed är långsammare.
Data flyttas till och från detta komprimerade utrymme efter behov tills det är fullt. Därefter används swap-utrymmet (virtuellt RAM-minne på hårddisken). Resultatet blir en snabbare och effektivare användning av RAM. Eftersom komprimeringen sker i realtid i zRAM och RAM i allmänhet är snabbare än swap, kan Chrome OS utföra fler uppgifter med mindre minne.
”Dubbelvägg”-systemet hanterar minnesbrist
Google maximerar RAM-användningen i Chrome OS genom ett system som kallas ”dubbelvägg” vid lågt minne. Principen är att en ”mjuk vägg” ställs in i RAM, där operativsystemet börjar stänga ner äldre processer när ett visst tröskelvärde nås. Systemet prioriterar flikar som är öppna men inte synliga, sedan flikar i bakgrunden som inte har använts, och slutligen flikar i förgrunden. Med andra ord försöker det först stänga processer som användarna troligen inte är intresserade av innan det går in i mer aggressiva åtgärder.
Den andra väggen i ”dubbelvägg”-systemet är den ”hårda väggen”. Den aktiveras när systemet har slut på RAM och kärnans minneshanterare (OOM) utlöses. När det händer kraschar Chrome vanligtvis. Den goda nyheten är att det händer sällan numera. När den mjuka väggen aktiveras, brukar den rensa bakgrundsobjekt tillräckligt för att förhindra att den hårda väggen aktiveras. Om det ändå händer, beror det ofta på andra typer av fel – som till exempel en snabb minnesläcka.
Det betyder naturligtvis inte att det inte finns något som heter ”för lite RAM” på en Chromebook – det gör det absolut. Allt handlar om hur du använder din enhet.
Hur mycket RAM behöver du egentligen?
Vissa Chromebooks har så lite som 2 GB RAM, medan andra har upp till 16 GB. Under en lång tid har 4 GB varit standard för de flesta enheter, men nu ser vi en ökning av modeller med 8 GB. För att avgöra vilken mängd som är bäst för dig, bör du fundera på hur du tänker använda din Chromebook.
Om enheten ska vara ett komplement till dina ”huvuddatorer” behöver du kanske inte en prestandamaskin. Om den ska användas för enklare surfande, e-post, sociala medier och liknande, räcker en modell med 4 GB. Dessutom är dessa ofta billigare än de med högre specifikationer.
Men om du planerar att använda Chromebooken som din primära enhet för arbete, skola och underhållning, behöver du antagligen mer RAM. 8 GB räcker i allmänhet för de flesta användare, men de som har högre krav kan överväga modeller med 16 GB. Dessa är fortfarande inte så vanliga, men de finns!
Det är också värt att tänka på hur länge du planerar att använda din Chromebook. I takt med att fler funktioner läggs till i Chrome OS – som Linux-appar och virtuella skrivbord – kan dina användningsområden bli mer krävande. Allteftersom Chrome OS fortsätter att växa och utvecklas, kan du upptäcka att du behöver använda det för mer minneskrävande uppgifter. Om det blir fallet, kommer du att behöva mer RAM!
Låt mig dela med mig av en anekdot. Jag har en Google Pixelbook med 8 GB RAM och en Core i5-processor. När jag testade IOGEAR USB-C dockningsstation använde jag min Pixelbook i kombination med upp till två externa skärmar under en hel arbetsvecka. Allt jag normalt gör på min Windows-dator – från fotoredigering till research – gjorde jag istället på min Chromebook med flera skärmar. Det innebar att jag oftast hade runt 30 flikar öppna i flera fönster, samt minst sex eller sju appar igång för olika uppgifter. För det mesta flöt det på utan problem, men i slutet av varje arbetsdag kunde jag märka att den blev lite trög och jag behövde stänga ner en del saker som antagligen hade varit igång i 10+ timmar.
Med andra ord fanns det bara några få tillfällen då jag tänkte ”Jag önskar verkligen att den här Chromebooken hade 16 GB RAM”. Men jag tänkte det åtminstone en eller två gånger.
I slutändan är det upp till dig att avgöra hur du ska använda din Chromebook och hur mycket RAM som passar dig bäst. De flesta prisvärda Chromebooks har idag 4 GB RAM, så du kan spara en slant om du tror att det räcker för dina behov. Om du behöver mer får du dock vara beredd att betala lite extra. Chromebooks med 8 GB (och mer) RAM börjar bli vanligare, men de är fortfarande ganska ovanliga och du får lägga ut lite mer pengar för den lyxen.