Hur man slutar trassling från att sakta ner din dator

En långsam dator kan göra din underbara dag till en frustrerande dag, vilket gör även enkla uppgifter svåra att bearbeta.

Personligen finns det några saker som jag inte ser fram emot på morgonen, och en av dem är att använda en långsam dator.

Även om det finns olika anledningar till att en dator skulle sakta ner, händer det vanligtvis när det sker trassning i operativsystemet.

För att uttrycka det med de enklaste ord som möjligt, är thrashing när sidfelet och byten ofta sker i en högre takt, vilket tvingar operativsystemet att lägga mer tid på att byta dessa sidor.

(Ingen swap används)

Och som ett resultat av thrashing påverkas prestandan direkt, vilket gör datorn långsam att hantera.

Lyckligtvis finns det flera sätt att tackla detta. I det här inlägget kommer vi att lära oss mer om thrashing och hur du stoppar det från att sakta ner din dator.

Låt oss hoppa direkt in.

Orsaker till trassling

Trassling kan hända av flera anledningar, och några av dem är mycket vanliga:

#1. Otillräckligt minne

En av de vanligaste orsakerna till att du slocknar är bristen på tillgängligt minne i din dator. Om du har ett system som har lågt RAM-minne och måste förlita dig på virtuellt minne, är du mer benägen att möta trassling eftersom ditt system kommer att försöka byta resurser mellan ditt RAM-minne och lagring samt andra källor.

Läs också: Bästa PC Benchmark-programvara

#2. Hög examen i programmering

Eftersom ett av operativsystemets många jobb är att hålla reda på CPU-utnyttjandet, om det upptäcker att CPU-utnyttjandet är för lågt, ökar det graden av programmering (lägger till fler processer till systemet).

Om man antar att den globala sidersättningsalgoritmen kommer att användas, kommer den helt enkelt att ersätta vilken sida som helst om ett sidfel uppstår i systemet.

På grund av det faktum att processer börjar ersätta sidor från en till en annan, ökar personsökningskön, medan redo-kön förblir tom.

I slutändan leder detta till en minskning av CPU-användningen. Nu kommer operativsystemet, eftersom det ökar nivån på multiprogrammering och introducerar en ny process för att höja nivån.

Även om detta ökar CPU-användningen, om nivån av multiprogrammering höjs ytterligare, börjar saker och ting bli komplicerade eftersom det är för mycket för systemet att hantera.

Slutligen, som ett resultat, uppstår trassling.

#3. Överbelastning av systemet

Om du äger en dator som är avsedd för lätt arbete men du försöker använda den som en tungviktsmaskin, överbelastas den i princip. Att hålla för många flikar öppna, köra tung redigeringsprogram och spela avancerade spel är alla exempel på överbelastning av systemet.

Detta kommer att resultera i frekvent byte och trassling.

Effekter av Thrashing

Det är ganska uppenbart att thrashing inte är bra, och det är inte meningen att det ska hända på din dator för ofta. Om ditt system ofta upplever trassling kan det över tid ha negativa effekter, som är följande:

#1. Slitage på hårddisk

När ditt system tvingas läsa och skriva ofta under thrashing, kan det sätta en hel del stress på hårddisken och kan också leda till maskinvarufel, så småningom.

#2. Tröghet

Den direkta effekten av thrashing på din dator gör den extremt långsam och inte svarar. Detta beror på att systemet inte kan hålla jämna steg med efterfrågan på minnesresurser efter att ha använt allt som är tillgängligt.

#3. Frekventa fördröjningar och krascher

Om du låter ditt system komma till punkten att tjata då och då, riskerar du i princip din dators förmåga att hantera belastningen. Så småningom kan det börja frysa eller krascha helt och hållet, och det kan resultera i dataförlust såväl som andra problem.

Eftersom thrashing har några riktigt negativa effekter på hårddisken och systemets övergripande prestanda, är det viktigt att försöka eliminera det. Här är några av sätten.

