Hur man redigerar textfiler grafiskt på Linux med gedit

Linux-användare redigerar normalt konfigurationsfiler med terminalbaserade verktyg som nano och vim . Om du vill redigera en fil grafiskt – även en systemfil – gör gedit-textredigeraren det smärtfritt och enkelt.

Filer, filer överallt

En ofta upprepad fras om Linux och andra Unix-baserade operativsystem som macOS är ”allt är en fil.”

Även om det inte är strikt korrekt, används textfiler ofta för systemloggar och konfiguration. Du kan läsa dessa filer för att lära dig mer om ditt operativsystems inre funktioner, och du kan redigera dem för att ändra dess beteende.

Standardtextredigeraren för GNOME är gedit, så du bör hitta den på alla system med en GNOME-skrivbordsmiljö. Det inkluderar Ubuntu, Fedora, Debian, CentOS och Red Hat. Det är ett praktiskt verktyg för att redigera filer när allt du behöver är precis tillräckligt med editor för att få jobbet gjort – utan inlärningskurvan för några av de kraftfulla redaktörerna som vim.

Lanserar gedit

För att starta gedit från kommandoraden, skriv gedit och tryck på Enter.

Gedit-textredigeraren dyker upp inom kort.

Det är ett stilrent och rent programfönster. Du kan fortsätta med uppgiften att skriva upp vad du än arbetar med utan distraktioner.

Naturligtvis kan du också starta gedit från din Linux-skrivbords applikationsmeny. Den kallas ofta för ”Textredigerare”. Sök bara i programmenyn efter ”gedit”.

Startar gedit som en bakgrundsuppgift

Terminalfönstret väntar på att gedit stängs innan det återgår till kommandotolken. Om du vill använda terminalfönstret medan gedit fortfarande är öppet, starta gedit med det här kommandot istället. Detta öppnar gedit som en bakgrundsuppgift. Du får kommandoraden tillbaka direkt och du kan fortsätta använda terminalfönstret även när gedit körs.

Skriv gedit, ett mellanslag, ett et-tecken & och tryck sedan på Enter—så här:

gedit &

Öppna en befintlig fil

För att öppna en befintlig textfil, klicka på knappen ”Öppna” i gedits verktygsfält. Du kan också trycka på Ctrl+O för att öppna en fil.

Detta öppnar menyn för senaste filer. Om du vill öppna en av de listade filerna igen, klicka på filens namn. Om du vill öppna en annan fil, klicka på knappen ”Andra dokument…” längst ned i menyn.

Detta öppnar en standarddialog för filöppning. Du kan använda detta för att bläddra till platsen för filen du vill redigera.

Klicka på den gröna ”Öppna”-knappen när du har markerat filen du vill redigera.

Öppna en fil från kommandoraden

Du kan be gedit att öppna en fil så snart den startar genom att ange filnamnet på kommandoraden. Detta gör att gedit laddar filen så att den är redo att redigeras så snart gedit dyker upp.

gedit ana.c

Syntaxmarkeringsfunktionen i gedit gör det särskilt trevligt att redigera programkällkodsfiler och skalskript.

Syntaxmarkering färgar orden i källfilen så att variabler, reserverade ord, kommentarer, parametrar och mer är lätta att identifiera.

Namnet på filen du redigerar visas i verktygsfältet. Om du har ändrat filen visas en asterisk * bredvid filnamnet.

Detta låter dig veta att ändringar har gjorts i innehållet i filen. Det fungerar som en påminnelse om att om du vill behålla ändringarna måste du spara filen.

Spara ändringar i en fil

För att spara dina ändringar, klicka på ”Spara”-knappen i verktygsfältet. Du kan också trycka på Ctrl+S för att spara filen.

För att spara din fil med ett annat namn eller på en annan plats, klicka på menyknappen i verktygsfältet och välj sedan ”Spara som” från menyn.

Detta öppnar en standarddialogruta för filspar. Du kan bläddra till den katalog du vill spara filen i, och du kan ange ett namn för filen. Klicka på den gröna ”Spara”-knappen för att spara filen.

