Hur man stänger öppna fönster på iPhone 11

Mobila operativsystem utvecklades efter att stationära datorer blev mainstream. Då hade de flesta användare lärt sig vissa begrepp, t.ex. att öppna och stänga appar som är vanliga på ett stationärt operativsystem. Samma åtgärder översätts inte nödvändigtvis på samma sätt på ett mobilt operativsystem.

Stäng öppna fönster på iPhone 11

På mobila operativsystem körs appar i sitt eget ”fönster”, men operativsystemet visar dem inte som ett fönster. En app är en egen behållare. Med appar som Chrome kan du öppna flera flikar men alla öppnas i Chrome-appen och inte i olika fönster. Även inkognitoflikar i Chrome för iOS öppnas i samma app och inte som ett separat fönster.

Hur man stänger öppna fönster på iPhone 11

Du kan öppna en app på iPhone 11 och med den logiken är det självklart att du ska kunna stänga den. Detta är lite nära vad du kan göra. När du byter från en app till en annan går den andra appen in i ett något avstängt tillstånd. Det kommer att fortsätta att uppdatera om det är den typ av app det är men det kommer att köras i bakgrunden.

För att ”stänga” den här öppna appen måste du avsluta den. På iPhone 11 kan du avsluta eller stänga en app;

Svep uppåt och håll hemfältet.
Du kommer in i multi-tasking-läge.
Svep genom de öppna apparna tills du hittar appen du vill stänga.
Svep uppåt i appfönstret för att avsluta/stänga det.

Obs: Denna metod fungerar på alla iPhone-modeller som inte har en hemknapp. För iPhone-modeller med en hemknapp måste du snabbt trycka på hemknappen två gånger för att gå in i multi-tasking-läge. Denna metod fungerar även på iPadOS.

Vad händer när jag stänger en app på iPhone 11

När du stänger ett appfönster på en iPhone kommer appen;

Kommer att förbli inloggad, såvida den inte har en säkerhetsfunktion som loggar ut användaren, t.ex. bank- eller betalningsrelaterade appar.
Du kommer att fortsätta att få aviseringar från appen.
Du kommer inte att förlora någon ”osparad” data, t.ex. om du skriver eller redigerar en fil i Numbers eller Excel.
Appen laddar om och uppdaterar data nästa gång du öppnar den, t.ex. uppdaterar Facebook-appen flödet om du avslutar och öppnar det igen.
Appen kan sluta synkronisera data. det beror på apptypen. Google Maps och YouTube kan stänga av nedladdningen men Google Drive och Dropbox fortsätter att ladda upp filer.

Slutsats

Mobila operativsystem är inte utformade för att fungera på samma sätt som stationära operativsystem. Skillnaden är inte bara kosmetisk. Det är grundläggande skillnad i hur appar och processer körs. Om du använder en mobil enhet under några dagar kommer du snabbt att lära dig skillnaden mellan de två och varför du i allmänhet inte kan stänga fönster på ett mobilt operativsystem.