Hur man installerar Gnome 40 på Linux tidigt

Spread the love

Nästa generation av Gnome Shell-skrivbordet är här, och det heter Gnome 40 (AKA Gnome 4.0). Den kommer med ett helt omdesignat skrivbord som Linux-nördar säkerligen kommer att älska. I den här guiden visar vi dig hur du provar det tidigt, innan det släpps ut i naturen.

Metod 1 – Installera Fedora 34 Beta

Det enklaste sättet att komma igång med den nya Gnome 40-skrivbordsmiljön är att installera Fedora 34 Beta. Betaversionen har ett förkonfigurerat Gnome Shell 40-skrivbord och användare behöver inte göra några speciella inställningar för att använda den.

För att komma igång med Fedora 34 Beta, gå över tjänstemannen Fedora hemsida. Väl på webbplatsen, hitta knappen ”Ladda ner nu” under avsnittet ”Fedora Workstation på webbplatsen och klicka på den.

Efter att ha valt knappen ”Ladda ner nu” med musen, kommer du att föras till nedladdningssidan för Fedora Workstation. Leta efter knappen ”Ladda ner” bredvid ”Fedora 34: x86_64 DVD ISO” och välj den för att starta nedladdningen.

När Fedora 34: x86_64 DVD ISO-filen har laddats ner måste du skapa en startbar installations-USB. För att göra detta, följ vår guide om hur du skapar en Linux-installations-USB.

  Hur man installerar Equilibrium GTK-temat på Linux

När du har skapat din Fedora 34 Beta installations-USB, anslut den till datorn du planerar att använda Fedora 34 Beta på och starta om den i BIOS. Därifrån konfigurerar du den för att starta från Fedora 34 Beta USB.

När din PC startar upp Fedora 34 Beta USB, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan för att få Gnome 40 att fungera!

Steg 1: Leta upp knappen ”Installera” på hårddisken och klicka på den med musen för att starta installationsprocessen för Fedora 34 Beta.

Steg 2: När du klickar på installationsknappen kommer installationsprogrammet för Fedora Anaconda att visas. Använd musen och välj det språk du talar i menyn. Klicka sedan på ”Fortsätt”.

Steg 3: Hitta knappen ”Installation Destination” och klicka på den med musen. Välj sedan hårddisken du vill installera Fedora 34 på och klicka på ”Automatisk”.

Välj bara ”Anpassad” eller ”Avancerat” om du är en Fedora-veteran och vet vad du gör! Klicka på ”Klar”-knappen när du är klar.

Steg 4: Efter att ha klickat på ”Klar” kommer installationsprogrammet att visa ett fönster med namnet ”Installation”. Välj ”Återställ” mellanslagsknappen och välj sedan ”Ta bort alla” för att ta bort alla befintliga partitioner på hårddisken du installerar Fedora 34 Beta.

  Hur man spelar Yooka-Laylee på Linux

Klicka på ”Återställ utrymme” när du är klar.

Steg 5: Hitta ”Börja installationen” och klicka på den för att installera Fedora 34 Beta på hårddisken. Tänk på att den här installationen kan ta lite tid att slutföra.

När installationen av Fedora 34 Beta är klar, starta om din dator. Vid omstart kommer ditt nya Fedora 34 Beta-system att vara igång med den senaste Gnome 40-skrivbordsmiljön!

Metod 2 – Arch Linux

Om du använder Arch Linux kommer du att kunna testköra Gnome Shell 40 just nu. Allt som krävs är att aktivera programvaruförrådet ”gnome unstable”. För att starta, öppna ett terminalfönster.

När ett terminalfönster är öppet på Arch Linux-skrivbordet, starta filen /etc/pacman.conf i Nano-textredigeraren.

Notera: i den här guiden använder vi Nano-textredigeraren, eftersom den är den enklaste att använda. Använd gärna en annan editor om du så vill.

sudo nano -w /etc/pacman.conf

I Nano-textredigeraren tar du dig till [multilib] delen av filen. Väl där hittar du Include = /etc/pacman.d/mirrorlist direkt nedan [multilib] och tryck på Enter för att skapa en ny rad.

På den nya raden direkt under Include = /etc/pacman.d/mirrorlist, skriv ut följande kod.

[gnome-unstable]
Inkludera = /etc/pacman.d/mirrorlist

Efter att ha skrivit ut den nya koden i filen /etc/pacman.conf, tryck på Ctrl + O-knappen för att spara dina redigeringar i Nano. Tryck sedan på Ctrl + X-knappen för att stänga redigeraren helt.

  Hur man spelar Max Payne på Linux

När redigeraren är stängd måste du synkronisera Pacman igen. För att synkronisera om, skriv in följande kommando.

sudo pacman -Syy

Nu när Pacman synkroniseras om kan installationen av Gnome 40 på Arch Linux börja. För att börja, installera paketgruppen ”gnome”.

sudo pacman -S gnome-unstable/gnome

Installera sedan gdm-paketet, som används för att logga in på Gnome 40. Använd kommandot Pacman nedan och installera det.

sudo pacman -S gnome-unstable/gdm

Efter gdm-paketet måste du installera paketgruppen ”gnome-extra”. För att göra det, skriv in kommandot nedan.

sudo pacman -S gnome-unstable/gnome-extra

När alla paket är installerade öppnar du Nano-textredigeraren igen med kommandot nedan.

sudo nano -w /etc/pacman.conf

Inuti Nano, hitta IgnorePkg=” ta bort ”#” framför den. Klistra sedan in koden nedan efter IgnorePkg = .

evolution evolution-data-server gdm gnome-kalender gnome-klockor gnome-kontakter gnome-control-center gnome-session gnome-inställningar-daemon gnome-shell gnome-shell-extensions gnome-todo gnome-weather mutter

Spara ändringarna genom att trycka på Ctrl + O, och avsluta Nano med Ctrl + X. För att återaktivera uppgradering, placera en #-symbol framför IgnorePkg= i /etc/pacman.conf och spara.