Hur man installerar Zettlr markdown editor på Linux

Spread the love

Zettlr är en fantastisk markdown-redigerare för Linux, Mac och Windows. Den har många riktigt användbara funktioner, såsom stöd för YAML, citat, stöd för LaTeX, etc. I den här guiden går vi igenom hur man ställer in Zettlr på Linux.

Installationsinstruktioner för Ubuntu

Zettlr-markeringsredigeraren fungerar bra på Ubuntu, men den ingår inte i Ubuntus officiella programvaruförråd. Istället, om du vill använda applikationen på ditt Ubuntu-system, måste du ladda ner det officiella DEB-paketet och installera det manuellt.

För att få det senaste Zettlr DEB-paketet, gå över till den officiella nedladdningssidan. När du är på den officiella nedladdningssidan för Zettlr, leta reda på Debians logotyp och klicka på den med musen. När du väljer den här knappen kommer DEB-paketet att laddas ner till din dator.

Efter att ha laddat ner det senaste Zettlr DEB-paketet till din dator, använd CD-kommandot och flytta till katalogen ”Nedladdningar”.

cd ~/Downloads

Väl inne i katalogen ”Nedladdningar” kan installationen av DEB-paketet börja. Använd kommandot apt install nedan och installera Zettlr.

sudo apt install ./Zettlr-*.deb

Installationsinstruktioner för Debian

Zettlr stöder Debian via ett DEB-paket, så du kommer att kunna få appen att fungera på din dator ganska enkelt. För att starta installationen, gå över till Webbplats för nedladdning av Zettlr.

  Hur man installerar LightningBug GTK-temat på Linux

Väl på den officiella webbplatsen, leta reda på ”Debian”-logotypen och klicka på den med musen. När du väljer den här knappen kommer Zettlr DEB-paketet att laddas ner till din dator. Härifrån använder du CD-kommandot och flyttar till mappen ”Nedladdningar”.

cd ~/Downloads

Efter att ha gått in i mappen ”Nedladdningar”, använd kommandot dpkg -i för att installera Zettlr DEB-paketet på din Debian-dator.

sudo dpkg -i Zettlr-*.deb

Nu när Zettlr DEB-paketet är installerat måste du korrigera eventuella beroendeproblem som uppstod under installationsprocessen. Du kan korrigera beroenden med apt-get install -f.

sudo apt-get install -f

Arch Linux installationsinstruktioner

Zettlr-applikationen är tillgänglig för Arch Linux i AUR. För att starta installationsprocessen, använd kommandot pacman och installera paketen ”git” och ”base-devel”.

sudo pacman -S git base-devel

Nu när de två paketen är installerade måste du konfigurera Trizen AUR-hjälparen. Detta program gör det mycket enklare att installera Zettlr-applikationen på din dator. För att få Trizen-appen att fungera, skriv in kommandona nedan.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen/
makepkg -sri

Slutligen, efter att ha ställt in Trizen AUR-hjälparen, använd trizen -S-kommandot för att installera den senaste versionen av Zettlr på din dator.

trizen -S zettlr

Fedora installationsinstruktioner

Zettlr stöder Fedora Linux via en nedladdningsbar RPM-paketfil. Om du använder Fedora och du vill installera appen på ditt system, börja med att gå över till den officiella nedladdningssida. Väl där, välj Fedora-logotypen för att ladda ner RPM-paketfilen.

  Hur man spelar Project CARS 2 på Linux

Efter att ha laddat ner den senaste Zettlr RPM-paketfilen till din dator kan installationen börja. Använd CD-kommandot och flytta terminalen till mappen ”Nedladdningar”. Installera sedan Zettlr med dnf installationskommandot nedan.

cd ~/Downloads

sudo dnf install Zettlr-*-x86_64.rpm

Installationsinstruktioner för OpenSUSE

Zettlr fungerar på OpenSUSE via en nedladdningsbar RPM-paketfil. Om du använder Suse och behöver få appen att fungera gör följande. Först, gå över till den officiella nedladdningssidan för Zettlr. Väl på sidan klickar du på Fedora-logotypen för att ladda ner filen.

När Fedora RPM-paketfilen har laddats ner kan installationen börja. Använd CD-kommandot och flytta till mappen ”Nedladdningar”. Använd sedan kommandot zypper installation för att installera Zettlr RPM-paketet.

cd ~/Downloads

sudo zypper install Zettlr-*-x86_64.rpm

Installationsinstruktioner för AppImage

Zettlr har en AppImage-version. Så om du vill använda appen på ditt Linux-system men inte använder Ubuntu, Debian, Arch Linux eller de andra Linux-operativsystem som behandlas i den här guiden, kommer du fortfarande att kunna göra det.

  Hur man spelar Far Cry 5 på Linux

För att starta installationen, gå över till officiella nedladdningssida för Zettlr. Väl på sidan, hitta AppImage-ikonen och ladda ner den senaste 64-bitarsversionen till din dator.

När AppImage-filen har laddats ner, använd kommandot makedir för att skapa en mapp med namnet ”AppImages.” Den här mappen kommer att innehålla Zettlr AppImage-filen.

mkdir -p ~/AppImages/

När du har skapat den nya mappen, använd kommandot mv och placera Zettlr AppImage i mappen.

mv Zettlr-*-x86_64.AppImage ~/AppImages/

Använd cd-kommandot för att flytta till mappen ”AppImages”.

cd ~/AppImages/

Uppdatera behörigheterna för AppImage-filen med chmod.

sudo chmod +x Zettlr-*-x86_64.AppImage

Slutligen, kör programmet med kommandot ./Zettlr-*-x86_64.AppImage.

./Zettlr-*-x86_64.AppImage