Din iPhone är kapabel att ta fantastiska fotografier, men det finns alltid utrymme för förbättring. Du kan exempelvis justera exponeringen, lägga mer tid på att komponera bilden innan du trycker på avtryckaren, och utnyttja de tillgängliga verktygen mer effektivt.
Det är faktiskt fullt möjligt att genomgå en snabbkurs i iPhone-fotografi just nu.
Att starta och använda iPhone-kameran
För att snabbt öppna kameran kan du använda genvägen som finns längst ner till höger på iOS-låsskärmen. Antingen trycker du hårt och släpper ikonen (om din iPhone har 3D Touch), eller så sveper du uppåt. Du kan också starta kameran genom Kontrollcenter eller genom att be Siri göra det åt dig.
När kameran är igång visas alla tillgängliga funktioner i överkanten av skärmen (som illustreras nedan).
Från vänster till höger ser du följande:
Blixt: Du kan välja mellan Auto, På eller Av.
Live Photos: Aktivera den gula ikonen för att ta Live Photos tillsammans med dina vanliga bilder. Live Photos registrerar en kort videosekvens och ljud när du trycker på avtryckaren.
Timer: Du kan välja en fördröjning på tre eller tio sekunder, eller stänga av den.
Filter: Du kan se förhandsgranskningar av filter medan du tar bilder. Om du vill kan du även stänga av dem i efterhand.
Längst ned på skärmen finner du de olika lägen som du kan använda för fotografering. Om du inte har ändrat kamerans inställningar återgår den till fotoläget varje gång du startar om appen Bilder.
Du kan svepa åt vänster eller höger för att komma åt följande lägen:
Foto: Tar stillbilder, med möjlighet till Live Photos.
Video: Spelar in videor i den kvalitet som du har ställt in i kamerainställningarna.
Time-lapse: Ett automatiskt läge för att skapa time-lapse-videor, som tar stillbilder med ”dynamiska intervall”.
Slo-Mo: Spelar in slowmotion-video i den kvalitet du angivit.
Porträtt: Enheter med fler än en kamera kan använda det här läget för att ge porträtt och andra objekt ett kort skärpedjup och ljuseffekter.
Kvadrat: Tar bilder i kvadratiskt format.
Pano: Tar panoramabilder genom att du rör telefonen horisontellt. Enheten sammanfogar bilderna automatiskt.
I den nedre delen av skärmen ser du avtryckaren (vit för stillbilder, röd för video). Där finns även en genväg till det senaste fotot i kamerarullen längst ner till vänster samt en knapp för att växla till den främre kameran längst ner till höger.
För att ändra videokvaliteten går du till Inställningar > Kamera. Nu när vi har grunderna på plats, kan vi gå vidare till några praktiska tips.
Hantera fokus och exponering
Kameraappen låter dig ställa in både fokus och exponering genom att trycka på skärmen. För att låsa dessa inställningar, tryck och håll kvar på skärmen tills du ser ”AE/AF-lås” högst upp. Det gör det mycket enklare att ändra kompositionen utan att fokus eller exponering ändras.
För nästan fullständig kontroll, tryck och håll ned för att låsa exponeringen och fokus, och dra sedan med fingret upp eller ner för att justera exponeringen. Ofta är det du vill fokusera på (som en drink) inte nödvändigtvis den del av bilden du vill exponera för (som solnedgången).
Detta är en viktig färdighet att behärska eftersom Apples kameraapp tenderar att missbedöma exponeringen. Ofta överexponeras bilderna, vilket leder till förlust av detaljer i de ljusaste partierna, särskilt i bilder av himlen. Detta är speciellt märkbart när du tar siluettbilder, till exempel en person framför solen.
Använd teleobjektivet (eller dina fötter) för att zooma
De flesta iPhones sedan iPhone 6s Plus har minst två kameror. I kameraappen visas dessa med en liten ”1x”-etikett vid sidan av avtryckaren. Tryck på ”1x” för att växla till en annan kamera. På en iPhone 11 kan du välja ”.5” för ultravidvinkel eller ”2” för teleobjektiv.
Om du vill komma närmare motivet är det bäst att göra det genom att trycka på ”1x”. Det ger bästa bildkvalitet eftersom det enbart använder optik snarare än digital zoom, som sträcker ut och interpolerar bilden. Om du ”nyper för att zooma” bortom ”2x”-punkten kommer bildkvaliteten att försämras.
