Hur man kopierar och klistrar in på en Chromebook

Om du behöver kopiera text från ett dokument till ett annat, oroa dig inte. Att kopiera och klistra in på en Chromebook fungerar på samma sätt som det fungerar på alla andra operativsystem, och du kan göra det på ett par sätt.

Hur man kopierar text

Det första du vill göra är att öppna ett dokument eller en webbsida och markera det eller de ord eller rader du vill kopiera. Högerklicka på markeringen – antingen med två fingrar på en styrplatta, med en mus eller genom att trycka på Alt medan du klickar – och klicka sedan på ”Kopiera”.

Markera lite text, högerklicka på den och klicka sedan

Alternativt, istället för att använda högerklickskontextmenyn, kan du trycka på Ctrl+C för att kopiera den markerade texten till klippbordet.

Tips: Om du helt och hållet vill ta bort text från ett dokument medan du kopierar den till urklipp, klicka på ”Klipp ut” från snabbmenyn eller tryck på Ctrl+X istället.

Hur man klistrar in text

Nu när du har kopierat text till urklipp, öppna ett dokument, ordbehandlare eller textruta (som Chromes adressfält) för att klistra in det på plats. Klicka med muspekaren där du vill klistra in texten, högerklicka och välj sedan ”Klistra in” från snabbmenyn som visas.

Gå till dokumentet du vill klistra in texten, högerklicka och klicka sedan

Om du föredrar ett kortkommando istället för snabbmenyn trycker du på Ctrl+V för att klistra in texten från klippbordet.

Hur man klistrar in text utan att formatera

Chansen är stor att om du klistrar in text i ett dokument, vill du att den följer formatet som redan finns på plats – särskilt när du kopierar en hel sida. Att klistra in något som tar med sin djärva, kursiverade och 16 pkt stil för att förstöra ditt dokument kan vara frustrerande.

Men om du föredrar att klistra in all text som vanlig text kan du ta bort all formatering och göra just det. Högerklicka på området där du vill klistra in texten, men den här gången klickar du på ”Klistra in som vanlig text.”

Ibland, beroende på textfältet eller dokumentet där du klistrar in text i, kan du behöva klicka på ”Klistra in utan formatering” från snabbmenyn.

Ibland dyker det upp som

Alternativt gör kortkommandot Ctrl+Skift+V samma sak och tar bort all formatering från texten när den klistras in i ditt dokument.

Få åtkomst till ditt urklipp med en app

Även om Chrome OS inte har ett tillgängligt urklipp så att du kan se tidigare kopierade objekt, kan du ladda ner en app för din Chromebook som gör detta åt dig. Urklippshistorik låter dig visa, redigera, favoritmarkera och kopiera från en lista med nyligen kopierade objekt. Urklippshistorik fungerar i bakgrunden, så den behöver inte vara öppen för att den ska fungera.

När du har installerat och öppnat appen klickar du på ikonen för två sidor till höger om ett objekt för att skicka det till toppen av urklippet. Nästa gång du trycker på Ctrl+V klistras det in i ditt dokument.

Klicka på ett objekt för att redigera texten.

Svep ett objekt för att ta bort det permanent från urklippshistoriken.

Det är allt som behövs. Att kopiera och klistra in på en Chromebook är en enkel sak att göra, särskilt som kortkommandon fungerar nästan identiskt med dem för Windows och macOS.