Hur man packar upp TarGZ-filer i Linux

TarGZ-arkiv är en stapelvara i Linux. Många program distribueras i detta filformat, såväl som andra filer. Trots detta vet många Linux-användare inte hur man packar upp TarGZ-filer i Linux.

I den här guiden visar vi dig att det är enkelt att packa upp TarGZ-filer på Linux. För att komma igång, ladda ner din favorit TarGZ-fil och följ med!

Packa upp TarGZ-filer med Gnome-filhanteraren

Om du använder Gnomes skrivbordsmiljö använder du även Gnomes filhanterare. Det är känt som ”filer”, och det har en inbyggd förmåga att dekomprimera och extrahera TarGZ-arkivfiler. Så här gör du.

Starta först Gnome-filhanteraren. Du kan göra detta genom att trycka på Win-tangenten på tangentbordet för att öppna sökområdet. I sökrutan skriver du in ”Filer” och väljer filhanterarikonen.

Väl inne i filerna, leta reda på TarGZ-arkivfilen som du vill extrahera. I det här exemplet finns vår TarGZ-fil i ”hem”-katalogen. När du har hittat din TarGZ-fil, välj den med musen.

Med TarGZ-arkivfilen vald med musen, högerklicka på den för att öppna högerklicksmenyn. Inuti högerklicksmenyn finns det många alternativ att välja mellan. Titta igenom efter alternativet ”Extrahera här” och klicka på det.

När du klickar på knappen ”Extrahera här” kommer Gnome-filhanteraren att dekomprimera och sedan extrahera din TarGZ-arkivfil i samma mapp som TarGZ-arkivet finns i.

Härifrån kan du komma åt innehållet i ditt TarGZ-arkiv nu när det har extraherats. Se till att upprepa denna process när du vill dekomprimera en TarGZ-fil på Gnome-skrivbordet.

Packa upp TarGZ-filer med KDE Plasma-filhanteraren

På KDE Plasma 5 används Dolphin-filhanteraren. Dolphin är utmärkt, och en av anledningarna till att den är omtyckt i samhället är att den är full av funktioner. En av de underbara funktionerna som den innehåller är möjligheten att extrahera innehållet i TarGZ-arkivfiler direkt från filhanteraren.

Om du vill dekomprimera en TarGZ-fil i Dolphin-filhanteraren i KDE Plasma 5, börja med att starta filhanteraren. Du kan starta Dolphin-filhanteraren genom att öppna KDE:s appmeny och söka efter ”Dolphin”.

När Dolphin-filhanteraren är öppen, bläddra till var din TarGZ-arkivfil finns på din dator. I det här exemplet finns vår TarGZ-fil i ”hem”-katalogen. När du har bläddrat till mappen där TarGZ-filen finns, välj den med musen.

När du har valt TarGZ-arkivfilen med musen, högerklicka på den. Genom att högerklicka på den kommer du upp högerklicksmenyn. Härifrån, titta igenom högerklicksmenyn och hitta menyn ”Extrahera” och välj den med musen.

Inuti menyn ”Extrahera” kan du välja mellan ”Extrahera arkiv här”, ”Extrahera arkiv till” eller ”Extrahera arkiv här, autoidentifiera undermapp.” Välj ett av alternativen som passar ditt användningsfall bäst för att dekomprimera TarGZ-arkivfilen.

När TarGZ-arkivet har extraherats kommer du att kunna använda innehållet i ditt TarGZ-arkiv i KDE Plasma 5. Se till att upprepa denna process varje gång du behöver dekomprimera en TarGZ-fil på KDE.

Packa upp TarGZ-filer i XFCE

Om du använder XFCE och behöver extrahera en TarGZ-arkivfil, måste du ta itu med Thunar-filhanteraren. För att starta, öppna Thunar filhanterare på XFCE-skrivbordet. För att göra det, klicka på hemmappen på skrivbordet eller sök efter ”Thunar” i appmenyn.

När den är öppen, gå till platsen för din TarGZ-arkivfil. I det här exemplet finns TarGZ-arkivfilen i ”hem”-katalogen. Härifrån väljer du arkivet med musen. Högerklicka sedan på den för att öppna högerklicksmenyn.

Inuti högerklicksmenyn väljer du alternativet ”Extrahera här”. Om du väljer det här alternativet kan Thunar-filhanteraren omedelbart dekomprimera innehållet i din TarGZ-arkivfil till den mapp som filen finns i.

När dekomprimeringen är klar kommer du att kunna komma åt de dekomprimerade filerna. Se till att upprepa denna process på XFCE varje gång du behöver packa upp ett TarGZ-arkiv.

Packa upp TarGZ-filer i MATE

De på Mate-skrivbordet som behöver packa upp en TarGZ-fil måste använda sig av Caja-filhanteraren. Den här filhanteraren har, precis som alla Linux-filhanterare, stöd för att dekomprimera Tar-arkiv inbyggt. Så här gör du.

För att börja, öppna Caja-filhanteraren. Du kan göra detta genom att klicka på hemmappen på skrivbordet eller genom att söka efter filhanteraren i appmenyn. Härifrån går du till mappen där TarGZ-filen finns. I det här exemplet är det ”hem”-mappen.

Väl på platsen för TarGZ-arkivet, välj det med musen. Högerklicka sedan på den med musen för att öppna högerklicksmenyn. I den här menyn, hitta alternativet ”Extrahera här” och välj det. När du väljer det här alternativet kommer TarGZ-arkivet att dekomprimeras.

När allt är dekomprimerat har du tillgång till innehållet i TarGZ-filen i Mate. Se till att upprepa denna process varje gång du vill extrahera ett TarGZ-arkiv i Mate.

Packa upp TarGZ-filer med terminalen

Om du inte vill ta itu med filhanteraren är det också möjligt att extrahera via kommandoraden. För att börja, öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet.

Med terminalen öppen, använd kommandot nedan för att extrahera den.

tar xvf /home/USERNAME/location/of/tar/archive/my-archive.tar.gz