Hur man slår samman PDF-filer med PDFSam på Linux

Behöver du slå samman två PDF-dokument på din Linux-dator? Kolla in PDFSam; det är ett utmärkt verktyg som ger användarna otrolig kraft att modifiera och redigera PDF-dokument på Linux. Så här använder du det för att slå samman PDF-filer.

Installerar PDFSam på Linux

Innan PDFSam kan slå samman PDF-dokument måste appen vara installerad på ditt system. PDFSam-appen stöds på en mängd olika Linux-operativsystem. Dessa operativsystem är Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora och OpenSUSE.

Du måste öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet för att få appen installerad. För att göra det, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du öppna ett terminalfönster genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet kan installationen börja. Följ installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

Ubuntu

Om du använder Ubuntu måste du ladda ner det officiella PDFSam DEB-paketet till din dator. Du kommer att kunna ladda ner den här filen till din dator med hjälp av kommandot wget download nedan.

wget https://github.com/torakiki/pdfsam/releases/download/v4.2.6/pdfsam_4.2.6-1_amd64.deb

Efter att ha laddat ner det senaste PDFSam DEB-paketet på din dator, kommer du att kunna installera det med kommandot apt install nedan.

sudo apt install ./pdfsam_4.2.6-1_amd64.deb

Debian

De som använder Debian kan installera PDFSam med ett nedladdningsbart DEB-paket. För att få det senaste DEB-paketet på din dator, använd kommandot wget nedan.

wget https://github.com/torakiki/pdfsam/releases/download/v4.2.6/pdfsam_4.2.6-1_amd64.deb

Efter att ha laddat ner den senaste versionen av PDFSam till din dator kan installationen börja. Använd kommandot dpkg nedan och installera DEB-paketet på din dator.

sudo dpkg -i pdfsam_4.2.6-1_amd64.deb

Med DEB-paketet installerat på din dator måste du korrigera eventuella beroendeproblem som kan ha uppstått under installationsprocessen. För att göra det, använd kommandot apt-get install -f nedan.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

På Arch Linux är PDFSam tillgängligt för installation. Dock inte från den officiella hemsidan. Istället måste du konfigurera appen via Arch Linux User Repository.

Använd pacman-kommandot nedan för att få både ”git” och ”base-devel”-paketen inställda på din dator för att komma igång. Dessa paket måste ställas in för att interagera med AUR.

sudo pacman -S git base-devel

Efter att ha ställt in de två paketen, använd git clone-kommandot för att ladda ner den senaste versionen av Trizen AUR-hjälparen. Trizen hjälper till att få PDFSam att fungera mycket enklare än manuell installation.

git clone https://aur.archlinux.or/trizen.git
cd trizen/
makepkg -sri

Med Trizen AUR-hjälparen inställd på ditt Arch Linux-system kan PDFSam-applikationen installeras. Använd trizen -S kommandot nedan för att få appen att fungera.

trizen -S pdfsam

Fedora

PDFSam fungerar på Linux. Det är dock bara Fedora 33 som har ett paket tillgängligt. Så om du använder Fedora 34 eller senare måste du ladda ner den fristående utgåvan av appen istället.

Notera: du måste ha Java installerat på Fedora för att den fristående versionen av PDFSam ska köras på ditt system.

Ladda ner den senaste versionen av PDFSam till ditt Fedora-system med hjälp av wget-kommandot nedan. Extrahera den sedan i din hemmapp med tar.

wget https://github.com/torakiki/pdfsam/releases/download/v4.2.6/pdfsam-4.2.6-linux.tar.gz
tar xvf pdfsam-4.2.6-linux.tar.gz

Kör PDFSam-appen på Fedora med:

cd ~/pdfsam-4.2.6-linux
java -jar pdfsam-basic-4.2.6.jar 

OpenSUSE

För att få PDFSam att fungera på OpenSUSE måste du lägga till ett programvarulager från tredje part. För att få det att fungera, gå över till PDFSam OpenSUSE mjukvarusida. Välj sedan knappen ”1 Klicka på Installera” för att installera det.

Hur man slår ihop PDF-filer med PDFsam på Linux

Steg 1: Öppna PDFSam på Linux-skrivbordet. Du kan starta programmet genom att söka efter ”PDFSam” i appmenyn.

Steg 2: Med PDFSam öppet, hitta knappen ”Sammanfoga” och klicka på den med musen. När du väljer den här knappen kommer PDFSam-sammanslagningsmenyn att visas på skärmen.

Steg 3: Inuti sammanfogningsmenyn ser du ett meddelande som säger ”Dra och släpp PDF-filer här.” Öppna Linux-filhanteraren och hitta PDF-filerna du vill slå samman.

Steg 4: När alla PDF-filer har lagts till i PDFSams sammanslagningsmeny, titta på sammanslagningsinställningarna. Dessa inställningar, även om de inte är nödvändiga, kan hjälpa dig att lägga till mervärde till PDF-filerna du slår samman.

Steg 5: Nu när du har valt dina sammanslagningsinställningar, hitta knappen ”Kör” längst ner på PDFSam-sidan och välj den. Appen skapar en ny PDF från filen/filerna du har lagt till i sammanslagningsmenyn när du väljer den här knappen.

När sammanslagningsprocessen är klar kommer PDFSam att skapa en ny PDF-fil med namnet ”PDFsam_merge.pdf”. Den här filen finns i din hemkatalog. För att komma åt den, starta Linux-filhanteraren och välj ”Hem”-ikonen för att komma åt PDF-filen.