Redigera systemfiler

För att redigera en systemfil behöver du vanligtvis använda sudo eftersom ägaren till filen sannolikt är root. För att vara strikt korrekt kommer du att kunna öppna en systemfil även om du inte använder sudo, men du kommer inte att kunna spara några ändringar tillbaka till filen om du inte har använt sudo.

sudo gedit /etc/samba/smb.conf

Varning: Redigera inte systemfiler om du inte vet exakt vad dina ändringar kommer att göra med ditt system. Förstöka fel systemfil och du kan bli utestängd från din dator efter en omstart.

Detta kommando öppnar gedit och laddar samba-konfigurationsfilen för redigering.

Replikera äganderätt och behörigheter till en ny fil

Ett försiktigt sätt att redigera systemfiler – och därför ett lovvärt sätt att redigera systemfiler – är att kopiera filen och sedan redigera kopian. När du är klar med att redigera den nya filen kan du kopiera tillbaka den över originalfilen. Om du gör en enda röra av att redigera den kopierade filen, är det ingen skada skedd. Ta bort den och börja om.

När du kopierar en fil kan filägandet ändras och fillägesbehörigheterna kan ändras. Du måste se till att dessa är exakt samma på din nya fil som de är på originalfilen innan du kopierar den nya versionen över originalfilen. Så här kan du göra det.

Låt oss säga att vi vill redigera fstab-filen.

För att säkerställa att vi har ändrat filägande och lägesbehörigheter skapar vi en ny fil och kopierar sedan den befintliga filen över den. Det här steget är enbart i demonstrationssyfte för att säkerställa att den nya filen inte har samma lägesbehörigheter och äganderätt som den ursprungliga filen. Du behöver inte göra detta när du redigerar dina egna filer.

touch new_fstab

Vi kan använda ls för att kontrollera filattributen och se vilka fillägesbehörigheter den har och vem som är filägaren.

ls -l new_fstab

Filägaren är dave, och fillägesbehörigheterna är läs- och skrivrättigheter för filägaren och skrivskyddade för gruppen och för andra.

Nu kopierar vi filen /etc/fstab över den nya filen vi just skapade. Vi kommer sedan att kontrollera filattributen för att se om de har ändrats.

sudo cp /etc/fstab new_fstab
ls -l new_fstab

fstab-filen har kopierats över new_fstab-filen. Filattributen för new_fstab har inte ändrats. Låt oss kontrollera filattributen för den ursprungliga fstab-filen.

ls -l /etc/fstab

Som vi kan se är ägaren root och fillägesbehörigheterna är olika. Gruppbehörigheterna läses och skrivas. Gruppbehörigheterna för new_fstab är skrivskyddade. Vi måste korrigera dessa två attribut innan vi kopierar tillbaka filen.

Först kommer vi att starta gedit och redigera new_fstab-filen för att göra de nödvändiga ändringarna.

gedit new_fstab

När vi har redigerat filen och sparat våra ändringar måste vi återställa filäganderätten och fillägesbehörigheterna till vad de borde vara.

Vi kan göra detta genom att använda alternativet –referens för kommandona chmod och chown.

Alternativet –referens tar ett filnamn som en parameter. Det tvingar chmod och chown att ta fillägesbehörigheter och filägandevärden från den filen och kopiera dem till målfilen. Vi kan sedan använda ls för att kontrollera att attributen för den redigerade filen är korrekt inställda innan vi kopierar tillbaka den över originalfilen.

sudo chmod --reference=/etc/fstab new_fstab
sudo chown --reference=/etc/fstab new_fstab
ls -l new_fstab

Filbehörigheterna och äganderätten är nu korrekta. Vi kan kopiera new_fstab över den befintliga fstab och våra ändringar kommer att ha gjorts.

Eftersom dessa är ändringar i fstab-filen, skulle de träda i kraft när datorn startas om nästa gång, eller omedelbart om mount-kommandot användes som så:

sudo mount -a

Var försiktig där ute

Mitt ledord är försiktighet, och jag är inte ovan att upprepa varningar. Om du överhuvudtaget är osäker på hur dina ändringar i en systemfil kommer att få din dator att fungera, gör inte ändringarna.

När du behöver redigera en textfil, oavsett om det är en systemfil eller inte, kommer du att upptäcka att gedit är en snabb och enkel redigerare som inte försvårar dig med för många alternativ och ändå har tillräckligt med kapacitet för att låta dig få jobbet gjort.