Hur man ställer in Webmin på Ubuntu Server

Spread the love

Ubuntu Server är ett utmärkt Linux-serveroperativsystem. Den levereras med Snaps, vilket gör det enklare att konfigurera appar. Dessutom har den live-patchning, så att du aldrig missar en säkerhetsuppdatering och många fler utmärkta funktioner.

Ändå, för så bra som Ubuntu Server är, kan det vara jobbigt att installera vissa saker. Om du vill undvika irritationen med Ubuntu Server, kolla in Webmin. Det är ett hanteringsverktyg för UNIX-liknande operativsystem. Med den kan användare hantera sina Linux-system med ett elegant webbgränssnitt snarare än terminalen. Så här ställer du in det.

Konfigurera Webmin till Ubuntu Server

Att installera Webmin på Ubuntu Server, du måste ladda ner den. Det finns många sätt att installera Webmin på Ubuntu. Ett sätt att få det att fungera är att ladda ner det fristående DEB-paketet och installera det. Det finns dock också en PPA som kan ställas in.

Fristående DEB-installation

För att ställa in Webmin via det fristående DEB-paketet, gör följande. Logga först in på din Ubuntu Server via ditt Linux-skrivbord över SSH. Eller sätt dig vid Ubuntu Server och logga in via TTY-konsolen.

  Det här interaktiva diagrammet använder anpassade filter för att hitta rätt bärbar dator

När du har fått tillgång till Ubuntu-serverns kommandorad, använd kommandot wget downloader för att hämta det senaste Webmin DEB-paketet direkt till din server.

Obs: om du inte vill ladda ner DEB-paketet direkt till din Ubuntu-server, ladda ner det till din dator och överför det över nätverket.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb

Med DEB-paketfilen nedladdad till din Ubuntu-server kan installationen börja. Använd kommandot apt install och konfigurera Webmin.

sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

När du anger kommandot ovan kommer Ubuntu att fråga dig om ditt lösenord. Använd tangentbordet för att ange ditt lösenord i terminalen. Tryck sedan på Y-tangenten för att bekräfta att du vill installera Webmin.

När installationen av Webmin är klar öppnar du en webbläsare på en dator, surfplatta eller smartphone. Skriv sedan in följande URL i en webbläsare.

http://DITT_UBUNTU_SERVER_IP_OR_VÄRDNAMN:10000

Webmin PPA installation

Om du föredrar att uppdatera Webmin med Ubuntus mjukvaruuppdatering kan du installera Webmin via en PPA. För att konfigurera PPA, gör följande. Logga först in på din Ubuntu Server via SSH i en terminal, eller använd TTY-konsolen.

  Hur man tar bort en tom sida i Google Dokument

När du har loggat in, använd kommandot sudo -s för att byta terminalfönstret till root-kontot. Använd sedan apt install för att ställa in Curl, GPG och Apt-transport-https.

sudo -s apt install curl gpg apt-transport-https

När du har installerat de tre paketen, ladda ner Webmin PPA-nyckeln till din dator och installera den i systemet.

curl https://download.webmin.com/jcameron-key.asc | sudo apt-key add -

Med nyckeln konfigurerad lägger du till Webmin PPA till ditt Ubuntu-system med hjälp av kommandot echo.

echo "deb https://download.webmin.com/download/repository sarge contrib" | tee > /etc/apt/sources.list.d/webmin.list

När Webmin PPA har ställts in på din Ubuntu-server måste du uppdatera dina programkällor med kommandot apt update.

apt update

Slutligen, installera den senaste versionen av Webmin på Ubuntu Server med kommandot apt install.

apt install webmin

Konfigurera root-lösenordet för Webmin

För att använda Webmin på Ubuntu måste du ha tillgång till root-kontot. Tyvärr låser Ubuntu Server root-kontot och förvränger lösenordet. Så du kommer inte att kunna logga in på Webmin utan root-lösenordet.

För att återaktivera root-kontot på ditt Ubuntu Server-system, gör följande. Logga först in på servern med dina användaruppgifter via SSH. Eller sitta fysiskt vid Ubuntu-systemet och använda TTY-konsolen.

  Vad är en "hot take" och var kom frasen ifrån?

När du har fått tillgång till Ubuntus kommandorad, använd kommandot sudo -s i terminalen. Detta kommando kommer att eskalera din terminal från en standardanvändare till root-kontot utan behov av ett lösenord.

sudo -s

Med terminalen inloggad som root, använd kommandot passwd. Genom att använda det här kommandot återaktiveras root-kontot och låter dig logga in med ”root”-användaren i Webmin.

Obs: se till att använda ett minnesvärt och säkert lösenord för root-kontot. Om du har problem med att hitta ett säkert lösenord, kolla in stark lösenordsgenerator.

passwd

Loggar in på Webmin i Ubuntu

För att logga in på Webmins webbgränssnitt i Ubuntu, gör följande. Öppna först en webbläsarflik. Ange sedan följande URL i adressfältet och tryck på Enter.

http://DITT_UBUNTU_SERVER_IP_OR_VÄRDNAMN:10000

När webbadressen laddas upp kommer ett inloggningsfönster att visas. Skriv ”root” i inloggningsrutan. Skriv sedan in det root-lösenord du angav tidigare i lösenordsrutan. Klicka sedan på knappen ”Logga in” för att komma åt Webmins webbgränssnitt.