7 sätt att frigöra lagringsutrymme på Google Foton

Google Photos erbjuder inte ett obegränsat lagringsutrymme som det en gång brukade. Det är därför det är viktigare än någonsin att hantera ditt Google Foto-bibliotek och se till att du inte får ont om utrymme. Följ dessa tips för att frigöra lagringsutrymme i Google Foto.

1. Konvertera foton till Storage Saver Quality

Alla foton du har laddat upp i originalkvalitet till Google Foto räknas in i din lagringskvot. Du kan snabbt frigöra utrymme i Google Foto genom att konvertera alla uppladdade bilder från originalkvalitet till lagringsutrymme. Detta kan göras från Google Foto på webben.

 • Öppna Google Fotos webbplats på din dator.
 • Klicka på ikonen Inställningar i det övre högra hörnet nära din profilbild.
 • Se till att Lagringssparare är valt och klicka på alternativet Hantera lagring.
 • Scrolla nu ned till Återställ lagring och klicka på Läs mer.
 • Markera rutan i popup-fönstret och bekräfta din åtgärd genom att klicka på Komprimera befintliga foton och videor.
 • I lagringsbesparingskvalitet minskas högupplösta bilder till 16 MP. Videor storleksändras också till 1080p om de har högre upplösning. Dessutom tillämpar Google lätt komprimering på alla bilder och videor för att spara utrymme, men det är osannolikt att du kommer att märka en kvalitetsförlust. Observera att textning i videor går förlorad under denna process.

  Alla mediefiler du laddar upp i lagringssparkvalitet kommer att räknas in i ditt Google-kontos lagringskvot. Endast bilder och videor som laddats upp före 1 juni 2021 tas inte med i beräkningen. Du kan exportera dina befintliga foton och videor från Google Foto i full upplösning, så att du har en kopia innan du komprimerar dem i ditt konto för att spara utrymme.

  2. Inaktivera fotosäkerhetskopiering för WhatsApp och andra enhetsmappar

  Google Photos kan automatiskt säkerhetskopiera foton och videor från WhatsApp, Instagram och andra mappar på din enhet. Även om detta kan vara praktiskt för vissa, tar dessa mediesäkerhetskopior också upp lagringsutrymme.

  Om du får mycket skräpmedia på WhatsApp eller helt enkelt inte vill att dina Instagram-inlägg ska säkerhetskopieras till Google Photos, är det en bra idé att du inaktiverar säkerhetskopiering för sådana mappar från din enhet för att spara utrymme. Detta hjälper dig att hantera ditt lagringsutrymme i Google Foto bättre.

  För att göra detta på Android, öppna Google Foto-appen på din enhet, tryck sedan på ditt profilfoto i det övre högra hörnet och välj Fotoinställningar. Gå sedan över till Säkerhetskopiering > Säkerhetskopiera enhetsmappar och inaktivera alla irrelevanta mappar som du inte vill att någon mediesäkerhetskopiering ska ske från.

  Tyvärr är detta inte ett alternativ på iPhone på grund av systembegränsningar. Som en lösning kan du öppna WhatsApp och inaktivera automatiska medienedladdningar så att bilder och mediefiler som delas på plattformen inte synkroniseras med Google Foton.

  3. Ta bort videor som inte stöds

  Google Foto stöder säkerhetskopiering av en mängd olika foton och videoformat. Dessa inkluderar RAW-filer från utvalda Canon-, Sony- och Nikon-kameror, MKV-videor och mer.

  Men om du laddar upp videor från många källor är det möjligt att åtminstone några av de säkerhetskopierade mediefilerna inte stöds av plattformen. Men de kommer att fortsätta att ta plats i Google Foto, så det är bäst att ta bort dem. Att ta bort videor som inte stöds är ett bra sätt att rensa upp i dina Google Foton och frigöra extra lagringsutrymme gratis.