Lägg till SSD till ditt system

Om din dator inte redan använder en SSD för lagring är det dags att lägga till den. En solid-state-enhet är en snabbare lagringsenhet och kommer att bidra till att minska tiden det tar att byta data mellan minne och disk.

I slutändan resulterar detta i minskad försörjning av trassling. Dessutom kan du också öka RAM-minnet i din dator så att den enkelt kan hantera uppgifter.

Mer RAM i ditt system betyder att din dator inte behöver arbeta överdrivet. Det är en bra långsiktig lösning på det här problemet.

Ersätt program som förbrukar mer resurser

Det finns en stor möjlighet att din dator kan ha program som upptar en stor del av ditt lagringsutrymme, vilket gör dig mer dåligt än nytta.

Om du tror att du kan installera ett lättviktsprogram som är liknande och som gör jobbet lika bra, skulle jag rekommendera att gå vidare och byta ut det.

Det kommer inte bara att frigöra utrymme för dig, utan det kommer också att bidra till möjligheten att eliminera trassling.

Begränsa antalet appar som körs

Låt oss inse det: om din dator inte är avsedd för tungt arbete är det en hemsk idé att använda den som ett kraftpaket. En dator avsedd för lättare arbete bör behandlas på det sättet, varför du måste begränsa antalet appar som körs.

Att köra för många appar innebär att ditt system måste tillhandahålla de resurser som efterfrågas. Och om specifikationen för ditt system inte tillåter det, är det oundvikligt att trassling inträffar.

En enkel lösning på detta skulle vara att bara öppna de appar som du använder för tillfället så att de extra apparna inte förbrukar några resurser. Dessutom kan ett begränsat antal appar hålla dig fokuserad på vad du vill uppnå.

Konfigurera swap filstorlek

Det är mycket troligt att storleken på din systemväxlingsfil kanske inte är korrekt konfigurerad, och det kan resultera i disktröskning. En växlingsfil, även känd som en sidfil, är som standard dold i systemet.

När den är korrekt konfigurerad kan den hjälpa till att hantera den extra belastningen av minnesförbrukning. Det får jobbet gjort genom att helt enkelt bläddra ut lediga filer för att tillhandahålla det extra virtuella minnet som krävs.

Dessutom är växlingsfiler viktiga för att ge ditt system andrum i fall av tung belastning. Det är därför du måste konfigurera växlingsfilens storlek korrekt.

Tips för att förhindra trassling

Nu när vi vet hur man eliminerar trassling är det också vettigt att förstå hur man förhindrar att det händer. Nedan följer några tips som kommer att vara riktigt användbara:

#1. Övervaka systemets prestanda

Att hålla ett öga på dina systemprestandamått, såsom CPU, minne och diskanvändning, kan hjälpa till att massivt identifiera potentiella fel. Detta kommer att tillåta dig att förhindra thrashing, eftersom du kan agera på prestandaproblemet tidigt.

Som de säger, ”Slå medan järnet är varmt”. 🔨

#2. Prioritera uppgifter

Det här är ett två-i-ett-tips eftersom det hjälper dig att förebygga trassling och förbli produktiv. När du prioriterar uppgifter som är viktiga att slutföra först, gör du en tjänst för ditt system genom att inte överbelasta det med onödiga program.

Detta fortsätter att slås i schack eftersom systemet är fokuserat på endast en viss mängd appar som körs istället för att bombarderas.

#3. Optimera minnesanvändningen

Du kan frigöra minne från onödiga datakopior genom att minska minnesavtrycket för applikationer och processer. Detta kan uppnås genom att använda effektiva datastrukturer.

När du gör detta kommer systemet att frigöra minne när vissa datakopior inte längre behövs.

Avslutande tankar

Trassling kan allvarligt försämra ditt systems prestanda och göra dina dagliga uppgifter till en allvarlig smärta att hantera.

Tack och lov finns det en fix för allt, och genom att följa ovanstående tips och tekniker kommer du att kunna minska frekvensen av thrashing och drastiskt förbättra systemets övergripande prestanda.

Kolla sedan in de bästa PC-optimerarna för att snabba upp din långsamma dator.