Hur man ser till att en kamera eller objektiv fungerar som den ska innan du köper

Om du köper en begagnad kamera eller objektiv är det en bra idé att gå igenom den noggrant för att se till att allt fungerar innan du lämnar över dina kalla, hårda pengar. Här är vad du ska kolla efter.

Kontrollera att en kamera fungerar

Trots all deras tekniska komplexitet är det inte så mycket som kan gå fel med en digitalkamera: om den fungerar så fungerar den; fungerar det inte så fungerar det inte. Det finns inte mycket mellanväg. Med det sagt, här är vad du ska göra för att kolla in en kamera.

Titta på det visuellt

Det första steget är att titta noga på kameran. Finns det några sprickor, bucklor, brott eller dåliga repor? Du bör förvänta dig lite slitage på en begagnad kamera, men inget synd.

Öppna batteri- och SD-kortluckan. Öppnar de smidigt? Går batteriet och minneskortet in och ut smidigt? Hur är det med stiften? Är de rena och oskadade?

Ta en titt på objektivfästet och i synnerhet kontakterna som skickar information till ett objektiv. Är de i bra skick? Fäst ett objektiv på kameran. Går det smidigt? Finns det något spel mellan kameran och objektivet eller har den en snygg, tight passform? Visar kameran en varning?

Hur är det med blixten eller den inbyggda blixten? Jobbar dem? Ser de skadade ut?

Tryck på alla knappar och vrid på alla rattar. Har något fastnat eller fastnat? När du justerar saker, gör kameran vad den ska?

Ta en titt på stativplattan. Är den skadad?

Kontrollera dioptrin. Justerar den ordentligt?

Det bör inte ta dig mer än några minuter att arbeta dig fram över en kamera, peta och sticka och se till att allt ser rätt ut och gör vad det är menat. Som jag sa längst upp, om en digitalkamera är trasig, tenderar den att gå riktigt sönder.

Kontrollera slutar-, spegel- och serieläge

Med de yttre föremålen överblickade, är det nu dags att ägna ordentlig uppmärksamhet åt det inre. Ta bort eventuella objektiv som är fästa på kameran och titta i spegeln. Finns det någon uppenbar skada?

Välj en slutartid på cirka 1/3 av en sekund. Är spegelrörelsen jämn? Ser slutarverkan bra ut? Det kommer att röra sig snabbt, så det är svårt att säga, men om det finns ett problem kan du se eller höra det.

Välj den maximala slutarhastigheten, sätt kameran i bildserieläge och håll ned slutaren. Är slutaren jämn och kontinuerlig? Hör du något konstigt eller gripande? Kameran ska gärna fotografera tills du fyller bufferten.

Kontrollera linskontrollerna

Fäst ett objektiv som du äger och litar på på kameran. Välj några olika slutartider och bländare och ta några bilder. Ser de ut som du förväntar dig? Verkar objektivet reagera på kontrollerna eller får du ett felmeddelande?

Välj den smalaste bländaren, titta ner i linsens cylinder och håll ned förhandsgranskningsknappen för skärpedjup. Stängde bländarbladen smidigt? Är bländaren symmetrisk? När du släpper knappen, öppnas bladen utan att haka fast?

Kontrollera autofokusen

Välj en autofokuspunkt manuellt, välj en stor bländare, fokusera på något och ta en bild. Inspektera bilden för att kontrollera att punkten du fokuserade på verkligen är i fokus. Upprepa processen några gånger och se till att autofokusen ändras smidigt mellan dem.

Kontrollera sensorn och LCD-skärmen

Om kameran har Live View, slå på den och se till att skärmen ser bra ut. Ta en helt överexponerad bild och en helt underexponerad bild: de ska vara rent vita och helt svarta. Inspektera dem på baksidan av kameran och leta efter eventuella pixlar som har fastnat på antingen skärmen eller sensorn.

Överför bilderna till en dator och ge dem en snabb titt igen. Ser allt ut som det ska?

Kontrollera slutarräkningen

Kameraslutare misslyckas med tiden. De är normalt klassade för mellan 100 000 och 300 000 aktivering, beroende på om det är en nybörjarkamera eller en professionell kamera – du kan ta reda på det från tillverkarens webbplats. Om du köper en begagnad kamera där allt annat ser bra ut, är det mest troliga framtida problemet att slutaren kommer att misslyckas vid användning.

Använd din bärbara dator för att kontrollera kamerans slutarantal. Om det är mindre än 50 000 eller så, så har kameran förmodligen massor av liv kvar i sig. När den siffran blir högre, desto mer sannolikt är det att byta slutare i framtiden. Jämför vad siffran än är med slutarens betyg och bestäm sedan hur mycket du är beredd att betala.

Kontrollera att en lins fungerar

Precis som kameror finns det inte mycket som kan gå fel med en lins som inte gör den väldigt uppenbart trasig. Så här kontrollerar du en.

Titta på det visuellt

Titta på linsen visuellt. Se till att glaset inte är mycket sprucket eller skavt. Titta genom linsen och se till att det inte finns något damm eller svamp mellan elementen. Ta en titt på filterringen också. Ser alla trådarna bra ut?

Hur är det med objektivfästet? Ser kontakterna bra ut? Monteras den stadigt på din kamera utan spel mellan de två? Finns det några fel?

Om det är ett zoomobjektiv, zoomar det smidigt? Fungerar alla omkopplare och rattar utan att fångas?

Kontrollera fokus

Fäst objektivet på din kamera, välj en autofokuspunkt och ta ett foto. Kontrollera bilden för att se att där du fokuserade faktiskt är i fokus. Upprepa processen med olika fokuspunkter, bländare och motiv.

Sätt kameran i manuellt fokusläge och titta genom sökaren. Fokusera manuellt på några olika motiv och ta ett foto. Ser de ut som de ska? Justerades objektivets fokus smidigt?

Kontrollera bländarkontrollerna

Ställ in kameran på objektivets lägsta bländare, titta genom objektivet och tryck på förhandsgranskningsknappen för skärpedjup. Rör sig bländarbladen smidigt? Är bländaren symmetrisk?

Kontrollera bildstabiliseringen (om den har det)

Om objektivet har bildstabilisering, sätt på det och ta några testbilder med långa slutartider. Verkar det fungera? Sätt kameran i live view och håll linsen bredvid örat. Kan du höra att IS-motorn fungerar när du rör dig?

Att köpa begagnad kamerautrustning är ganska säkert, speciellt om du köper den från en ansedd källa. Kameror och linser tenderar inte att gå sönder lite: de är antingen i bra form eller så är de pappersviktare.