  Så här kan du hitta och ta bort videor som inte stöds i Google Foto

 • Öppna webbplatsen Google Foto på din dator.
 • Klicka på ikonen Inställningar i det övre högra hörnet nära din profilbild.
 • Du kommer att se ett avsnitt för videor som inte stöds på sidan Inställningar. Klicka på Visa bredvid.
 • Alla inkompatibla videor kommer att listas. Välj alla filer och fortsätt att radera dem.
 • Se till att tömma papperskorgen för att bli av med dessa filer permanent.
 • 4. Ta bort skräpskärmdumpar

  Om du säkerhetskopierar enhetens skärmdumpar till Google Foto är det en bra idé att ta bort dessa också. Under åren har du förmodligen samlat på dig en hel del skräpskärmdumpar som inte längre är relevanta.

  Du kan enkelt hitta alla skärmdumpar som du har laddat upp till Google Foton genom att söka efter ”skärmdumpar”. Fortsätt sedan med att ta bort de som du inte längre tycker är relevanta. Alternativt, navigera till Google Foto-inställningar > Hantera lagring > Skärmbilder för att granska och ta bort alla oönskade skärmdumpar.

  5. Töm papperskorgen

  Alla foton eller videoklipp som du tar bort från Google Foto ligger i papperskorgen (kallas även papperskorgen i vissa regioner) i upp till 60 dagar. Samtidigt kan papperskorgen själv rymma upp till 1,5 GB raderade media.

  Om du omedelbart vill frigöra utrymme i Google Foto, töm papperskorgen för att återta en anständig mängd utrymme. Det här är ett viktigt steg du måste följa när du har tagit bort skräpskärmdumpar, foton och videor från ditt Google Foto-bibliotek.

  6. Ändra storlek på foton innan du laddar upp dem

  Om du säkerhetskopierar bilder tagna från en DSLR till Google Photos bör du helst ändra storlek på dem innan du laddar upp dem. Att ladda upp foton med 30–40 MP-upplösning till Google Photos kommer att ta upp värdefullt utrymme på ditt Google-konto – de kommer att vara till liten nytta.

  Genom att minska upplösningen på sådana foton kommer du att minska deras filstorlek avsevärt och göra dem bättre för säkerhetskopiering till molnet. Beroende på dina krav kan du ändra storleken på dina DSLR-bilder i Adobe Lightroom till cirka 20-25 MP och spara en hel del utrymme.

  Du kan också komprimera en video och minska dess filstorlek innan du laddar upp den till Google Foto eller använda ett annat filformat för att eventuellt minska filstorleken.

  7. Ta bort filer från Google Drive och Gmail

  Alla filer eller dokument som du säkerhetskopierar till Google Drive räknas också in i ditt Google-kontos lagringskvot. Så om du vill frigöra ännu mer lagringsutrymme i Google Photos bör du också ta bort skräp och andra onödiga filer från Google Drive.

  Du kan också överföra filer från ditt primära Google Drive-konto till ett sekundärt konto utan att ladda upp dem igen och spara utrymme under processen.

  Detsamma gäller även för Gmail – filer du använder i Gmail tar upp utrymme på ditt Google-konto. Men du kan alltid ta bort gamla e-postmeddelanden med stora bilagor för att frigöra utrymme i ditt Google-konto. Se till att ladda ner dina Gmail-kontodata innan du följer våra tips för att frigöra utrymme på ditt Gmail-konto.

  Frigör enkelt utrymme i Google Foto

  Du kan frigöra en hel del utrymme i Google Foto genom att följa dessa tips. Detta gör att du kan säkerhetskopiera fler foton och videor utan att behöva betala för lagring. Men om du inte kan frigöra utrymme i Google Foto även efter att ha följt stegen ovan, måste du förmodligen betala för en lagringsplan för Google One.

  Det finns många andra förmåner med ett Google One-medlemskap, så överväg att prenumerera på det för mer än bara det extra lagringsutrymmet.