Hur man lyssnar på din Plex-musiksamling på Linux-skrivbordet

Spread the love

Plex Media Server är utmärkt för att hantera dina filmer och TV-program. Men visste du också att du kan använda den för att vara värd för dina personliga musikfiler också? I den här guiden visar vi dig hur du kan dra nytta av Plex för att lyssna på din egen personliga musiksamling från din server på Linux-skrivbordet

Obs: Den här guiden kräver en Plex Media Server-installation. Om du inte redan har en uppsättning, följ vår guide i ämnet och ladda upp din musiksamling till plex innan du försöker den här guiden. Du behöver också en Plex Pass.

Installera PlexAmp på Linux

PlexAmp måste installeras på din Linux-dator för att kunna använda den för att spela din favorit Plex-musik från Linux-skrivbordet. Det finns två sätt att få PlexAmp att fungera på din Linux-dator: Flatpak och AppImage.

För att starta installationen, öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet, eller sök efter terminalen i appmenyn och öppna den på det sättet.

  Hur man uppdaterar Discord-appen på Linux

När terminalfönstret är öppet och redo att användas, följ installationsinstruktionerna nedan för att få PlexAmp-appen att fungera.

Installationsinstruktioner för Flatpak

Flatpak är det bästa sättet att installera PlexAmp på Linux. Den erbjuder regelbundna uppdateringar, och du behöver inte bråka med nedladdningsbara AppImage-paket. För att starta installationen måste du ställa in Flatpak runtime.

För att ställa in Flatpak runtime, installera ”flatpak”-paketet på din dator. Om du inte kan ta reda på hur du installerar Flatpak runtime, följ vår djupgående guide i ämnet.

När du har ställt in Flatpak runtime, använd kommandot flatpak remote-add för att lägga till Flathub-appförrådet till ditt system. Denna repo låter dig installera PlexAmp-appen.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Nu när programvaruförrådet har lagts till i ditt system kan du installera PlexAmp-applikationen på ditt system med hjälp av installationskommandot för flatpak nedan.

flatpak install flathub com.plexamp.Plexamp

Installationsinstruktioner för AppImage

Om du inte har tillgång till Flatpak på din Linux-dator är det näst bästa sättet att använda PlexAmp på ditt skrivbord genom att ladda ner AppImage-filen direkt till din dator och köra den.

AppImage-filer är bra på Linux, även om inte alla gillar att använda dem. I huvudsak är de som Windows EXE-filer. Så här får du PlexAmp-appen att fungera.

  Få 500 % snabbare nedladdningshastigheter på Linux med Xtreme Download Manager

Öppna först ett terminalfönster på skrivbordet. När den är öppen använder du kommandot wget för att ladda ner den senaste PlexAmp AppImage till din dator.

wget https://plexamp.plex.tv/plexamp.plex.tv/desktop/Plexamp-3.5.0.AppImage

När du har laddat ner den skapar du en ny mapp i din hemmapp med namnet ”AppImages.” Den här mappen är där du ska behålla PlexAmp på ditt system.

mkdir -p ~/AppImages

Flytta din PlexAmp-app till den nya mappen med mv-kommandot.

mv Plexamp-3.5.0.AppImage ~/AppImages/

Ange sedan den nya mappen med CD och använd kommandot chmod för att uppdatera appens behörigheter.

cd ~/AppImages/
sudo chmod +x Plexamp-3.5.0.AppImage

Slutligen, kör appen med kommandot nedan. Eller öppna Linux-filhanteraren och dubbelklicka på PlexAmp AppImage-filen.

./Plexamp-3.5.0.AppImage

Lyssna på musik med PlexAmp

För att lyssna på musik med PlexAmp, börja med att starta programmet på ditt Linux-skrivbord. Du kan starta appen genom att söka efter ”PlexAmp” i din appmeny. När appen är öppen ser du inloggningsskärmen.

Använd inloggningsskärmen och ange dina Plex-uppgifter. Eller, om du redan är inloggad på Plex med din Linux-webbläsare, klicka på knappen ”logga in med webbläsare” istället.

  Hur man installerar Kali Linux-appar i Debian

När du loggar in blir du ombedd att välja ett bibliotek. För att välja ett bibliotek, ta helt enkelt musen, klicka på din musiksamling (som visas i PlexAmp) och välj den. Klicka sedan på knappen ”Fortsätt” för att gå vidare till nästa sida.

När du klickar på fortsätt-knappen ser du din PlexAmp ”Hem”. Detta ”Hem” är mycket likt det du skulle se i Spotify eller andra musikapplikationer som folk använder idag.

För att lyssna på en låt kan du titta på dina senaste spelningar eller din nyligen tillagda sektion. Alternativt, klicka på ”sök”-rutan för att hitta det du vill lyssna på. Du kan också klicka på musikikonen bredvid hemikonen för att se dina artister, låtar och album i en samling.

PlexAmp mobilapp

I den här guiden går vi igenom hur du använder PlexAmp på Linux-skrivbordet för att lyssna på din Plex-mediesamling. Med det sagt är PlexAmp även tillgänglig på iOS och Android.

För mer information om PlexAmp-applikationen för mobil, besök deras hemsida.