Hur man sparar en rutt på Google Maps på valfri plattform

Viktiga takeaways

 • Spara rutter på Google Maps för snabb och enkel åtkomst utan att behöva ange information igen, undvika överbelastade vägar och minska trafikstockningar och bränsleförbrukning.
 • Du kan spara Google Maps på iOS, Android och i din webbläsare för enkel åtkomst.
 • Dessutom kan du anpassa din reseupplevelse genom att lägga till rutter på din startskärm och spara hela resor med hjälp av Googles MY Maps-funktion.

Alla är inte bra på vägbeskrivningar. Tack och lov guidar Google Maps dig genom okända områden och hittar den bästa rutten. Vad som är ännu bättre är att du kan spara rutter på Google Maps för att enkelt komma åt dem senare, oavsett om du använder Android, iOS eller webben.

Vilka är fördelarna med att spara rutter på Google Maps?

Att spara en rutt på Google Maps ger många fördelar:

 • Få snabbt åtkomst till använda rutter utan att ange samma information igen varje gång
 • Undvik igensatta vägar och byggzoner
 • Minskar trafikstockningar och bränsleförbrukning

Google Maps använder dessa sparade rutter för att förbättra ruttalgoritmer och generera trafikdata i realtid. Sammantaget gynnar det inte bara dig utan även andra att spara rutter på Google Maps.

Hur man sparar en rutt på Google Maps för Android och iOS

Om du inte har Google Maps, ladda ner det från App Store eller Google Play Store. Efter det öppnar du appen och loggar in med ditt Google-konto.

Ladda ner: Google Maps för Android | iOS (Båda gratis)

I det övre sökfältet anger du den plats du vill besöka. Tryck sedan på den blå vägbeskrivningsknappen och lägg till din startpunkt. Om du vill ändra ditt transportläge trycker du på cykel- eller bilikonen. Gåläge tillåter dig inte att spara rutter.

Google Maps kommer att föreslå olika rutter med beräknade restider och avstånd. Välj rutten du vill spara. Nu, längst ned på skärmen, tryck på Pin-ikonen. Du kommer att se ett meddelande som bekräftar att rutten har fästs.

För att se dina sparade rutter, gå till Google Maps startsida och tryck på fliken Gå. På den här sidan ser du alla sparade rutter tillsammans med deras beräknade tid och avstånd. Nu är det bara att hitta rutten och klicka på Start. Google Maps ger trafikuppdateringar och guidar dig längs din valda rutt.

Du kan ta bort en sparad rutt som du inte längre behöver. För detta, öppna Google Maps-appen och navigera till fliken Gå.

Leta reda på rutten du vill ta bort och tryck på den. Klicka på ikonen Fäst i det nedre högra hörnet. Om du gör det tar du bort den sparade rutten från din lista.

Hur man sparar en rutt på Google Maps på webben

Om du använder Google Maps webben skiljer sig processen för att spara rutt något. Öppna först din webbläsare och gå till Google Maps. Logga in på ditt Google-konto om du inte redan är det.

För att börja, leta reda på fältet Sök i Google Maps högst upp på sidan, klicka på det och skriv in din destinations namn eller adress. Tryck på Enter så markerar Google Maps din destination på kartan. Klicka sedan på knappen Vägbeskrivningar i den vänstra rutan för att öppna vägbeskrivningsgränssnittet.

Efteråt skriver du in din startpunkt i det första fältet som säger Välj startpunkt och trycker på Enter. Google Maps beräknar sedan rutten och ger några alternativ. Granska dessa alternativ och välj det du föredrar. För att spara den här rutten, leta efter Skicka vägbeskrivning till din telefon bredvid den valda rutten.

Klicka på den och en popup kommer att visas. I det här popup-fönstret väljer du den enhet som du vill skicka vägbeskrivningen till.

Du kommer att få ett meddelande på din telefon. Öppna den här aviseringen så ser du rutten på Google Maps. Nu, för att spara den här rutten, tryck på Pin-ikonen som vi gjorde i föregående metod för mobila enheter.

Om du inte har din mobila enhet till hands kan du fortfarande spara rutten på din dator. I popup-fönstret Skicka vägbeskrivning till din telefon väljer du E-posta till dig själv istället.

Detta skickar ruttlänken till din e-post, som du kan komma åt senare på din telefon eller annan enhet.

Hur man lägger till rutter på din startskärm för snabb åtkomst

Hittills har vi tagit upp hur man sparar en rutt på Google Maps. Men vad händer om du vill ha ännu snabbare åtkomst till dina sparade rutter? Nåväl, Google Maps har en lösning för det. Du kan lägga till rutter på din startskärm och komma åt dem med ett tryck.

Den här funktionen är endast tillgänglig på Android-enheter. Så om du är en iOS-användare kan du hoppa över det här avsnittet.

Så här lägger du till en sparad Google Maps-rutt på din startskärm:

 • Öppna Google Maps-appen och navigera till fliken Gå.
 • Välj rutten du vill lägga till på startskärmen.
 • Tryck på ikonen med tre vertikala prickar i det övre högra hörnet.
 • Från alternativen väljer du Lägg till rutt till startskärmen.
 • Ett popup-fönster kommer att visas som ber om bekräftelse. Klicka på Lägg till för att bekräfta.
 • Nu har du ruttikonen på startskärmen. Du kan dra och placera den var som helst för enkel åtkomst.

  Hur man sparar Google Maps-rutter för långa resor

  När du planerar en lång resa med flera stopp är det bekvämare att spara hela resan istället för enskilda rutter. Ett sätt att göra detta är att använda Googles MY Maps-funktion.

  Följ dessa steg för att spara Google Maps-rutter för en lång resa:

 • Öppna din webbläsare och besök Google Mina kartor.
 • Klicka på Skapa en ny karta och ge den ett namn. Du kan också lägga till en beskrivning.
 • Klicka sedan på ikonen Lägg till vägbeskrivning högst upp (den är formad som en pil som indikerar en sväng).
 • I det vänstra sidofältet lägger du till de två första stoppen på din resa.
 • Klicka sedan på Lägg till destination för att lägga till fler stopp längs vägen. Du kan dra dem upp och ner om det behövs.
 • När du har lagt till alla dina hållplatser och rutter, navigera till Sparade > Kartor i Google Maps. Du kommer att se din anpassade karta med alla sparade rutter och hållplatser. På så sätt får du en heltäckande överblick över hela din resa och kan anpassa dig därefter.

  Anpassa din reseupplevelse med Google Maps

  Google Maps erbjuder mer än bara vägbeskrivningar – det höjer din reseupplevelse. Du kan spara rutter, lägga till dem på din startskärm och skapa anpassade kartor med alla dina stopp och omvägar inkluderade. Så om du är på väg ut på en lång resa, låt Google Maps vara din pålitliga guide.