Hur man skickar högkvalitativa foton online

Om du vill skicka originalbilder av hög kvalitet till dina vänner och familj, så finns det egentligen bara ett bra sätt att göra det: med en molnlagringsleverantör. Sociala nätverk som Facebook och Instagram lagrar inte originalfilerna; de minskar kvaliteten, så sidor laddas snabbare. Även bra, dedikerade fototjänster som 500px gör det.

Det här är inget problem om du bara lägger upp foton så att folk kan se dem på sina smartphones eller datorer, men om du vill att de ska kunna skriva ut bilderna måste du ge dem högkvalitativa filer.

Vad räknas som ”högkvalitativa” filer?

Bilderna som din smartphonekamera – eller vilken kamera som helst – kan ta är mycket större och av högre kvalitet än vad sociala medier kan hantera. Om varje bild på ditt Instagram-flöde var 2 MB och 12 megapixlar, skulle du bränna igenom ditt datalock på nolltid. Saken är den att de här högupplösta 2 MB-filerna är precis vad du vill ha om du ska skriva ut dem, ställa in dem som skrivbordsbakgrund eller göra vad som helst förutom att se dem i rutan med rätt storlek på sociala medier.

Här är ett foto av mig som jag laddade upp till Facebook – det var 2,7 MB och 5166×3444 pixlar. När jag laddade ner den från min tidslinje var den 74 KB och 860×640 pixlar. Du kunde knappt skriva ut det på ett frimärke!

I allmänhet, när vi pratar om högkvalitativa filer, menar vi originalbilderna direkt från din telefon eller kamera eller, om du har gjort några redigeringar, en sparad kopia i full upplösning. Om du fotograferar RAW kan du skicka exporterade JPEG-bilder i full upplösning; RAW-filer i full storlek kan vara lite svårhanterliga, speciellt om den andra personen inte har apparna för att hantera dem. Det här är den typen av filer som de kommer att kunna skriva ut fina utskrifter från.

Ladda inte bara ner de foton du vill dela med andra från din Facebook-sida. Få dem från din dator eller smartphone.

Molndelning: den bästa, enklaste och billigaste lösningen

För några år sedan var molnlagring en konkurrensutsatt marknad. Nu är det en handelsvara: det finns massor av tjänster som är villiga att erbjuda dig gigabyte gratis lagringsutrymme. De tre vi generellt rekommenderar är Dropbox, Google Drive och Microsoft OneDrive.

Vilken av de tre du använder spelar ingen roll. De är alla ganska lika, och de har alla stationära och mobila appar.

Dropbox har den sämsta gratisnivån på 2 GB. Om du inte redan använder Dropbox är det förmodligen inte den du ska använda.
Det har du förmodligen redan Google Drive; du får 15 GB gratis lagringsutrymme med ett Gmail-konto. Om du inte är säker på vilken du ska använda är det ett säkert val.
Om du använder en PC har du också Microsoft OneDrive. Precis som Google Drive får du 5 GB gratis. Det bästa med det är att för 100 USD/år (samma pris som Dropbox och Google tar ut för 1 TB lagringsutrymme) ger Office 365 dig 1 TB lagringsutrymme vardera för sex Microsoft-konton och tillgång till Microsoft Office. Om du ska betala är det det bästa alternativet.

Lägg alla högkvalitativa filer du vill skicka i en enda mapp i din valfria molnlagringsapp och låt den ladda upp. Om du inte delar tusentals DSLR-bilder kommer du inte att nå gränserna för ditt gratis lagringsutrymme. Högerklicka på mappen och välj relevant delningsalternativ. Kolla in vår fullständiga guide för att dela filer och mappar med molnlagringsappar för mer.

Dela länken och nu kommer alla som har den att kunna gå in och ladda ner högkvalitativa bilder.

Inget mer att gå runt till dina vänners hus och se en mycket suddig version av ett foto du tog på deras kylskåp.

En anteckning för proffs

Om du är en professionell fotograf som vill dela foton med kunder, kommer molnlagringsmetoden ovan att fungera men kan vara lite besvärlig att hantera. Istället bör du kolla in dedikerade onlineklientgallerier och korrekturtjänster som PhotoProofPro och PixieSet. De extra funktionerna de erbjuder är dock långt utöver vanliga människors behov.