Alla iPhones presterar generellt bäst med den vanliga vidvinkelkameran, markerad med etiketten ”1x”. Dessa linser har bredare bländare, vilket innebär bättre prestanda i svagt ljus och en mjukare ”bokeh”-effekt. Att komma nära motivet och fotografera med den bästa linsen är ett enkelt sätt att ta bilder av hög kvalitet.
Lyckligtvis är det inte en lika stor synd att bryta mot dessa regler som många fotografer en gång trodde. Smartare mjukvara ger mindre brus i bilderna, och vem räknar pixlar nuförtiden? Det är bra att komma ihåg om du är orolig för kvalitet, men låt det inte begränsa din kreativitet.
Komponera med ett rutnät
Gå till Inställningar > Kamera och aktivera alternativet ”Rutnät” för att få ett rutnät att visas medan du tar bilder. Rutnätet följer ”tredjedelsregeln”, som delar upp bilden i nio sektioner. Även om det kan vara till hjälp (särskilt för nybörjare), så är inte tredjedelsregeln den enda metoden för komposition.
Många bilder blir bättre med tredjedelsregeln, men många andra gör det inte. Du kan också använda rutnätet för att se till att horisonten är rak, hitta ledande linjer (linjer som leder betraktarens blick mot motivet) och anpassa din komposition efter andra vertikala linjer i scenen.
Använd Burst Mode (eller Live Photos) för actionbilder
För inte så länge sedan var det omöjligt att ta actionbilder eller något snabbt rörligt med en smartphone. Men med en modern iPhone har du nu två alternativ för att göra detta. Det första är Burst-läget, som tar en serie bilder, och det andra är att använda videor tagna som en del av Live Photos.
För att använda Burst-läget trycker du bara på och håller ned avtryckaren. Enheten kommer att fortsätta att fotografera tills bufferten tar slut (hur lång tid det tar beror helt på enhetens ålder). Live Photos tas inte när du använder Burst-läge. Istället sparas en serie bilder av hög kvalitet i kamerarullen.
När du tittar på bilden i appen Bilder ser du ”Välj…” längst ned på skärmen. Tryck på den för att välja de bilder du vill behålla. Tryck på ”Klar” och välj antingen ”Behåll allt” eller ”Behåll endast X favoriter”, där ”X” är antalet bilder du valt.
Burst-läge är det bästa sättet att ta stillbilder av hög kvalitet på action, men Live Photos kan också vara användbart. Det gäller särskilt om händelsen har passerat och du bara lyckats ta några Live Photos.
Leta upp bilden och tryck på ”Redigera” i det övre högra hörnet. Tryck på Live Photos-ikonen längst ned på skärmen (flera cirklar omgivna av en streckad linje). Svep åt vänster eller höger tills du hittar en bild du är nöjd med, lyft fingret och tryck sedan på ”Gör nyckelbild” för att använda den här bilden.
Eftersom detta är en stillbild från en Live Photo-video kommer den inte att ha samma kvalitet som en vanlig stillbild. Du kommer att se en försämring av bildkvaliteten jämfört med en vanlig bild tagen med samma enhet, men det är bättre än ingenting.
Använd porträttläget
Porträttläget använder djupavkänning för att identifiera kanterna på motivet och gör bakgrunden suddig för att skapa en simulerad skärpedjupseffekt. Du kan också använda det för att applicera olika simulerade ljuseffekter både före och efter fotografering.
För att fotografera i porträttläge sveper du i sökaren och väljer det som fotograferingsläge i kameraappen. Om du har en iPhone 11 kan du använda det här läget till mer än bara porträtt. iPhone 11 har utökat stödet för att använda porträttläget för bilder av husdjur och livlösa föremål. Bilden ovan togs dock med en iPhone X i porträttläge, och den upptäckte ändå kattens ansikte.
Om du har en iPhone XS eller senare kan du använda djupkontroll för att justera styrkan i skärpedjupseffekten. Leta upp bilden du vill ändra, tryck på ”Redigera” i det övre högra hörnet, och skjutreglaget för ”Djup” ska synas längst ned på skärmen. Dra det från vänster till höger tills du är nöjd med effekten och tryck sedan på ”Klar” för att spara bilden.
Se detta inlägg på Instagram
Ett inlägg delat av Tim (@timbrookes) den 9 januari 2018 klockan 23:45 PST
Om du har en iPhone 7 Plus eller senare med två kameror kan du använda porträttläget. Tekniken har blivit bättre i takt med att iOS har utvecklats, men kantdetektering är ofta avgörande för hur bra en bild blir. När det fungerar är effekten svår att upptäcka. När det inte fungerar kan det se ut som en bild som redigerats dåligt i Photoshop.
