Hur man tvingar fram mörkt läge på varje webbplats i Google Chrome

Chrome 78 har ett nytt trick i rockärmen. Det kan tvångsaktivera mörkt läge på varje webbplats du besöker, och sätta stopp för de bländande vita bakgrunderna på ditt fina mörka skrivbord.

Uppdatering: Från och med Chrome OS 78, denna flagga tydligen orsakar allvarliga problem på Chrome OS. Testa inte om du använder en Chromebook, annars måste du återställa Chrome OS efteråt.

Detta är en Brute-Force-lösning

Google Chrome har redan ett inbyggt mörkt läge. Webbplatser kan automatiskt växla till mörkt läge om du använder det, förutsatt att webbplatsen stöder detta. Men de flesta webbplatser har inte automatiskt mörkt läge – eller något mörkt läge.

Istället för att vänta på att miljontals webbplatser ska hoppa på det mörka läget, kommer Chromes nya ”Force Dark Mode for Web Contents”-alternativ att göra alla dessa ljusa webbplatser mörka. Det är lite som att använda ”Smart Invert” på en iPhone – ljusa färger blir ljusa, men det lämnar bilder ifred.

Det här är en brute-force-lösning, och det kommer inte att vara så vackert som att vänta på att webbplatser ska aktivera sina egna glänsande nya mörka teman. Men det kommer att göra nätet mörkt överallt. Tidigare kunde du ladda ner och installera webbläsartillägg som automatiskt gjorde ljusa webbplatser mörka. Nu är det inbyggt i Chrome.

Om du aktiverar det här alternativet aktiveras inte mörkt läge i Chrome – för det måste du aktivera alternativet för mörkt läge för hela operativsystemet. Till exempel i Windows 10, gå till Inställningar > Anpassning > Färger och välj ”Mörkt” under Välj ditt standardappläge. På macOS, aktivera mörkt läge från Systeminställningar > Allmänt.

Hur man tvingar fram mörkt läge på alla webbplatser

Vill du prova det? Det här alternativet är tillgängligt som en dold flagga i Chrome 78. Liksom alla flaggor är det ett experimentalternativ som kan ändras eller tas bort när som helst. En dag kan det uppgraderas till ett lämpligt alternativ på Chromes Inställningar-skärm, eller så kan det försvinna helt.

För att hitta den, skriv ”chrome://flags” i Chromes adressfält och tryck på Retur.

Sök efter ”Mörkt läge” i sökrutan högst upp på sidan Experiment som visas.

Att hitta

Klicka på rutan till höger om ”Force Dark Mode for Web Contents” och välj ”Enabled” som standardinställning.

Klicka på ”Starta om” för att starta om Chrome. Chrome kommer att stänga och starta om alla dina öppna webbsidor. Se till att spara allt innehåll på dessa sidor – till exempel saker du har skrivit i textrutor – innan du startar om webbläsaren.

Bläddra och se hur det fungerar. Om du inte gillar det, gå tillbaka till Chromes experimentskärm, ändra tillbaka det här alternativet till ”Standard” och starta om webbläsaren. Chrome kommer att sluta bråka med webbplatsfärger efter att du inaktiverat det här alternativet.

Du kan också prova andra Force Dark Mode-alternativ. De olika lägena ger olika resultat på webbsidor. Vissa av dem kommer till och med att invertera ljusa bilder, vilket gör dessa bilder mörka. Detta kommer naturligtvis att få bilderna att se annorlunda ut, men det kan vara praktiskt om du vill ha ett konsekvent mörkt skrivbord.

Känn dig inte tvungen att använda mörkt läge om du inte gillar det. Mörkt läge är trendigt, men det kanske inte är bättre för dig. Trots det älskar vi mörkt läge ändå.