Hur man startar i felsäkert läge på Windows 10

By rik

Viktiga punkter

  • Windows 10:s felsäkert läge är en värdefull funktion för att isolera och lösa systemproblem utan störningar från onödiga drivrutiner och program.
  • Det finns huvudsakligen tre sätt att aktivera felsäkert läge i Windows 10: via systemkonfiguration, avancerad start eller genom att trycka på F8 under uppstart (efter att ha aktiverat det via kommandotolken).
  • Om du inte lyckas starta i felsäkert läge, försök att starta till återställningsläget med ditt installationsmedium eller en systemreparationsskiva. Kom ihåg att inaktivera felsäkert läge efter att du har löst problemet.

Felsäkert läge är en inbyggd felsökningsfunktion i Windows som inaktiverar onödiga drivrutiner och program vid uppstart. Det gör det möjligt att identifiera och åtgärda problem utan störningar från icke-kritiska applikationer. Låt oss undersöka hur man startar Windows 10 i felsäkert läge och vad man kan göra om det inte fungerar.

Metod 1: Systemkonfiguration

För att öppna Systemkonfiguration, sök efter ”msconfig” i Startmenyn och välj den bästa träffen. Navigera till fliken ”Start” och notera startalternativen. Om du markerar ”Säker start”, kommer ditt system tvingas starta i felsäkert läge vid nästa omstart.

Det finns ytterligare startalternativ att välja mellan:

  • Minimal: Startar felsäkert läge med ett minimum av drivrutiner och tjänster, men med det vanliga grafiska gränssnittet. Detta är standardalternativet för felsäkert läge.
  • Alternativt skal: Startar felsäkert läge med en kommandotolk istället för det grafiska gränssnittet. Kräver kunskap om textkommandon och operativsystemnavigering utan mus.
  • Active Directory-reparation: Startar felsäkert läge med tillgång till maskinspecifik information som hårdvarumodeller. Om installation av ny hårdvara skadar Active Directory, kan felsäkert läge användas för att återställa systemstabilitet genom att reparera eller lägga till data. Active Directory används mest i företagsmiljöer.
  • Nätverk: Startar felsäkert läge med nödvändiga tjänster och drivrutiner för nätverksåtkomst, tillsammans med det vanliga grafiska gränssnittet. Välj detta om du behöver internetuppkoppling under felsökningen.

Välj ”Minimal” > ”Använd” > ”OK”. Systemkonfiguration kommer nu att fråga om du vill starta om datorn. Om du väljer ”Starta om” sker omstarten omedelbart. Spara därför alla pågående dokument eller projekt.

Metod 2: Avancerad start

Ett annat alternativ är Windows 10:s Avancerade start. För att komma dit, sök efter ”avancerad start” i Startmenyn och välj den bästa träffen.

  • I den resulterande menyn, under ”Avancerad uppstart”, välj ”Starta om nu”.
  • Datorn startas om i återställningsläge, med tre alternativ: ”Fortsätt”, ”Felsök” eller ”Stäng av datorn”.
  • Välj ”Felsökning” > ”Avancerade alternativ”. Nu visas en ny uppsättning valmöjligheter.
  • Välj ”Startinställningar” > ”Starta om”. Datorn startar om. Skärmen ”Startinställningar” visas efter omstarten. Där väljer du önskat alternativ för felsäkert läge.

Genväg till avancerad start

Du kan hoppa över den stegvisa processen genom att hålla ned Shift och klicka på ”Starta om” under ”Ström” i Startmenyn. Detta startar om datorn direkt till återställningsalternativen, där du kan välja ”Felsökning” > ”Avancerade alternativ” > ”Startinställningar”.

Metod 3: Tryck på F8 under start

Före Windows 8 var det vanligaste sättet att starta i felsäkert läge att trycka på F8 under uppstart. Detta visade en meny med felsäkra startalternativ, som de som finns i Metod 1 (ovan), samt fler alternativ.

För att förbättra starttiderna har Windows 10 (och Windows 11) F8-åtkomst till felsäkert läge som standard inaktiverat. Du kan aktivera F8-menyn via kommandotolken, men det kommer att göra startprocessen några sekunder långsammare:

  • Öppna en kommandotolk med administratörsbehörighet. Högerklicka på Startmenyn och välj ”Kommandotolken (Admin)”. Välj ”Ja” i rutan Kontroll av användarkonto om den visas. Kommandotolken är nu öppen.
  • Skriv in eller kopiera/klistra in följande kommando:
    • bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
  • För att när som helst ångra ändringen, öppna en kommandotolk med administratörsbehörighet och skriv:
    • bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

Ångringskommandot återställer startprocessen till det ursprungliga tillståndet. För att starta i felsäkert läge behöver du i det fallet använda något av de andra alternativen.

Stegen ovan fungerar även på Windows 11!

Vad händer om jag inte kan komma åt felsäkert läge?

Om inget av ovanstående fungerar, finns det fortfarande några alternativ.

Om du installerade Windows 10 från en skiva eller ett USB-minne, kan du starta direkt i återställningsläget genom att sätta i installationsmediet innan du slår på datorn.

Välj tangentbordslayouten och sedan ”Reparera datorn” längst ner till vänster på skärmen. Därifrån kan du navigera till ”Felsökning” > ”Avancerade alternativ” och där hittar du:

  • Systemåterställning
  • System Image Recovery
  • Startreparation
  • Kommandotolken
  • Återgå till tidigare version

För att ”System Image Recovery” ska fungera måste du ha tagit en säkerhetskopia innan systemfelet. Detta är något som rekommenderas starkt. Du kan skapa en systemavbildning genom att söka efter ”återställning” i startmenyn och välja den bästa träffen. Avancerade återställningsverktyg öppnas. Välj ”Skapa en återställningsenhet” och följ stegen.

Systemreparationsskiva

Ett annat användbart verktyg är en Systemreparationsskiva. Till skillnad från en systemavbildning är dessa inte maskinspecifika. Du kan låna en från en vän om det skulle uppstå problem.

Gå till Kontrollpanelen > System och säkerhet > Säkerhetskopiering och återställning (Windows 7).

Låt inte ”Windows 7” namnet skrämma dig, du är på rätt ställe. Välj ”Skapa en systemreparationsskiva” i vänster kolumn och följ instruktionerna.

Hur avslutar jag felsäkert läge?

När du har löst ditt Windows 10 problem kan du avsluta felsäkert läge. Men hur gör man?

Det finns två sätt, beroende på hur du startade i felsäkert läge:

  • Om du startade i felsäkert läge med Metod 1 (via systemkonfiguration), behöver du avmarkera alternativet för felsäkert läge i samma konfigurationsfönster. Annars kommer Windows 10 att starta om i felsäkert läge vid varje omstart.
  • Om du startade i felsäkert läge med Metod 2 (via avancerad start) eller Metod 3 (genom att trycka på F8), räcker det att stänga av datorn eller starta om den för att avsluta felsäkert läge.

Det första alternativet kan vara knepigt, så kom ihåg att kontrollera systemkonfigurationen om något verkar konstigt.

Du känner nu till de tre vanligaste sätten att starta Windows 10 i felsäkert läge. Kom ihåg att läsa det sista avsnittet om systemavbildning och systemreparationsskivor. Kom ihåg att den förstnämnda endast fungerar om du har ställt in återställningsplatsen innan dina problem startade.