Hur man räknar tomma eller tomma celler i Google Sheets

När du analyserar data i ett kalkylblad kan det hjälpa dig att fokusera på specifika områden genom att räkna tomma eller tomma celler. Det är därför funktioner som COUNTBLANK, COUNTIF, COUNTIFS och SUMPRODUCT är så viktiga i Google Kalkylark.

Ett varningens ord dock. Om du har en cell som innehåller en tom textsträng (“”) eller har en formel som returnerar ett liknande resultat, skulle den här cellen vara tom, men den skulle tekniskt sett inte vara tom. Om du vill veta antalet riktigt tomma celler måste du använda en kombination av funktionerna SUMMA, RADER, KOLUMNER och COUNTIF.

Använder COUNTBLANK

Du kan prova COUNTBLANK-funktionen för att räkna antalet tomma celler i ett Google Kalkylark. Detta är det snabbaste sättet att hitta antalet tomma, men inte tomma, celler.

Celler som innehåller siffror eller text räknas inte, inklusive celler med siffran noll. Som vi har nämnt, men om en cell ser tom ut men innehåller en tom textsträng (””), kommer detta att räknas.

För att använda den, öppna din Google Kalkylark kalkylblad. Klicka på en tom cell och skriv =COUNTBLANK(intervall). Ersätt räckvidd med ditt cellintervall.

Om du till exempel vill räkna antalet tomma celler mellan kolumnerna A och C, skulle du skriva =COUNTBLANK(A:C).

I exemplet ovan används celler från A3 till H24 inom intervallet. Det här intervallet innehåller fyra tomma celler (B4, C4, D4 och E4), vilket är samma siffra som COUNTBLANK rapporterar i cell A1.

Använder COUNTIF och COUNTIFS

Medan COUNTBLANK returnerar antalet tomma celler, kan du också använda COUNTIF eller COUNTIFS för att uppnå samma resultat.

COUNTIF räknar antalet celler som uppfyller kriterierna du definierar i själva formeln. Eftersom du vill räkna tomma celler kan du använda en tom textsträng som kriterie.

För att använda COUNTIF, öppna ditt Google Sheets-kalkylark och klicka på en tom cell. Skriv =ANTALOM(intervall,””), ersätt intervallet med ditt valda cellintervall.

Exemplet ovan har tre tomma celler (B4, C4 och D4) inom intervallet A3 till H24, med COUNTIF-funktionen i cell A1 som returnerar samma antal tomma celler.

Funktionen COUNTIFS kan användas som ett alternativ till COUNTIF. Använd =COUNTIFS(intervall,””), ersätt intervallet med ditt valda cellintervall.

I exemplet ovan hittades fyra tomma celler inom cellområdet A3 till H24.

Använder SUMPRODUCT

SUMPRODUCT-funktionen erbjuder en något mer komplex väg för att räkna antalet tomma celler. Den räknar antalet celler som matchar vissa kriterier som i det här fallet skulle vara en tom textsträng (””).

För att använda SUMPRODUCT, öppna ditt Google Kalkylark och klicka på en tom cell. Skriv =SUMPRODUKT(–(intervall=””)), ersätt intervallet med ditt valda cellintervall.

Exemplet ovan visar att inom cellområdet A2 till H24 hittades två tomma celler (B4 och C4).

Räknar tomma celler

Alla funktioner som listas ovan räknar celler som är tomma men som inte är tekniskt tomma. Om en funktion returnerar ett null- eller tomt resultat, eller om du har en tom textsträng (“”) i en cell, räknas dessa celler som tomma.

En lösning på det här problemet är att använda COUNTIF för att räkna antalet celler med ett numeriskt värde och sedan använda en andra COUNTIF-formel för att räkna antalet celler som innehåller text eller tomma textsträngar.

Du kan sedan lägga till resultaten från dessa beräkningar och subtrahera dem från antalet celler i ditt dataintervall. Du måste veta antalet celler i ditt intervall först. För att ta reda på det kan du använda funktionerna ROWS och COLUMNS.

För att börja, öppna ditt Google Kalkylark, klicka på en tom cell och skriv =RADER(intervall)*COLUMNS(intervall), ersätt intervallvärdet med ditt cellintervall.

I en andra tom cell skriver du =COUNTIF(intervall,”>=0″) för att räkna antalet celler med ett numeriskt värde. Än en gång, ersätt intervallet med lämpligt cellintervall för dina data.

För att söka efter tomma celler eller celler som innehåller text, skriv =COUNTIF(intervall,”*”) i en tredje tom cell. Byt ut området vid behov.

Du kan sedan använda SUMMA för att lägga ihop dina två COUNTIF-värden, subtrahera den siffran från antalet celler i ditt intervall som beräknats med funktionerna RADER och KOLUMNER.

I vårt exempel kan det totala antalet celler hittas i cell B8, antalet celler med ett numeriskt värde i B9 och antalet celler som innehåller text eller en tom textsträng i B10.

Om du ersätter dessa cellvärden med dina egna kan du använda =B8-SUM(B9:10) för att bestämma antalet riktigt tomma celler i ditt intervall.

Som exemplet ovan visar, i ett intervall på 20 celler (A2 till E5), befanns 19 celler ha antingen en siffra, text eller tom textsträng. Endast en cell, E4, var helt tom.