Styr kameran med din Apple Watch
Apple Watch kan göra mycket. Du kan till och med använda den som en fjärrsökare och fjärrutlösare för din iPhone-kamera. Starta bara kameraappen på din Apple Watch för att även starta kameraappen på din iPhone. När du stänger appen på klockan stängs appen på telefonen också.
När kameraappen är igång på klockan visar en sökare vad klockan ”ser”. Det är perfekt när du ska ta gruppbilder eller selfies men inte kan nå avtryckaren. Du kan trycka var som helst i bilden för att ändra fokus och exponering (men du kan inte trycka och hålla för att låsa, eller justera exponeringen manuellt).
Du har också två knappar tillgängliga: en avtryckarknapp och en timer på tre sekunder. När du använder timerfunktionen blinkar lysdioden på din iPhone, så att du vet när du ska le.
Fotografera med volymknapparna
Detta kan tyckas vara ett självklart tips eftersom den här funktionen funnits på iOS i flera år, men du kan även använda volymknapparna på sidan av enheten för att fotografera. Du kan använda dem för att ta stillbilder, serier (håll bara knappen intryckt) eller för att starta och stoppa videoinspelning.
Detta grepp kan minska risken för skakningar. Du löper också mindre risk att skymma skärmen när du komponerar, svepa fel till ett annat läge eller ta en seriebild. Det gör även enhands-selfies enklare att ta med den främre kameran – var bara försiktig så att du inte trycker på vilolägesknappen.
Fånga långa exponeringar med Live Photos
Jag vet vad du tänker – långa exponeringar på en iPhone? Det är mycket enklare än du kanske tror. Om du använder Live Photos kan du förvandla nästan vilken scen som helst till en lång exponering. Det fungerar bäst i samma situationer som du skulle fotografera en ”vanlig” lång exponering med en systemkamera. Det hjälper också om du håller kameran stilla (eller ännu bättre, använder ett stativ).
När du har tagit ditt Live Photo, går du till appen Bilder och trycker på den bild du vill konvertera till en lång exponering. Svep uppåt för att visa panelen ”Effekter”, tryck på ”Lång exponering” och vänta sedan. Enheten genererar bilden baserat på den extra information som fångas i Live Photo.
Traditionella långa exponeringar håller kamerans slutare öppen under hela exponeringen. Det ger mjuka ljusspår och suddiga rörelser. Men iPhone syr ihop bilder från de 45 bildrutorna i ett Live Photo. Du får inte lika jämna ljusspår, men du får en del intressanta effekter, som i bilden ovan.
Använd filter före eller efter fotografering
Visste du att Apples fotofilter inte är permanenta? Det betyder att du kan trycka på filterknappen högst upp i kameraappen, använda vilket filter som helst och sedan ta hur många bilder du vill utan att vara bunden till det filtret.
För att ta bort eller prova ett annat filter går du till appen Bilder, letar upp den bild du vill ha, trycker på ”Redigera” och sedan på filterknappen längst ned på skärmen. Tryck på ”Original” för att ta bort det aktuella filtret eller välj ett annat.
Du kan också trycka på ellipsen (…) i det övre högra hörnet av skärmen när du väljer ett filter för att se filter från andra appar. Tänk på att filter från tredje part inte är permanenta och inte fungerar på samma sätt som Apples egna.
Undvik blixt om möjligt
De flesta smartphoneblixtar är inte särskilt bra, och iPhones är inget undantag. De kan funka i en nödsituation, men resulterar oftast i urtvättade, platta bilder. Du kan också dra till dig onödig uppmärksamhet, särskilt om du glömmer att stänga av blixten och den utlöses på bussen eller i klassrummet.
Istället för att använda blixten bör du leta efter andra ljuskällor. Använd det du har lärt dig för att låsa och justera exponeringen och arbeta med omgivningen. Du kommer att få mer intressanta bilder, mer naturliga hudtoner och du måste tänka kreativt i stunden för att hitta en lösning. Kort sagt, du kommer att bli en bättre fotograf.
Blixten har dock sina användningsområden. Du kan använda den som stödljus vid motljus om motivet behöver mer ljus i ansiktet. Annars är det bäst att bara använda blixten om du behöver hitta dina nycklar i mörkret eller scanna dokument med Notes.
