Hur man ställer in systemmiljövariabler i Windows?

By rik

Windows använder miljövariabler för att lagra viktig information om systemprocesser, resursanvändning, filsökvägar och mycket mer.

Låt oss undersöka hur man konfigurerar systemmiljövariabler i Windows.

Vad är miljövariabler i Windows?

Miljövariabler hjälper Windows att definiera en programvarumiljö och fungerar som informationsbehållare för alla applikationer som körs i operativsystemet. Föreställ dig ett program som behöver känna till sökvägen till en specifik fil på din dator. Istället för att genomsöka hela systemet kan programmet anropa miljövariabeln PATH, som innehåller sökvägarna till alla systemfiler. Detta är ett betydligt mer effektivt tillvägagångssätt.

Systemmiljövariabler spelar också en viktig roll vid installation av Java Development Kit, Java Runtime Environment och annan viktig programvara. Det finns otaliga användningsfall för miljövariabler, både enkla och komplexa, som bidrar till att Windows kan fungera snabbare och smidigare.

Olika typer av miljövariabler

Windows skapar och använder en rad miljövariabler. Vissa är användarspecifika, medan andra är konstanta för alla användare på en dator. Vi kan dela upp miljövariabler i två huvudkategorier baserat på användarberoende: systemmiljövariabler och användarmiljövariabler.

Användarvariabler lagrar information som platsen för temporära filer för ett specifikt konto och platsen för användarprofilen. Ett användarkonto har behörighet att ändra sina egna användarvariabler, men inte andra användares.

Systemmiljövariabler skapas av operativsystemet, installerade program, drivrutiner och andra komponenter. Du kan inte direkt justera systemmiljövariablerna, men Windows ger dig möjlighet att ändra värdena för användarmiljövariabler.

Metoder för att konfigurera systemmiljövariabler i Windows

Det finns olika sätt att konfigurera systemmiljövariabler i Windows. Kommandoradsmetoderna är i stort sett desamma i alla versioner av Windows, medan de grafiska gränssnittsmetoderna (GUI) kan variera något mellan olika Windows-versioner. Låt oss undersöka dessa metoder närmare.

GUI-baserade metoder

De GUI-baserade metoderna innebär att du använder Startmenyns sökfunktion, dialogrutan Kör eller menyn Inställningar för att justera systemmiljövariabler. Vi ska se hur du kommer åt dessa gränssnitt i olika versioner av Windows.

Steg för Windows 11

Klicka på Startmenyn och sök efter ”miljövariabler”.

I sökresultaten kommer du att se alternativet ”Redigera systemmiljövariabler”. Klicka på det. Windows 11 kommer då att visa en lista med alla miljövariabler.

Steg för Windows 10

Gå till Inställningar och klicka sedan på ”Om”.

Klicka sedan på ”Avancerade systeminställningar”. Dialogrutan Systemegenskaper ska nu visas.

Klicka på fliken ”Avancerat” och välj sedan ”Miljövariabler”. Windows 10 visar nu en komplett lista med användar- och systemvariabler som lagras på din dator.

Använda dialogrutan Kör

Tryck på Windows-tangenten + R för att öppna dialogrutan Kör.

Skriv nu följande kommando:

rundll32.exe sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables

Oavsett vilken metod du använder, så kommer listan med alla miljövariabler att visas, uppdelade i separata avsnitt för användar- och systemmiljövariabler. Du kan skapa nya användarvariabler, redigera befintliga eller ta bort dem i samma dialogruta.

Steg för att skapa en ny miljövariabel

Klicka på knappen ”Ny” i dialogrutan Miljövariabler.

Ange variabelns namn och värde i respektive kolumn och klicka sedan på OK.

Att skapa miljövariabeln JAVA_HOME är ett viktigt steg för att installera Java Development Kit. Låt oss skapa variabeln JAVA_HOME och sedan bekräfta att den finns. Klicka på knappen Ny och ange ”JAVA_HOME” som variabelnamn. Ange sedan installationssökvägen för JDK som variabelvärde för JAVA_HOME.

Variabeln JAVA_HOME ska nu vara synlig i listan över alla miljövariabler, med variabelvärdet inställt på sökvägen till JDK. Du kan verifiera detta genom att gå till ”Redigera systemvariabler”, där variabeln JAVA_HOME ska finnas.

Steg för att redigera miljövariabler

Klicka på den miljövariabel du vill redigera och sedan på knappen ”Redigera”.

