Vad Steams nya regler för AI-spel betyder för spelare

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Steam har justerat sin policy för spel som använder generativ AI. En förändring från dess tidigare försiktiga inställning.
  • Även om AI-spel kan öka utbudet och variationen för spelare, kan det också resultera i att mer shovelware dyker upp på plattformen.
  • Det kommer att vara upp till spelarna att rapportera olagligt AI-innehåll i spel med hjälp av en funktion i spelöverlägget.

Medan Steam initialt tog ett försiktigt tillvägagångssätt för att publicera spel med generativ AI, har det nu meddelat riktlinjer som kommer att se att företaget ”släpper de allra flesta spel som använder det”. Men vad betyder dessa nya regler för AI-spel för spelare?

Steam tar en mjukare hållning till spel med AI

År 2023 noterade Steams moderbolag Valve att det behövde tid för att lära sig mer om de komplexa lagligheterna och upphovsrättsreglerna kring generativ AI innan de fattade några förhastade beslut.

Men den 10 januari 2024 tillkännagav Valve riktlinjer som skulle tillåta utvecklare att publicera spel som använder AI-teknik.

I ett inlägg på Steam-bloggenföretaget uppgav:

”Efter att ha tillbringat de senaste månaderna med att lära oss mer om det här utrymmet och pratat med spelutvecklare, gör vi förändringar i hur vi hanterar spel som använder AI-teknik.”

AI-spel kommer att delas in i två kategorier: förgenererade (spel som använder tillgångar skapade med hjälp av AI-verktyg) och livegenererade (spel som skapar innehåll med hjälp av AI-verktyg medan spelet körs).

Oavsett om de använder förgenererat eller livegenererat AI-innehåll måste utvecklare fylla i ett AI-upplysningsformulär när de skickar in sitt spel. De kommer att behöva lova att spelet inte innehåller olagligt eller kränkande innehåll och att spelet överensstämmer med dess marknadsföringsmaterial.

Dessutom kommer spel som använder livegenererat AI-innehåll att behöva avslöja vilka skyddsräcken som kommer att finnas på plats för att säkerställa att AI:n inte genererar olagligt innehåll.

Hur Steams policy för AI-spel kan påverka spelare

Medan många spel använder AI-system för att göra icke-spelbara karaktärer (NPC) och fiender responsiva, är generativ AI en nyare form av AI som involverar generering av text, bilder, video, ljud och till och med kod. För att lära dig mer, läs vår guide till generativ AI.

Steam har redan en ”Artificiell intelligens”-tagg för spel, men många av dessa befintliga titlar använder AI i mer traditionell mening. Så vad betyder Steams nya riktlinjer för den genomsnittliga spelaren?

1. Spelare kommer att ha fler spel att välja mellan på Steam

Steam är redan hem för ett stort utbud av spel, med tiotusentals nya titlar som läggs till varje år.

Men med det breda utbudet av möjligheter hos generativ AI kommer spelare sannolikt att se en ökning av utbudet av titlar. Särskilt från mindre studios som inte skulle kunna publicera spel på grund av sin lilla lagstorlek.

Vi kommer sannolikt också att se utvecklare använda generativ AI på kreativa sätt, men detta är inte garanterat.

2. Spelare kan se en ökning av AI-spel av låg kvalitet

Med den stora volymen spel som Steam publicerar, dyker många lågkvalitetsspel (och spel som klonar andra titlar) upp i skyltfönstret.

Eftersom generativ AI gör det mycket lättare att skapa spelelement, kan vi se en monumental ökning av AI-genererade shovelware-spel.

Även om du alltid kan ignorera spel som ser ut att vara av låg kvalitet, kan detta också göra det mycket svårare att hitta faktiska indiepärlor. Spelare kan också finna att de slösar pengar på spel som lovar mer än de kan leverera.

Lyckligtvis kan du begära en återbetalning på Steam. Men du måste göra detta inom 14 dagar från köpet, och du kan inte ha spelat spelet i mer än två timmar.

3. Spelare kommer att behöva rapportera olagligt AI-innehåll

g0d4ather/Shutterstock

För att få ett AI-spel publicerat måste utvecklare lämna in ett avslöjande till Valve. Men för dem som är oärliga i sitt avslöjande, överförs ansvaret på spelare att rapportera olagligt AI-innehåll.

Steam noterar att det kommer att tillåta spelare att rapportera olagligt innehåll med hjälp av överlägget i spelet, med Valve som säger:

”Med hjälp av överlägget i spelet kan spelare enkelt skicka in en rapport när de stöter på innehåll som de tror borde ha fångats av lämpliga skyddsräcken på AI-generering.”

Med tanke på hur ofta folk tar sig runt AI-räcken, som när folk använder jailbreaks på ChatGPT, är det mycket troligt att vissa spel som använder AI kommer att strida mot Steams policyer. Det är så länge som spelare faktiskt rapporterar att innehållet bryter mot reglerna.

4. Spelare måste hålla utkik efter AI-upplysningar

Om du inte vill spela spel som använder AI-genererat innehåll måste du hålla utkik efter relevanta avslöjanden på Steam Store-sidorna. Vissa spelare kanske vill undvika dessa spel på grund av kvalitetsproblem eller etiska problem kring vem innehållet verkligen tillhör.

Förhoppningsvis kommer Steam att göra det lättare att upptäcka dessa avslöjanden så att spelare kan göra ett medvetet val om de spel de vill spela.

Oavsett om du är spänd på att se vad kreativiteten kommer att dyka upp i Steam-butiken, eller om du är orolig för inverkan på kvalitet och upptäckbarhet, är spel som använder generativ AI nu officiellt välkomna på Steam.