Fotografera i RAW-format
Du kan få ut mer av bilderna om du fotograferar dem i RAW-format, men det genererar också mycket mer data. RAW-formatet fångar all ”rå” information direkt från kamerasensorn. När du redigerar den informationen kan du förändra bildens resultat och justera vitbalansen och exponeringen i efterhand.
VSCO och Adobe Lightroom är två iPhone-appar som du kan använda för att ta bilder i RAW-format. VSCO är ett mycket bättre val eftersom det är lättanvänt och ger dig många alternativ för att exportera dina bilder. För att använda Adobe Lightroom måste du registrera dig för ett Adobe Creative Cloud-konto för att exportera dina bilder.
Om du är villig att spendera lite pengar är Manual (45 kr) och ProCam (69 kr) bra alternativ. Båda ger dig möjlighet att fotografera i RAW-format med full manuell kontroll över kamerainställningar, som bländare och slutartid. Manual har ett renare, mindre skrämmande gränssnitt, men ProCam har också massor av videofunktioner.
Fokusera efter fotografering med Focos
Lytro var ett startup-företag som specialiserade sig på ljusfältskameror för konsumenter. Dessa dyra kameror fångade tillräckligt med information om en scen för att man skulle kunna fokusera om en bild i efterhand. Tekniken slog inte igenom, och företaget stängdes ner 2018.
Men Focos är en iPhone-app som i princip är en virtuell Lytro-kamera. Den fångar så mycket djupinformation som möjligt från iPhone-modeller med flera kameror, och låter dig sedan fokusera om vilken bild som helst som tagits i porträttläge.
Focos är gratis att prova, men ett Pro-abonnemang (11 kr per månad) ger tillgång till högupplösta exporter, linsfilter och 3D-ljuseffekter.
Gå tillbaka i tiden med en engångskamera-app
Digital fotografering är fantastiskt, men det har också gjort oss slarvigare med våra fotograferingsvanor. Istället för att komponera noga och bara trycka en gång, ägnar vi ofta mer tid åt att fotografera samma motiv flera gånger och tänker mindre på varje klick.
Det är här appar för engångskameror kommer in! De tar dig tillbaka till en tid då du inte kunde se resultatet direkt, eftersom du först var tvungen att framkalla filmen. Det innebär att du måste använda en lite annorlunda metod när du tar bilder.
Huji Cam, KD Prooch Grain Cam är alla gratis engångskamera-appar. Gudak (11 kr) är tekniskt sett en premiumapp, men den är definitivt billigare än en filmrulle.
Ingen av dessa appar är perfekta, men de är väldigt roliga. De tvingar dig att vara tålmodig, kreativ och lite mer avslappnad.
Tillbehör
Om du älskar att ta bilder med din iPhone kan du ha nytta av några tillbehör. Högst upp på listan är ett stativ eller en stativadapter för din iPhone. Joby GripTight ONE är en liten klämma som du fäster på din smartphone och som har ett standardfäste för stativ på undersidan. Manfrottos smartphoneklämma är ett nästan identiskt alternativ.
Med en stativmonteringspunkt på din iPhone kan du använda vilket stativ du vill. Vi rekommenderar något i stil med GorillaPod 1K om du vill fästa din iPhone på lite annorlunda platser.
Eftermarknadslinser kan också utöka dina möjligheter. Moment tillverkar just nu några av de bästa (och dyraste) linserna för iPhone. Du måste även använda ett Moment-skal för att fästa linsen, men bildkvaliteten är utmärkt. Det finns ett bra utbud av linser att välja mellan, från superfish-eye till anamorfisk. Och glöm inte att kolla in en Olloclip också.
Det sista tillbehöret som en seriös smartphonefotograf alltid bör ha är ett extra batteri. Lyckligtvis finns det ett portabelt batteri för alla budgetar och fickstorlekar.
Ta bättre bilder
Kameran är en viktig del i varje årlig iPhone-uppdatering. Apple kanske inte alltid kammar hem priset för bästa smartphonekamera, men de brukar sällan göra sina fotoentusiaster besvikna. iPhone 11 är inget undantag. Med iOS 13.2 introducerades Deep Fusion Camera, som är en ny bildbehandlingsteknik för att öka detaljrikedomen i bilderna.
Med dessa tips i bagaget kommer du att kunna ta bättre smartphonefoton än någonsin tidigare.