Ange det nya variabelnamnet och värdet och tryck sedan på OK-knappen.

Låt oss redigera variabeln JAVA_HOME som vi just skapade och ändra dess värde till en annan mapp. Klicka på variabeln och välj ”Redigera”. Ange sedan ett nytt variabelvärde som ersätter det tidigare värdet och klicka på OK.

Du kan även här verifiera det ändrade värdet i listan över miljövariabler.

Den uppdaterade variabeln finns nu i listan över användarvariabler.

Steg för att ta bort miljövariabler

Klicka på den miljövariabel som du vill ta bort.

Klicka sedan på ”Ta bort” och klicka därefter på OK.

Som ett exempel kan vi ta bort variabeln JAVA_HOME som vi nyligen har justerat. Välj variabeln, klicka på ”Ta bort” och sedan på ”OK”. Den valda variabeln tas bort från listan med variabler.

Variabeln JAVA_HOME tas bort från listan.

Kommandotolksmetod

Du kan använda Kommandotolken eller Windows PowerShell för att konfigurera miljövariabler. Vi ska börja med att undersöka hur man använder Kommandotolken.

Visa miljövariabler

Öppna Kommandotolken i Windows.

Skriv ”set” och tryck på Enter. Du kommer att se en fullständig lista med miljövariabler, utan någon uppdelning i kategorier, till skillnad från den GUI-baserade metoden.

Skapa nya miljövariabler

Öppna Kommandotolken.

Använd följande syntax med kommandot setx och tryck på Enter:

setx [variabelnamn] "[variabelvärde]"

[variabelnamn] står för namnet på variabeln som du vill ställa in.

[variabelvärde] står för värdet för den nyskapade variabeln.

Låt oss till exempel skapa en ”TEST_VARIABEL” med värdet ”XYZ” och sedan bekräfta att den finns via Kommandotolken. Vi använder följande kommando:

setx TEST_VARIABLE "XYZ"

Grattis! Du har just skapat en ny användarvariabel med hjälp av Kommandotolken. Låt oss nu bekräfta att den finns. Använd kommandot ”set” för att se listan med alla variabler.

Windows PowerShell-metod

PowerShell ger dig mer flexibilitet när det gäller miljövariabler och låter dig visa, redigera och skapa dem, men dessa ändringar gäller endast för den aktuella PowerShell-sessionen. Variabellistan återgår till sitt ursprungliga skick när du stänger PowerShell-sessionen.

Visa systemvariabler

Öppna Windows PowerShell.

Skriv nu följande kommando:

Get-ChildItem Env:

Windows PowerShell visar då en fullständig lista med miljövariabler.

Miljövariablerna kommer inte att vara uppdelade i system- och användarvariabler, men du kan använda följande kommandon för att endast visa systemvariablerna med PowerShell:

[Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine")

Alternativt kan du använda följande kommando för att endast visa användarmiljövariablerna:

[Environment]::GetEnvironmentVariables("User")

Skapa och redigera miljövariabler

Du kan redigera och skapa nya miljövariabler med hjälp av den inbyggda variabeln $env. Använd följande kommando för att skapa en ny variabel med PowerShell:

$env:Variabelnamn="Variabelvärde"

Här står Variabelnamn för namnet på den nyskapade miljövariabeln och Variabelvärde står för dess värde.

Låt oss som exempel skapa en annan testvariabel, TEST_VARIABEL, och sedan bekräfta att den finns. Vi använder följande kommando i PowerShell:

$env:TEST_VARIABLE = '[ABC]'

Vi har även bekräftat variabelvärdet för TEST_VARIABLE med följande kod:

$env:TEST_VARIABLE

PowerShell visar utdata för variabeln TEST_VARIABLE som [ABC].

Dessutom kan du även justera värdet för en befintlig miljövariabel med följande kommando:

$env:Variabelnamn=";Variabelvärde2"

Detta lägger till det nya värdet till det befintliga värdet för miljövariabeln.

Slutsats 🧑‍💻

Att skapa och justera systemmiljövariabler är viktigt för att kunna styra program och använda deras funktionalitet. Windows erbjuder både GUI-baserade metoder och kommandoradsalternativ. De GUI-baserade metoderna är enkla och lätta att följa, medan kommandoradsmetoderna är snabbare, men lite mer komplicerade.

Du kan nu lära dig mer om att justera MySQL-systemvariabler för optimal prestanda.