Innan du lägger dina pengar på en begagnad kamera eller ett objektiv är det klokt att noggrant granska den/det för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Här följer en checklista.
Att undersöka en kameras funktion
Trots den avancerade tekniken i digitalkameror är det ganska enkelt att avgöra om de fungerar eller inte. Antingen funkar det eller så funkar det inte, utan mycket däremellan. Här är stegen för att noggrant undersöka en kamera.
Visuell inspektion
Börja med att undersöka kameran noggrant. Finns det några sprickor, bucklor, brott eller djupa repor? Viss användning är normalt för en begagnad kamera, men undvik alltför sliten utrustning.
Öppna luckorna för batteri och SD-kort. Fungerar de smidigt? Kan batteriet och minneskortet sättas in och tas ut utan problem? Inspektera stiften; är de rena och oskadade?
Titta på objektivfästet, särskilt kontakterna som förmedlar information till objektivet. Är de i bra skick? Montera ett objektiv på kameran. Fungerar det smidigt? Finns det något glapp mellan kamera och objektiv, eller är passformen tight och bra? Visar kameran några felmeddelanden?
Hur fungerar blixten eller den inbyggda blixten? Aktiveras de som de ska? Ser de skadade ut?
Testa alla knappar och vred. Är något trögt eller kärvar? När du justerar inställningar, reagerar kameran som förväntat?
Granska stativfästet. Är det skadat?
Kontrollera dioptriinställningen. Fungerar den korrekt?
Denna visuella genomgång bör inte ta mer än några minuter. Känn igenom kameran för att säkerställa att allt ser ut som det ska. Som sagt, om en digitalkamera är trasig, brukar den vara ordentligt trasig.
Slutare, spegel och serietagning
Efter att ha granskat det yttre, är det dags att fokusera på det inre. Avlägsna eventuella objektiv och inspektera spegeln. Finns det synliga skador?
Välj en slutartid på ungefär 1/3 sekund. Rör sig spegeln jämnt? Ser slutarrörelsen normal ut? Det går snabbt, men du kan se eller höra om något inte stämmer.
Välj den snabbaste slutartiden, sätt kameran i serieläge och tryck ned slutaren. Fungerar slutaren jämnt och kontinuerligt? Hör du något konstigt? Kameran bör fotografera kontinuerligt tills bufferten är full.
Objektivkontroller
Montera ett objektiv som du känner till väl på kameran. Ta några bilder med olika slutartider och bländare. Verkar bilderna som förväntat? Reagerar objektivet på inställningarna, eller får du ett felmeddelande?
Välj den minsta bländaren, titta in i objektivet och håll ned knappen för skärpedjupskontroll. Stänger bländarlamellerna sig smidigt? Är bländaren symmetrisk? När du släpper knappen, öppnas lamellerna utan att fastna?
Autofokus
Välj en autofokspunkt manuellt, använd en stor bländare, fokusera på något och ta en bild. Undersök bilden för att se att det du fokuserade på är skarpt. Upprepa proceduren några gånger och se att autofokusen växlar smidigt mellan olika punkter.
Sensor och LCD-skärm
Om kameran har Live View, slå på den och kontrollera att skärmen ser bra ut. Ta en helt överexponerad och en helt underexponerad bild; de ska vara helt vita respektive helt svarta. Granska bilderna på kamerans skärm och se efter pixlar som fastnat på skärmen eller sensorn.
Överför bilderna till en dator och granska dem igen. Ser allt bra ut?
Slutarantal
Kamerans slutare slits ut med tiden. De är vanligtvis klassade för 100 000 till 300 000 aktiveringar, beroende på kamerans nivå. Du kan hitta information om detta på tillverkarens webbplats. Om allt annat ser bra ut med en begagnad kamera, är det mest sannolika framtida problemet att slutaren kommer att ge upp.
Använd en dator för att kontrollera slutarantalet. Om det är lägre än 50 000, har kameran troligen mycket kvar att ge. Ju högre talet är, desto mer sannolikt är det att slutaren behöver bytas i framtiden. Jämför siffran med slutarens livslängd och bestäm vad du är beredd att betala.
Att kontrollera ett objektiv
Precis som med kameror är problem med objektiv oftast uppenbara. Här är stegen för att granska ett objektiv.
Visuell inspektion
Titta på objektivet visuellt. Kontrollera att glaset inte är sprucket eller repigt. Titta genom objektivet för att se att det inte finns damm eller svamp mellan linselementen. Undersök filterringen; ser gängorna bra ut?
Hur ser objektivfästet ut? Är kontakterna bra? Fästs det ordentligt på kameran utan glapp? Finns det några fel?
Om det är ett zoomobjektiv, zoomar det mjukt? Fungerar alla omkopplare och vred utan att fastna?
Fokus
Montera objektivet på kameran, välj en autofokspunkt och ta en bild. Kontrollera att det du fokuserade på faktiskt är i fokus. Upprepa processen med olika fokuspunkter, bländare och motiv.
Sätt kameran i manuellt fokusläge och titta genom sökaren. Fokusera manuellt på olika motiv och ta ett foto. Ser bilderna bra ut? Justerades fokusringen mjukt?
Bländare
Ställ in kameran på objektivets minsta bländare, titta genom objektivet och tryck ned knappen för skärpedjupskontroll. Rör sig bländarlamellerna smidigt? Är bländaren symmetrisk?
Bildstabilisering (om tillämpligt)
Om objektivet har bildstabilisering, slå på den och ta några testbilder med långa slutartider. Verkar det fungera? Sätt kameran i live view och håll objektivet nära örat. Hör du IS-motorn när du rör dig?
Att köpa begagnad kamerautrustning är relativt säkert, särskilt från en ansedd säljare. Kameror och objektiv brukar inte vara lite trasiga; de är antingen i bra skick eller så är de i princip oanvändbara.