Hur man uppgraderar till Linux Mint 20.2

Linux Mint 20.2 är äntligen ute för fans. Det bästa av allt är att Linux Mint har gjort det möjligt att officiellt uppgradera till den nya utgåvan med lätthet. Det stämmer, för många utgåvor har Mint inte gett användarna en officiell uppgraderingsväg, och användare har fått ta saken i egna händer.

I den här guiden visar vi dig det officiella sättet du kan uppgradera till den nya versionen av Linux Mint. Vi kommer att täcka Linux Mint Cinnamon-versionen, men den här uppgraderingsprocessen bör vara densamma oavsett vilken version av Mint du väljer.

Obs: Om du inte vill göra en uppgradering till Linux Mint på din befintliga dator kan du ladda ner den senaste ISO-versionen av Linux Mint 20.2 på officiella Linux Mint-webbplatsen.

Installera uppdateringar

Du måste först installera eventuella väntande uppdateringar på din Linux Mint-installation innan du uppgraderar. Uppdateringar måste installeras, så Linux Mint 20.1 kan påbörja uppgraderingsprocessen.

För att starta uppdateringsprocessen för din befintliga installation, klicka på sköldikonen i panelens systemfält. När uppdateringshanteraren är öppen, hitta knappen ”Installera uppdateringar” och klicka på den för att göra uppgraderingsprocessen.

Uppgraderingsprocessen bör inte ta mycket tid, eftersom Linux Mint är ganska snabb med sin uppgradering. När uppgraderingsprocessen är klar, gå vidare till nästa avsnitt i guiden.

Gör en ögonblicksbild av systemet

Nu när allt är uppdaterat på Linux Mint 20.1 måste du skapa en ögonblicksbild av systemet. Det är viktigt att skapa en ögonblicksbild av systemet, som om något går fel under uppgraderingsprocessen kan du återställa det utan problem.

För att skapa en ögonblicksbild av systemet, öppna Linux Mint-menyn, sök efter ”Timeshift” och öppna appen. När den öppnas väljer du önskad typ av ögonblicksbild (rsync eller btrfs).

När du har valt önskad typ av ögonblicksbild väljer du var ögonblicksbilden ska hamna. Klicka sedan på knappen ”Nästa” igen. Välj din ögonblicksbildnivå på sista sidan. Om du inte vill välja en nivå, avmarkera helt enkelt alla rutorna.

När du har valt ögonblicksbildsnivåer, hitta knappen ”Slutför” och gå vidare. När du har valt knappen ”Slutför”, klicka på knappen ”Skapa” så att du kan skapa en ny ögonblicksbild för Linux Mint.

Startar uppgraderingen

Nu när du har skapat en ögonblicksbild av din nuvarande Linux Mint-installation är det dags att installera uppgraderingen till Linux Mint 20.2. För att göra detta, öppna Linux Mint Update Manager genom att klicka på sköldknappen i panelfacket (eller genom att söka efter ”Update Manager”).

När uppdateringshanteraren är öppen, leta reda på ”Redigera”-knappen i appen och klicka på den med musen. Hitta sedan knappen ”Uppgradera till Linux Mint 20.2” och välj den. Genom att välja uppgraderingsknappen kommer fönstret ”Introduktion” att visas.

På sidan ”Introduktion”, hitta knappen ”Nästa” och klicka på den för att gå vidare till nästa sida i installationsprogrammet. Efter ”Introduktion” kommer du att se sidan med release notes. Klicka på nästa för att gå vidare.

Förbi releasenoteserna kommer du att kunna läsa om de nya funktionerna. När du har läst om de nya Linux Mint-funktionerna, klicka på knappen ”Nästa” för att gå vidare. Efter ”Nya funktioner” kommer du att se kravsidan.

Kravsidan går över vad den nya versionen av Linux Mint har att erbjuda, såväl som vad den syftar till att tillhandahålla (buggfixar, funktioner etc.) Hitta ”Jag förstår risken. Jag vill uppgradera till Linux Mint 20.2”-rutan och kontrollera den med musen. Klicka sedan på knappen ”Ansök” för att fortsätta.

När du väljer knappen ”Apply” kommer Linux Mint Upgrader-verktyget att påbörja uppgraderingsprocessen. Först genom att ladda ner paket. Medan Mint laddar ner dessa paket, luta dig tillbaka och ha tålamod, eftersom dessa uppgraderingar juni ta ett tag.

Med paketen nedladdade kommer Linux Mint att börja installera allt. Återigen, precis som nedladdningsprocessen, kommer installationsprocessen för Linux Mint-uppgraderingen att ta lite tid.

När programvaran har installerats kommer Linux Mint att börja ta bort programvara som inte längre är nödvändig. Denna process bör inte ta för lång tid, eftersom det inte finns många paket att ta bort. När processen är klar är du i slutet av uppgraderingsprocessen och ett meddelande visas på skärmen.

Meddelandet som visas på skärmen säger ”Ditt operativsystem har uppgraderats. Vänligen starta om datorn för att alla ändringar ska träda i kraft.” Härifrån klickar du på knappen ”Stäng” för att stänga uppgraderingsprogrammet. Använd sedan Linux Mint-appmenyn och välj omstartsknappen för att starta om din dator.

När du är klar med att starta om Linux Mint och loggar in igen kommer du att använda Linux Mint 20.2. Njut av!