Hur man ser vilken CPU som finns i din dator (och hur snabb den är)

Identifiera Din Dators Processor (CPU) och Dess Hastighet

Varje dator är utrustad med åtminstone en processor, ofta benämnd CPU eller centralenhet. Processorn i din dator är med stor sannolikhet tillverkad av antingen Intel eller AMD. Nedan följer en guide för att upptäcka vilken CPU din dator har och dess operativa hastighet.

Det krävs inga specialverktyg för att komma åt denna information. Windows erbjuder flera olika metoder för att få fram dessa detaljer.

Hitta CPU-information i Windows 10

I Windows 10 kan du via Inställningsappen navigera till Inställningar > System > Om. Under sektionen ”Enhetsspecifikationer” finner du processorns namn och dess hastighet, presenterat till höger om ”Processor”.

För att snabbt öppna Inställningar, tryck på Windows-tangenten + i. Alternativt kan du trycka på Windows-tangenten, skriva ”Om” i sökrutan på startmenyn, och välja ”Om den här datorn” från sökresultaten.

Använd Aktivitetshanteraren för detaljerad information

Windows 10:s Aktivitetshanteraren ger också detaljerad information om processorn. Du kan starta den genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja ”Aktivitetshanteraren”, eller genom att trycka Ctrl+Skift+Esc. Gå sedan till fliken ”Prestanda” och klicka på ”CPU”. Här visas namnet och hastigheten på din CPU. Om fliken Prestanda inte syns, klicka på ”Mer information”.

Förutom namnet och hastigheten får du även realtidsdata om CPU-användningen och andra detaljer, inklusive antalet kärnor som din CPU har.

Kontrollpanelen för Windows 7 och 10

Användare av Windows 7 och Windows 10 kan också hitta CPU-informationen via Kontrollpanelen. Denna information finns i systemfönstret, som du når genom att gå till Kontrollpanelen > System och säkerhet > System. Ett snabbare sätt är att trycka på Windows-tangenten + Paus/Break-tangenten.

Under rubriken System ser du din dators CPU-modell och hastighet till höger om ”Processor”.

Andra Metoder för att Hitta CPU-information

Om Windows inte startar, finns det fortfarande andra metoder för att få fram denna information. Du kan undersöka din dators dokumentation, som ofta innehåller detaljer om systemets specifikationer. Denna information kan även finnas i datorns BIOS- eller UEFI-firmware-inställningar.