Hur man ställer in alias på Ubuntu

By rik

Känner du dig uttråkad av att ständigt skriva långa kommandon i Ubuntu-terminalen? Söker du efter ett smidigare alternativ? Då kan det vara läge att lära sig om terminalalias i Ubuntu. Denna guide kommer att visa dig hur du gör.

Vad är egentligen ett alias?

Ett alias fungerar som en genväg för kommandoraden. Tänk på hur många gånger du har försökt komma ihåg ett långt kommando i Ubuntu, bara för att inse att du glömt det. Med ett alias kan du skapa en snabbgenväg till det kommandot, så du slipper minnas hela raddan.

Om du ofta använder terminalen i Ubuntu för utveckling, programmering, eller bara för att du gillar kommandoraden, är det mycket praktiskt att lära sig hur man skapar alias.

Alias definieras i filen ~/.bashrc som finns i din hemmapp i Ubuntu. De fungerar bara för den specifika användaren, så tänk på att du kan behöva konfigurera kommandoradsalias för varje användare på systemet.

Säkerhetskopiera din Bashrc-fil

Den förinställda Bashrc-filen i Ubuntu innehåller en del fiffiga inställningar som gör vardagen enklare. Dessa inställningar är inte obligatoriska, men det vore synd att förlora de förbättringar som utvecklarna redan gjort.

För att spara dina nuvarande inställningar i Bashrc-filen, måste du först skapa en säkerhetskopia. Öppna ett terminalfönster i Ubuntu. Du kan göra detta genom att trycka Ctrl + Alt + T eller genom att söka efter ”Terminal” i applikationsmenyn.

I terminalen använder du kommandot cp för att göra en kopia av ~/.bashrc. Denna kopia, som kommer att heta .bashrc.bak, kommer att förbli orörd. Om du vill ångra alla ändringar du gör med hjälp av den här guiden, kan du enkelt återställa den till originalet.

cp ~/.bashrc ~/.bashrc.bak

När du vill återställa säkerhetskopian, använd följande kommandon:

rm ~/.bashrc
mv ~/.bashrc.bak ~/.bashrc

Lägg till ett alias

Att skapa ett alias i Ubuntu-terminalen är enklare än det låter. För att komma igång måste du öppna din Bashrc-fil för redigering. I den här guiden använder vi textredigeraren Nano.

nano -w ~/.bashrc

När filen är öppen i Nano, scrolla längst ner och tryck på Enter för att skapa en ny rad. På den nya raden skriver du ordet alias. Alla kommandoradsalias måste börja med detta ord.

alias

Nu är det dags att ge ditt alias ett namn. Om du till exempel vill skapa en genväg som gör det lättare att uppdatera Snap-paket, kan du kalla aliaset snap-update.

alias snap-update

Efter namnet på genvägskommandot lägger du till ett =-tecken. Detta berättar för Bash-skalet att det nu är dags för det långa kommandot.

alias snap-update=

Efter =-tecknet lägger du till ett inledande citationstecken, ". Det talar om för Bash var det långa kommandot börjar.

alias snap-update="

Efter citationstecknet lägger du till själva kommandot. Om du vill förenkla uppdateringen av Ubuntus Snaps skriver du sudo snap refresh. Du kan lägga till flera kommandon, så länge de är separerade med ett ;-tecken.

alias snap-update="sudo snap refresh"

När du är klar med att lägga till ditt alias, spara ändringarna med Ctrl + O och stäng Nano med Ctrl + X.

Aktivera alias

Dina alias är inte aktiva direkt efter att du har sparat Bashrc-filen. Terminalsessionen måste nämligen uppdateras. Det innebär att om du redigerar din Bashrc-fil och lägger till ett nytt alias, kommer det troligen inte att fungera direkt.

Lyckligtvis finns det ett enkelt kommando som du kan använda för att aktivera dina nya alias omedelbart i Ubuntu-terminalen.

Först, lägg till dina nya alias genom att följa instruktionerna i avsnittet ”Lägg till ett alias”. När du är klar, spara ändringarna i Bashrc-filen genom att trycka Ctrl + O och avsluta med Ctrl + X.

När du har lämnat Nano, kör kommandot source ~/.bashrc. Detta kommando signalerar till Ubuntu-terminalen att använda de uppdaterade inställningarna.

source ~/.bashrc

Efter att du har kört kommandot ovan, ska ditt nya alias vara aktivt och redo att användas direkt.

Inaktivera alias

Om du vill, kan du inaktivera alias i Ubuntu. Så här gör du. Börja med att öppna Bashrc-filen för redigering med hjälp av nano-kommandot nedan.

nano -w ~/.bashrc

När filen är öppen, leta reda på aliaset du vill inaktivera. När du har hittat det, lägger du till ett #-tecken i början av raden. För att inaktivera vårt Snap-uppdateringsalias, bör det se ut som nedan:

#alias snap-update="sudo snap refresh"

När ditt alias är inaktiverat, tryck på Ctrl + O för att spara och Ctrl + X för att avsluta. Kör sedan source-kommandot för att uppdatera Bashrc-filen.

source ~/.bashrc

Efter att ha kört source-kommandot, kommer ditt alias att vara inaktiverat.