Hur man tar bort din personliga information från People-Finder-webbplatser

Din privata information: En offentlig angelägenhet?

En tid fanns det på internet då det var nästintill omöjligt att avgöra om någon bakom skärmen var en människa eller en hund. De tiderna är sedan länge förbi. Idag är det förvånansvärt enkelt att finna djupt personlig information om vem som helst online, tack vare den växande skaran av dataförmedlare, mer allmänt kända som ”personfinnarsajter”.

Din information – troligen tillgänglig

Dessa personfinnarsajter har samlat på sig enorma mängder data. Ofta hittar man din bostadsadress, telefonnummer, e-postadress och ålder. De kan till och med innehålla uppgifter från domstolsdokument och andra offentliga register. Numera är det inte bara möjligt att ta reda på en bloggande hunds ras, utan även information om den eventuellt haft ringorm.

För att själv se hur mycket av din information som finns tillgänglig, kan du göra en enkel sökning på ditt eget namn, eller en familjemedlems. Om du inte är en kändis, kommer de mest relevanta resultaten sannolikt från Whitepages, Spokeo, BeenVerified, och andra liknande sidor.

Dessa sajter vet mer än du tror

Dessa webbplatser brukar visa en stor mängd information direkt, och ännu mer göms bakom en betalvägg. De spelar ibland på de mest basala mänskliga instinkterna. Till exempel, BeenVerified lockar med möjligheten att ”kolla din älskare”. När du klickar för att få mer information tar det medvetet lång tid att ”sammanställa resultaten”. Detta är en psykologisk taktik som syftar till att få dig investerad i processen, och mer benägen att betala när betalväggen dyker upp.

Vissa av dessa sidor är mer samvetslösa än så. Under 2011 stämdes MyLife.com för att ha lurat folk att tro att de var under utredning och sedan krävt betalt för falska namn. Även om den stämningen till slut avskrevs, stämdes sajten igen 2015 för att ha vilselett människor att lämna ifrån sig både personlig information och pengar.

Att sälja information direkt till konsumenter är inte ens den främsta inkomstkällan för dessa webbplatser, det är oftast bara en bisyssla.

”Att sälja direkt till konsumenter skapar ingen större vinst,” menar Nader Henein, en senior forskningschef på Gartner. ”Dataförmedlare säljer i första hand till organisationer som vill utöka sin information om stora grupper av individer.”

Informationen de besitter hämtas från sociala medier, men huvuddelen kommer från offentliga register, som domstolsprotokoll och fastighetstransaktioner, eller från annan onlinedata som sökhistorik.

Många företag säljer gladeligen din information till dessa dataförmedlare – även vad som verkar vara oskyldiga källor som garantier och lottoregistreringar. Om det inte specifikt anges i ett formulär att ett företag inte kommer att sälja din information, kan du räkna med att den förr eller senare hamnar på en sida som Spokeo.

Det går att ta kontroll över denna situation och ta bort din personliga information från dessa webbplatser, men beroende på hur du gör det kan det vara antingen svårt eller dyrt.

Trots många råd om motsatsen, kommer en minskad aktivitet på sociala medier troligtvis inte ha stor effekt på ditt digitala fotavtryck. Detta beror på att sociala medier bara utgör en liten del av den information dessa företag samlar in om dig.

”Det är bara toppen av isberget”, säger Henein.

Lagen på din sida

Beroende på var du bor kan lagstiftningen vara till din fördel. Även om det inte finns någon federal lag i USA som motsvarar det nationella ring-inte-registret, trädde en lag i kraft i Kalifornien den 1 januari 2020 som skyddar de 40 miljoner människorna som bor där.

California Consumer Privacy Act ger invånarna delvis rätt att begära att deras personliga information raderas från webbplatser. Detta liknar den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR), en europeisk lag som trädde i kraft 2018.

Om du bor i Kalifornien kan du använda resurser på YourDigitalRights för att skicka begäran om radering av data till många personfinnarsajter. Webbplatsen erbjuder även ett webbläsartillägg för Chrome och Firefox som skickar en begäran om radering när du besöker en webbplats som samlar in din information.

