Hur Microsoft är på väg att göra Google Chrome ännu bättre

Du har säkert hört att Microsoft kommer att basera sin Edge-webbläsare på Chromium, det öppen källkodsprojekt som ligger till grund för Google Chrome. Det kommer inte bara att göra Edge bättre – Microsofts bidrag till Chromium innebär att Microsofts ansträngningar kommer att göra Chrome bättre också.

Alla webbläsarmotorer är nu öppen källkod

Många människor vrider sina händer om att Microsoft samarbetar med Google för att få kontroll över Internet. Men att Microsoft överger EdgeHTML-webbläsarmotorn är fantastiska nyheter. Microsofts EdgeHTML var den sista webbläsarmotorn med stängd källkod. Nu kommer alla webbläsarmotorer att vara öppen källkod.

Detta innebär att arbete med Edge kommer att förbättra Chrome, och arbete med Chrome kommer att förbättra Edge. Andra webbläsare baserade på Chromium, som Opera, kommer också att skörda frukterna. Om du är en Chrome-användare är Microsoft på väg att göra din webbläsare ännu bättre. Vi är långt ifrån ”Scrooogleds” dagar här.

Bättre Touch Support

Edge kan ha sina problem, men det har alltid haft ett ganska bra pekgränssnitt. Rullningsprestanda på en modern bärbar dator med en Precision Touchpad är också utmärkt och smidig. Det är vettigt, eftersom Microsoft försöker driva beröringsbaserade datorer med Windows 10.

Microsofts öppen källkods avsiktsdokument klargör att detta är ett av dess ”inledande fokusområden.” Specifikt säger Microsoft att det ”kan hjälpa till att förbättra skrivbordsberöring, gestigenkänning och rullning/panorering, särskilt på nyare, mer moderna Windows-enheter.”

En cyniker skulle läsa den här raden och tänka ”Åh visst, Microsoft måste göra en hel del arbete för att få Chromium i nivå med Edges nuvarande touch-stöd.” Men allt det arbetet kommer inte bara att hjälpa Edge – det kommer att vara en del av Chromium, och allt Microsofts framtida arbete för att förbättra pekrespons kommer att göra Chrome ännu bättre på pekdatorer.

Längre batteritid

Microsoft nämner inte batteritiden mycket i sitt avsiktsdokument, men vi förväntar oss att Microsoft kommer att hjälpa Chrome att använda ännu mindre ström, vilket förlänger batteritiden för alla de Windows-användare som kör Chrome.

Sedan några år tillbaka har Microsoft behållit trumpetande Edges förmodade batterilivsfördelar jämfört med Chrome. Detta har varit ett fokus för Microsoft, vilket är vettigt. PC-tillverkare testar batteritiden med Edge, den medföljande webbläsaren, och alla vill ha bästa möjliga siffror.

Om Edge har längre batterilivslängd än Chrome – och försprånget som Microsoft övertrumfat har krympt – finns det inget sätt att Microsoft kommer att acceptera en enorm nedgång i sina annonserade siffror efter bytet. Allt Microsofts arbete med att förbättra batteritiden i Edge kommer också att göra Chrome mer batterivänlig.

Native Chrome på ARM-datorer

Microsoft driver på ARM-datorer, men de presterar helt enkelt inte bra just nu. Hårdvaran är inte där än – dessa enheter behöver kraftigare, snabbare ARM-processorer.

De behöver också inbyggda webbläsare. Windows för ARM har ett emuleringslager, vilket innebär att det kan köra alla vanliga x86- och x64-skrivbordsprogram som du är bekant med. Men det emuleringsskiktet saktar ner saker, vilket innebär att standardversionen av Windows av Chrome körs långsammare på dagens redan långsamma Windows på ARM-datorer.

Microsoft gör mycket arbete med att porta Chromium till ARM64 i samarbete med Googles ingenjörer. Snart kommer du att kunna installera en inbyggd version av Chrome på dessa Windows på ARM-datorer, vilket förbättrar deras prestanda och batteritid. Microsoft skulle med största sannolikhet inte göra det här arbetet om det inte skulle flytta till Chromium, och Google skulle inte vilja lägga en massa ansträngningar på att stödja Microsofts nya Windows på ARM-plattform.

