Hur man tar bort filer på en Chromebook

För användare som börjar sin resa med en Chromebook har vi sammanställt olika grundläggande resurser som hjälper dig att navigera i Chrome OS. Du kan följa vår guide för att lära dig hur du tar bort appar på en Chromebook. Bortsett från det kan du ta reda på hur du startar om en Chromebook på tre enkla sätt. Och i den här guiden ger vi en handledning om hur du tar bort filer på din Chromebook. Från lokala filer till Linux- och Google Drive-filer kan du enkelt radera dem i Chrome OS. Bortsett från det kan du också återställa filerna om du oavsiktligt raderade en fil. Så med den noten, låt oss gå vidare och lära oss hur du permanent tar bort filer och mappar på en Chromebook.

Ta bort filer på din Chromebook (2023)

Ta bort lokala filer på din Chromebook

Ta bort filer med Chrome OS Files-appen

Om du vill ta bort lokala filer som är lagrade på din Chromebook måste du öppna appen Filer och ta bort dem manuellt. Så här gör du det:

1. Öppna appstartaren och klicka på appen ”Filer”. Filer-appen i Chrome OS liknar File Explorer på Windows.

2. Gå sedan till ”Nedladdningar” för att hitta dina lokala filer.

3. Högerklicka nu på filen du vill ta bort och välj ”Flytta till papperskorgen” från snabbmenyn.

4. Alternativt kan du också klicka på ”Ta bort”-knappen i det övre högra hörnet efter att ha valt filen.

Använd kortkommandon för att ta bort filer på Chromebook

Om du vill använda en tangentbordsgenväg för Chromebook för att ta bort filer trycker du på tangentkombinationen Alt + Backsteg efter att du har valt filen du vill ta bort. Detta kommer omedelbart att radera filen och flytta den till papperskorgen.

Hur man tar bort filer permanent på Chromebook

1. Om du vill ta bort filer permanent på din Chromebook öppnar du Papperskorgen från det vänstra sidofältet i appen Filer.

2. Här klickar du helt enkelt på ”Töm papperskorgen nu” högst upp. Detta kommer att ta bort alla borttagna filer och mappar från papperskorgen, som inte kan hämtas efter denna åtgärd.

Ta bort Linux-filer från din Chromebook

1. På samma sätt kan du ta bort filer från Linux-partitionen på Chromebook också. För det, flytta till ”Linux-filer” från det vänstra sidofältet i appen Filer.

2. Välj nu filen du vill ta bort och tryck på ”Alt + Backsteg” eller klicka på knappen ”Delete” i den översta raden.

3. Slutligen bekräftar du åtgärden genom att klicka på knappen ”Radera” i popup-fönstret som visas. Tänk på att när du tar bort filer och mappar från Linux-partitionen, hamnar den inte i papperskorgen. De raderas permanent och kan inte återställas senare.

Ta bort Google Drive-filer från din Chromebook

1. Du kan också ta bort filer som synkroniserats med Google Drive från appen Filer. Flytta till ”Google Drive” i det vänstra sidofältet och välj en fil eller mapp i den högra rutan.

2. Efter det, tryck på ”Alt + Backsteg” eller högerklicka på filen och välj ”Ta bort”. Tänk på att när du tar bort Google Drive-filer från appen Filer på en Chromebook tas de också bort från molnet. Dessutom hamnar inte Google Drive-filer till papperskorgen.

3. Som sagt, du kan hämta raderade filer via ”Bin” på Google Drive-webbplatsen. Gå till drive.google.com/drive/trash i webbläsaren Chrome, och du kan återställa filerna genom att högerklicka på dem.

Återställ raderade filer på din Chromebook

Om du har tagit bort filer från mappen ”Nedladdningar” kan du snabbt återställa dem via papperskorgen. Så här fungerar det:

1. Starta appen Filer och flytta till ”Papperskorgen” i det vänstra sidofältet. Högerklicka här på filen eller mappen du vill återställa och välj ”Återställ från papperskorgen” i snabbmenyn.

2. Detta kommer att återställa filen till dess ursprungliga plats.

3. Du kan också klicka på knappen ”Återställ” i det övre högra hörnet av appen Filer för att snabbt återställa de raderade filerna.

4. Om mappen ”Papperskorgen” inte visas i appen Filer åt dig, följ vår guide om hur du aktiverar papperskorgen på Chrome OS.

Ta bort filer och mappar permanent på din Chromebook

Tja, så här kan du radera filer på en Chromebook och om det behövs återställa dem senare. Det skulle också vara fördelaktigt om Google implementerade en mekanism för att återställa raderade filer från Linux-partitionen också. Hur som helst, det är allt från oss. Om du letar efter de bästa emulatorerna för Chromebook för att köra Windows, Android och spela retrospel, kolla in vår utvalda lista. Om du är ny på Chrome OS och behöver hjälp med att rotera skärmen på din Chromebook, se vår guide för hjälp. Och om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsfältet nedan.