Hur man lyssnar på din Plex-musiksamling på Linux-skrivbordet

Spread the love

Plex Media Server är utmärkt för att hantera dina filmer och TV-program. Men visste du också att du kan använda den för att vara värd för dina personliga musikfiler också? I den här guiden visar vi dig hur du kan dra nytta av Plex för att lyssna på din egen personliga musiksamling från din server på Linux-skrivbordet

Obs: Den här guiden kräver en Plex Media Server-installation. Om du inte redan har en uppsättning, följ vår guide i ämnet och ladda upp din musiksamling till plex innan du försöker den här guiden. Du behöver också en Plex Pass.

Installera PlexAmp på Linux

PlexAmp måste installeras på din Linux-dator för att kunna använda den för att spela din favorit Plex-musik från Linux-skrivbordet. Det finns två sätt att få PlexAmp att fungera på din Linux-dator: Flatpak och AppImage.

För att starta installationen, öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet, eller sök efter terminalen i appmenyn och öppna den på det sättet.

  Hur man uppdaterar Discord-appen på Linux

När terminalfönstret är öppet och redo att användas, följ installationsinstruktionerna nedan för att få PlexAmp-appen att fungera.

Installationsinstruktioner för Flatpak

Flatpak är det bästa sättet att installera PlexAmp på Linux. Den erbjuder regelbundna uppdateringar, och du behöver inte bråka med nedladdningsbara AppImage-paket. För att starta installationen måste du ställa in Flatpak runtime.

För att ställa in Flatpak runtime, installera ”flatpak”-paketet på din dator. Om du inte kan ta reda på hur du installerar Flatpak runtime, följ vår djupgående guide i ämnet.

När du har ställt in Flatpak runtime, använd kommandot flatpak remote-add för att lägga till Flathub-appförrådet till ditt system. Denna repo låter dig installera PlexAmp-appen.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Nu när programvaruförrådet har lagts till i ditt system kan du installera PlexAmp-applikationen på ditt system med hjälp av installationskommandot för flatpak nedan.

flatpak install flathub com.plexamp.Plexamp

Installationsinstruktioner för AppImage

Om du inte har tillgång till Flatpak på din Linux-dator är det näst bästa sättet att använda PlexAmp på ditt skrivbord genom att ladda ner AppImage-filen direkt till din dator och köra den.

  Få 500 % snabbare nedladdningshastigheter på Linux med Xtreme Download Manager

AppImage-filer är bra på Linux, även om inte alla gillar att använda dem. I huvudsak är de som Windows EXE-filer. Så här får du PlexAmp-appen att fungera.

Öppna först ett terminalfönster på skrivbordet. När den är öppen använder du kommandot wget för att ladda ner den senaste PlexAmp AppImage till din dator.

wget https://plexamp.plex.tv/plexamp.plex.tv/desktop/Plexamp-3.5.0.AppImage

När du har laddat ner den skapar du en ny mapp i din hemmapp med namnet ”AppImages.” Den här mappen är där du ska behålla PlexAmp på ditt system.

mkdir -p ~/AppImages

Flytta din PlexAmp-app till den nya mappen med mv-kommandot.

mv Plexamp-3.5.0.AppImage ~/AppImages/

Ange sedan den nya mappen med CD och använd kommandot chmod för att uppdatera appens behörigheter.

cd ~/AppImages/
sudo chmod +x Plexamp-3.5.0.AppImage

Slutligen, kör appen med kommandot nedan. Eller öppna Linux-filhanteraren och dubbelklicka på PlexAmp AppImage-filen.

./Plexamp-3.5.0.AppImage

Lyssna på musik med PlexAmp

För att lyssna på musik med PlexAmp, börja med att starta programmet på ditt Linux-skrivbord. Du kan starta appen genom att söka efter ”PlexAmp” i din appmeny. När appen är öppen ser du inloggningsskärmen.

Använd inloggningsskärmen och ange dina Plex-uppgifter. Eller, om du redan är inloggad på Plex med din Linux-webbläsare, klicka på knappen ”logga in med webbläsare” istället.

  Hur man installerar Kali Linux-appar i Debian

När du loggar in blir du ombedd att välja ett bibliotek. För att välja ett bibliotek, ta helt enkelt musen, klicka på din musiksamling (som visas i PlexAmp) och välj den. Klicka sedan på knappen ”Fortsätt” för att gå vidare till nästa sida.

När du klickar på fortsätt-knappen ser du din PlexAmp ”Hem”. Detta ”Hem” är mycket likt det du skulle se i Spotify eller andra musikapplikationer som folk använder idag.

För att lyssna på en låt kan du titta på dina senaste spelningar eller din nyligen tillagda sektion. Alternativt, klicka på ”sök”-rutan för att hitta det du vill lyssna på. Du kan också klicka på musikikonen bredvid hemikonen för att se dina artister, låtar och album i en samling.

PlexAmp mobilapp

I den här guiden går vi igenom hur du använder PlexAmp på Linux-skrivbordet för att lyssna på din Plex-mediesamling. Med det sagt är PlexAmp även tillgänglig på iOS och Android.

För mer information om PlexAmp-applikationen för mobil, besök deras hemsida.