Förbättrad tillgänglighet

Det är inte en funktion som de flesta lägger tid på att tänka på, men tillgänglighet är viktigt. Microsoft gör Chromium mer tillgängligt:

För att tillgodose behoven hos alla våra kunder, avser vi att bygga vidare på tillgängligheten för Chromium-kodbasen genom att lägga till Microsoft UI Automation (UIA)-gränssnitt för att stödja Narrator och andra hjälpmedelsteknologier på Windows, integrera med Windows Ease of Access-inställningar som hög kontrast och bildtextstil, förbättra kontrolltillgängligheten och stödja cart-surfning.

Det är goda nyheter för många människor. Och eftersom allt det arbetet görs i Chromium betyder det att Chrome kommer att fungera mycket bättre med hjälpmedelstekniker på Windows också. Alla vinner.

Annat bra!

Microsoft kommer att göra sitt Edge-webbläsargränssnitt med unika funktioner som att rita på webbsidor och Cortana-integration, men allt som påverkar den underliggande webbläsaren kommer att hjälpa alla.

Många föredrar till exempel Microsoft Edges textåtergivning och tycker att den ser bättre ut än Chromes på Windows 10. En Reddit användare uppmärksammade även Edges projektledare på detta. Om Microsoft noterar detta och förbättrar den nya Edge-webbläsarens textåtergivning, kommer Chromes textåtergivning att bli ännu bättre också.

Avsiktsdokumentet säger också att säkerhet är ett fokusområde. Microsoft har annonserat Edge som den säkraste webbläsaren. Oavsett om det är sant eller inte, kommer allt Microsofts arbete med Edges säkerhet att vara en del av Chromium, och det kommer att göra Chrome ännu säkrare på Windows 10 också.

Microsoft kan lägga till stöd för nya Windows 10-säkerhetsfunktioner på låg nivå till Chromium. Idag kan Edge köras i en säker behållare med Windows Defender Application Guard. Microsoft måste stödja Chromium med Windows Defender Application Guard, så kanske Chrome kommer att kunna köras i en container också.

Hur är det med Safari och Firefox?

Google Chrome och Apple Safari var båda baserade på WebKit, men de splittrades för några år sedan. Ändå är Blink (en del av Chromium) och WebKit-motorn som används av Safari båda ganska lika, så en del av Microsofts arbete kan så småningom filtrera över till Apples Safari-webbläsare också.

Även om Mozilla Firefox kan kännas som den udda webbläsaren här ute, finns det fortfarande någon anledning att vara glad. Firefox konkurrerade framgångsrikt med Internet Explorer 6 och återupptog konkurrensen på webbläsarmarknaden, och nu finns det en slutlig seger mot EdgeHTML, den sista webbläsarmotorn med stängd källkod.

Och nu, om Microsoft gör något riktigt intressant i Edge-webbläsaren, kan Mozilla till och med titta på öppen källkod och se vad som händer. Det är stort.

Elektronappar kan också bli mycket bättre

Det finns andra potentiella förbättringar för alla Windows-användare – även de som inte använder Chrome!

Många moderna stationära applikationer är Electron-appar. De är byggda med hjälp av webbteknik och körs i sina egna fönster på ditt skrivbord. Men varje Electron-applikation innehåller sin egen inbyggda version av Chromium.

Föreställ dig att ha en separat Chromium-webbläsare för varje webbplats du använder – du skulle behöva mer minne, mer diskutrymme och fler nedladdningar av uppdateringar. Det är vad som händer idag med Electron-appar.

Med Windows 10 standardiserad på en Chromium-baserad webbläsare har Microsoft en chans att bygga in den teknik som dessa applikationer behöver direkt i operativsystemet, vilket ger lättare appar. Detta skulle få applikationer att prestera bättre, spara diskutrymme, minska nödvändiga uppdateringsnedladdningar och förbättra batteritiden.