YourDigitalRights drivs av en ideell organisation. Tjänsten är gratis och samlar inte in din personliga information.

Ta bort information manuellt

Om du inte bor i Kalifornien kan du fortfarande ta bort din information från många personfinnarsajter, men det är en mer ”manuell” process. Även om vissa webbplatser har en länk för att ta bort personlig information, kan det faktiska tillvägagångssättet vara komplicerat.

Spokeo är kanske enklast. Du hittar bara din profilsida på webbplatsen, går till spokeo.com/optout, klistrar in din profillänk och din e-postadress för att bekräfta.

Andra är inte lika enkla. På Whitepages måste du klistra in länken till din profil på whitepages.com/suppression_requests och skriva in anledningen till att du vill ta bort den. Efter det måste du ange ditt telefonnummer – ja, du måste ge en dataförmedlare ditt telefonnummer. Du får sedan ett telefonsamtal från en robot som ger dig en bekräftelsekod som du måste ange på webbplatsen för att slutföra processen.

Den ultimata fräckheten? 411.info tar faktiskt betalt för att ta bort din information.

”Det är olagligt i Europa,” säger Henein. ”Men det finns inget som hindrar dem från att ta betalt för detta i USA”.

Sammanfattningsvis är det inte särskilt svårt att ta bort din information, men det är krångligt och tidskrävande, vilket är meningen. Om du vill ha hjälp erbjuder DeleteMe detaljerade anvisningar för ett antal av de vanligaste webbplatserna. Även Privacy Duck har en del guider för hur man tar bort information.

På samma sätt har Privacy Rights Clearinghouse en omfattande databas med över 200 dataförmedlare. Här kan du även se om det finns ett sätt att ta bort information från varje webbplats, även om många poster är markerade som ”oklart”. Om det är möjligt, klickar du på företagsnamnet till vänster för att se informationssidan, som oftast innehåller en länk till webbplatsens formulär för att ta bort information.

Borttagning – en ständig kamp

Att manuellt ta bort din information från personfinnarsajter är ett stort jobb. Och bara för att du tar bort den idag, är det inte säkert att den kommer att förbli borta för alltid. Om du flyttar, ändrar telefonnummer, eller om det händer något annat i ditt liv som dokumenteras någonstans, är det stor risk att din information hamnar på dessa webbplatser igen.

”När du ber om att ta bort din information är de skyldiga att göra det direkt,” säger Henein. ”Men det finns inget som säger att de inte kan börja samla in mer information om dig från den punkten.”

Betala för att ta bort din information

Ett sätt att slippa allt detta är att prenumerera på en tjänst som tar bort din information åt dig. Tyvärr är dessa tjänster inte billiga. Privacy Duck till exempel är väldigt dyrt. Den enklaste tjänsten som tar bort uppgifter för två personer från 91 dataförmedlare kostar svindlande 500 dollar per år (VIP-tjänsten täcker 190 webbplatser för 1000 dollar per år).

I jämförelse är DeleteMe ett fynd! Denna tjänst tar bort din information från 38 vanliga webbplatser för 129 dollar per år, men det finns även dyrare alternativ.

Med dessa priser kan det verka lockande att ta bort informationen manuellt. Eller så kanske du undrar om det verkligen är så viktigt att ta bort din personliga information överhuvudtaget.

Kostnaden för integritet – ständig vaksamhet

Oavsett vilken lösning du väljer – att göra det själv eller investera i en borttagningstjänst – tar du bara bort resultat från en viss uppsättning webbplatser. Om du vill att din information ska förbli borta från dessa webbplatser för alltid krävs ständig vaksamhet.

Din personliga information kommer sannolikt att dyka upp igen på dessa webbplatser när de får ny information om dig. Så du måste fortfarande fortsätta städa upp på egen hand om du slutar betala för en prenumerationstjänst.