Hur man startar om Ubuntus nätverksgränssnitt

Spread the love

Om du använder Ubuntu kan du behöva veta hur du startar om ditt nätverksgränssnitt. Tack och lov gör Ubuntu det väldigt enkelt att starta om nätverksgränssnittet. I den här guiden går vi igenom olika sätt du kan starta om Ubuntus nätverksgränssnitt.

Starta om nätverksgränssnittet – Ubuntu Gnome

Om du använder Ubuntu Gnome, är du på Ubuntus standardskrivbord som du får när du installerar Ubuntu från Ubuntu.com. Om du vill lära dig hur du startar om nätverksgränssnittet för detta skrivbord, gör följande.

Hitta först kontrollcentret i Gnome-panelen längst till höger. Klicka sedan på den för att avslöja dess alternativ. När du öppnar menyn ser du högtalarkontroll, information om WiFi/trådbunden anslutning, samt knappen ”Inställningar”, ”Lås” och ”Stäng av/logga ut.”

Leta reda på knappen ”Inställningar” och klicka på den. När du väljer det här alternativet kommer du åt inställningsområdet för Ubuntu Gnome. Väl i inställningsområdet, leta upp alternativet ”Nätverk” i sidofältet och välj det om du använder Ethernet. Eller klicka på alternativet ”WiFi” i sidofältet om du använder WiFi.

Trådbunden

I det ”trådbundna” området, lokalisera ”anslutet”. Detta är din Ethernet-anslutning. Bredvid den finns en reglage. Klicka på den för att stänga av den och klicka sedan på den igen för att slå på den igen. Om du gör detta uppdaterar du din anslutning och ”startar om” ditt nätverksgränssnitt.

  Hur man stänger av en iPad Pro

Om du fortfarande har problem efter att ha slagit på och av anslutningen, följ instruktionerna på kommandoraden.

WiFi

I området ”WiFi”, leta reda på skjutreglaget i namnlisten och klicka på det. Gnome kommer att stänga av ditt WiFi och slå på det igen, i princip ”startar om” ditt nätverksgränssnitt genom att välja den här knappen.

Om du fortfarande stöter på problem, följ instruktionerna på kommandoraden i slutet.

Starta om nätverksgränssnittet – Kubuntu

Om du använder Kubuntu är du på Plasma-skrivbordet. Om du behöver starta om nätverksgränssnittet på Kubuntu-skrivbordet, gör följande. Först hitta nätverksikonen i det nedre högra hörnet. Ikonen beror på vilken anslutning du använder. Om du är på Ethernet kommer det att vara en Ethernet-ikon. Om det är WiFi kommer det att bli WiFi-barer.

När du har valt nätverksmenyn kommer du att se dina nätverksanslutningar, samt knappen ”Koppla från”. Klicka på knappen ”Koppla från” för att stänga av nätverksanslutningen. Återanslut sedan genom att klicka på ”Anslut”.

Avkoppling och återkoppling ska lösa problemet. Men om problemen kvarstår, följ kommandoradsinstruktionerna i slutet.

Starta om nätverksgränssnittet – Xubuntu

På Xubuntu kommer du att använda XFCE-skrivbordet. För att starta om nätverksgränssnittet i Xubuntu, börja med att ta dig till nätverksikonen i panelen. Om du använder WiFi kommer nätverksikonen att vara anslutningsfält. Det blir en trådbunden ikon om den är Ethernet.

När du har tagit dig till nätverksikonen klickar du på den för att avslöja alternativen inuti. Väl på menyn finns det flera alternativ. Leta upp alternativet som säger ”Aktivera nätverk” och klicka på det för att stänga av nätverket. Klicka sedan på den igen för att återaktivera. Om du är på WiFi, klicka på WiFi-rutan istället.

  Så här fixar du att sökfältet inte fungerar

Starta om nätverksanslutningen via nätverksmenyn ska lösa de flesta problem. Se dock kommandoradsinstruktionerna i slutet om problemen kvarstår.

Starta om nätverksgränssnittet – Lubuntu

Om du använder Lubuntu är du på LXQt-skrivbordet, och det betyder att om du vill starta om nätverksgränssnittet måste du ta itu med LXQt-nätverkshanteraren. Börja med att ta dig till nätverksikonen i panelen längst till höger.

På panelen högerklickar du på nätverksikonen med musen. Nätverksikonen kommer att vara en Ethernet-ikon om du använder Ethernet och WiFi-barer om du använder WiFi. Väl på ikonen högerklickar du på ikonen för att visa dess alternativ.

I menyn, lokalisera ”Aktivera nätverk” och klicka på den för att inaktivera nätverk. Om du använder WiFi, klicka på alternativet ”Aktivera WiFi” istället för att inaktivera WiFi.

När du har inaktiverat din nätverksanslutning, högerklicka på nätverksmenyn och återaktivera nätverk eller WiFi för att återupprätta din anslutning. Detta bör lösa de problem du upplever.

Om det inte hjälper att starta om nätverksanslutningen, se kommandoradens installationsinstruktioner i slutet istället.

Starta om nätverksgränssnittet – Ubuntu Mate

Ubuntu Mate använder Mate skrivbordsmiljö. Så om du vill starta om nätverksgränssnittet i Mate, måste du använda Mate nätverksmenyn. För att göra det, gå till nätverksmenyn på Mate-panelen.

En gång på nätverksmenyn, högerklicka på den. Om du använder WiFi kommer nätverksikonen att vara WiFi-barer. Om det är Ethernet, blir det en annan ikon.

  Hur man tar en skärmdump på Apple TV med en Mac

I högerklicksmenyn, hitta ”Aktivera nätverk” och avmarkera den. Eller, om du använder WiFi, avmarkera menyn ”Aktivera WiFi”. Genom att göra detta kopplar du ur nätverksanslutningen.

När du har kopplat bort din nätverksanslutning, markera ”Aktivera nätverk” eller ”Aktivera WiFi” igen för att starta nätverket igen. Koppling och omkoppling ska lösa problemet.

Om det inte löser problemet att koppla från och återansluta, överväg att följa kommandoradsinstruktionerna istället.

Starta om nätverksgränssnittet – kommandorad

Om det inte räcker att starta om dina nätverksanslutningar via din skrivbordsmiljö för att lösa problemet, måste du troligen tvinga NetworkManager-verktyget (det som styr anslutningarna på Ubuntu) att starta om.

För att göra detta behöver du en kommandorads terminal. Från och med nu finns det inget sätt att starta om den här tjänsten via GUI (även om det skulle vara trevligt.) För att öppna ett terminalfönster, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta det på det sättet.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, ange systemctl restart NetworkManager.service-kommandot. Detta kommando kommer att starta om tjänsten som hanterar alla nätverksanslutningar på ditt Ubuntu-system.

sudo systemctl restart NetworkManager.service

Alternativt, om du föredrar att stoppa NetworkManager och starta om den, kan du göra följande kommandon nedan istället för att bara starta om den.

sudo systemctl stop NetworkManager.service

sudo systemctl start NetworkManager.service

När filen ”NetworkManager.service” har startat om bör alla problem angående nätverksanslutningar på Ubuntu lösas. Om du fortfarande har problem kan det vara dags att installera om Ubuntu!