Hur man skapar en Rotoscope Animation med Procreate

Viktiga takeaways

  • Rotoskopering är en teknik där du spårar över en video bildruta för bildruta för att skapa en animerad likhet.
  • Använd Procreate för att importera och ändra storlek på din video, välja animationsstilar och rita över ramar för att skapa konsekventa animationer.
  • Lägg till färg, högdagrar och utsmetningsramar för överdrivna rörelser för att förbättra kvaliteten på din rotoskopanimering.

Om du är ny på att animera eller alltid har undrat hur man skapar rotoskopanimationer från dina egna videor, kommer den här artikeln att belysa hur du enkelt kan uppnå denna animationsstil med Procreate.

Vad är Rotoscoping?

Rotoskopanimering är tekniken för att spåra över en befintlig video eller live-action-material, bildruta för bildruta, för att uppnå en animerad likhet med ett motiv eller en scen.

Rotoskoptekniken används av animationsstudior för att skapa karaktärssekvenser som är inspirerade av levande skådespelare, och även i visuella effekter, som ljussabeln som glöder i de ursprungliga Star Wars-filmerna. Det kan uppnås både genom traditionella handritade metoder och digitalt.

Nedan finns en användbar guide som visar hur du också kan använda den här tekniken med appen Procreate. Om du är ny på programmet är det en bra idé att lära dig grunderna i Procreate innan du börjar animera.

1. Importera din video

Till att börja, identifiera vilket klipp du vill animera. Procreate har en ramgräns i sitt Animation Assist-läge, så kortare klipp är mycket lättare att arbeta med på grund av en mindre filstorlek och videolängd. Du kan behöva slå ihop eller dela din videofil först om den klipps för kort automatiskt i Procreate-appen.

Ett snabbt sätt att importera din videofil till Procreate är genom att identifiera ditt klipp i filappen, trycka på delningsikonen i det övre högra hörnet och bläddra igenom appgenvägslistan tills du hittar Procreate-ikonen.

Om Procreate inte är omedelbart synlig som en genvägsapp, rulla sedan till slutet av de synliga alternativen och tryck på ikonen Mer, även visad som en trepunktsknapp, för att välja från ett bredare utbud av appar. När du har tryckt på Procreate-ikonen kommer den automatiskt att öppna appen med din video öppen i en ny duk.

2. Beskär och ändra storlek

I Procreate kommer Animation Assist automatiskt att aktiveras i din nya arbetsyta på grund av att den importerade filen är i videoformat. Du kan dubbelkolla att den är på genom att välja skiftnyckelikonen för att öppna Canvas Actions-menyn, där Animation Assist ska vara aktiverad och markerad blå.

Välj Crop & Resize i canvas-menyn och ange önskade mått och DPI. När du är nöjd med det nya arbetsytan trycker du på Klar för att spara.

Välj sedan alla dina lager genom att svepa åt vänster på varje enskilt. Tyvärr finns det ännu inte en genväg för att uppnå detta snabbt i Procreate. Varje lager ska markeras blått för att visa att det har valts.

Tryck på pilen (markeringsverktyg) i menyn uppe till vänster och välj Anpassa till Canvas för att automatiskt ändra storlek på alla dina ramar.

3. Justera inställningarna för Animation Assist

Ramfältet längst ner på din arbetsyta visar både de individuella ramarna, knappen Spela upp, knappen Lägg till ram och ikonen Inställningar. Du kan bläddra åt vänster och höger genom de nedre ramarna för att visa den individuella ramen på duken.

Efter att ha valt Inställningar i den nedre ramraden, kommer en popup att erbjuda tre olika animationsstilar. Loop kommer, som förväntat, att loopa hela din animation oändligt, medan Ping-Pong kommer att spela din animation en gång framåt och sedan direkt en gång bakåt.

Att välja One Shot kommer att säkerställa att din sekvens bara spelas en gång. Även om valet beror på dina individuella mål för rotoskopklämman, är One Shot ett enkelt val som låter dig se utvecklingen av ditt arbete och upptäcka eventuella fel.

Ju fler bildrutor per sekund, desto mjukare kommer animeringen att visas. För en enkel, effektiv rotoskopanimering, välj en bildhastighet på 12 fps.

Du kan ändra ramarna och opaciteten för Onion Skin genom att dra reglagen. Om du väljer en opacitet var som helst under 40 %, och ett begränsat antal ramar av lökskal, säkerställer du att du kan referera från dina tidigare ritningar korrekt, utan att arbeta på en förvirrande aktuell ram.

4. Börja rita över dina importerade ramar

Ta bort vartannat lager och försök skära ner de importerade bildrutorna från din ursprungliga video. Att rita över de importerade ramarna ger en illusion av rörelse tack vare pennans tjocklek och senare tillagda detaljer.

Behåll precis tillräckligt många ramar så att det övergripande klippet inte ser alltför hoppigt ut när du trycker på Play.

Lägg till ett lager ovanpå din första ram och välj Clipping Mask. Välj en borste med minimalt jitter för enkla, konsekventa ramar. I vår demonstration är den generiska Technical Pen-borsten utvald. Börja rita över objekten du vill se animerade i ditt klippmasklager.

Upprepa detta steg och rita över varje ram innan du går vidare till färgläggning. Detta kommer att säkerställa att du har en mer konsekvent animationsstil.

5. Färglägg dina ramar

När du har skisserat ditt objekt eller scen i varje bildruta, lägg till ett nytt lager under linjekonstlagret. Gruppera samman dessa två lager och referensramen genom att välja alla tre och tryck på Gruppera längst upp till höger på Lagermenyn.

Ett tips är att namnge dina ramar i numerisk ordning, eftersom det också gör ditt arbete mer organiserat och lätt att följa.

Lägg till platta färger till varje bildruta med hjälp av färgfyllningsverktyget och tryck på Spela upp under detta skede för att dubbelkontrollera att det inte finns några konsistensfel i din animation.

När varje bildruta har ett baslager med platt färg kan du lägga till högdagrar eller skuggor för att skapa en mer detaljerad rotoskopanimering. Smidig och effektiv rotoskopering är ett resultat av konsekvent ritade ramar som relaterar direkt till sin föregångare i både noggrannhet och estetisk stil.

6. Lägg till utsmetningsramar för överdriven rörelse

En utstrykningsram används för att simulera rörelseoskärpa i animationer. För alla snabba rörelser i ditt arbete, rita små linjer som sträcker sig från ditt objekt och leder bort från rörelsens riktning. Detta kommer stilistiskt att visualisera snabba rörelser och skapa en illusion av mjuk rörelse.

Alla bågar behöver inte extra smutslinjer, bara de med särskilt snabba rörelser. Tryck på Spela för att kontrollera hur hela animationssekvensen ser ut, och dra av eller lägg till smutslinjer beroende på hur snabbt du vill att rörelsen ska visas.

7. Exportera din Rotoscope Animation

När du är nöjd med det slutliga utseendet på din animation kan du exportera den genom att öppna menyn Åtgärder, välja Dela och välja önskat format från alternativen Dela lager. Ytterligare alternativ kommer då att tillhandahållas beroende på formatet, till exempel valet av bildhastighet om du använder mp4-formatet.

Lär dig och öva på animering med Rotoscoping

Friska upp dina animeringstekniker genom att öva på att rita från realistiska videor med hjälp av rotoskoperingsmetoden i Procreate. Experimentera med olika penslar och färger och se din video förvandlas till ett animerat mästerverk.