Hur man installerar Gnome 40 på Debian 11

Om du vill använda den senaste versionen av Gnome Shell-skrivbordet på Debian 11, kan du det tack vare programvaruförrådet ”Debian Experimental”. I den här guiden går vi igenom alla steg för att testa detta nya skrivbord.

Uppgradering till Debian 11

Innan du installerar Gnome 40 på Debian måste du se till att ditt system är uppgraderat från Debian 10 stabil till Debian 11-testning. Anledningen till att du behöver uppdatera är att paketen på Debian 10 är inaktuella och inte fungerar med Gnome 40-paketen.

För att starta uppgraderingen, öppna ett terminalfönster på skrivbordet. Du kan öppna ett terminalfönster på skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller genom att söka efter ”terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, gör ditt terminalfönster till ett rotskal genom att ange kommandot su. Du behöver root för att ändra källor i filen sources.list.

su -

Öppna listfilen i Nano och se till att din källfil ser identisk ut med exemplet nedan. Eftersom Debian 11 inte har samma inställningar för mjukvarukällor som Debian 10, är ​​detta avgörande, eftersom 11 testar.

deb http://ftp.us.debian.org/debian/ bullseye huvudsakliga icke-fria bidrag
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ bullseye huvudsakliga icke-fria bidrag

deb http://deb.debian.org/debian bullseye-updates huvudsakliga icke-fria bidrag
deb-src http://deb.debian.org/debian bullseye-updates huvudsakliga icke-fria bidrag

Med dina programkällor uppdaterade, spara Nano med Ctrl + O tangentbordskombinationen. Efter det, avsluta redigeraren med Ctrl + X tangentbordskombinationen.

När du har avslutat textredigeraren måste du köra uppdateringskommandot för att uppdatera Debian med de nya mjukvarukällorna du just har lagt till.

sudo apt update

Därefter måste du installera alla nya mjukvaruuppgraderingar som är tillgängliga för Debian 11. För att göra det, kör följande uppgraderingskommando nedan.

sudo apt upgrade -y

Slutligen måste du köra kommandot dist-upgrade. Detta kommando krävs för att installera kvarhållna programvaruuppgraderingar som inte kommer att installeras med uppgraderingskommandot.

sudo apt dist-upgrade -y

När alla uppgraderingar är installerade, starta om Debian. Du måste starta om för att ladda in den nyinstallerade Debian 11-kärnan, såväl som de nya programvarukorrigeringarna och uppgraderingarna.

sudo reboot

Aktivera experimentellt stöd

Nu när din Debian-installation är uppgraderad till Debian 11, måste du lägga till Debian Experimental-stöd. Se, från och med nu är det enda sättet att komma åt Gnome 40-paket på Debian genom Debian Experimental repo.

Kom ihåg; detta programvaruförråd är inte lika stabilt som andra Debianprogramvaruförråd. Tack och lov verkar Gnome 40-paketen fungera ganska bra, så det finns inte mycket att oroa sig för.

För att lägga till repo, öppna ett terminalfönster. Gå sedan till root-kontot för att få ett rotskal genom att utföra kommandot su.

su -

Öppna sedan källfilen i Nano igen och klistra in följande två rader kod längst ner i filen.

## Experimentell för Gnome 40 ##
deb http://deb.debian.org/debian experimentella huvud

Tryck sedan på Ctrl + O-knappen för att spara ändringarna i filen. Tryck sedan på Ctrl + X för att avsluta Nano-textredigeraren. Väl utanför textredigeraren, använd kommandot update för att uppdatera Debians programvarukällor.

sudo apt update

När Debiansystemet är uppdaterat är det redo att installera Gnome 40-paketen.

Installation av Gnome 40-paketen i Debian

Nu när det experimentella programvaruförrådet är aktiverat och redo att börja, kan installationen av Gnome 40 börja. För att starta, öppna ett terminalfönster och använd kommandot apt install för att installera Gnome 40-paketen på ditt system.

Sättet att installera Gnome 40-paketen är att använda kommandoraden -t. Denna växel låter dig specificera Debian Experimental-förvaret, där Gnome 40-paketen.

 sudo apt -t experimental install gnome-shell gnome-backgrounds gnome-applets gnome-control-center mutter gjs

Dessa paket kommer att dra in massor av olika paket, men inte alla. Installationen kommer att ta ganska lång tid att slutföra, eftersom det finns mycket att göra. Så luta dig tillbaka och låt paketen installeras.

När Gnome 40-paketen nästan är installerade, kommer du att se en skärm visas i terminalen. Den här terminalen frågar dig vilken skrivbordshanterare du vill använda. Välj ”GDM” med piltangenterna och tryck på Enter för att välja.

När du har valt vilken DM som ska användas kommer Gnome 40-paketen att installeras färdigt. När processen är klar måste du installera paketet ”gnome-session”. Detta paket krävs för att logga in.

sudo apt -t experimental install gnome-session

När du har installerat Gnome-sessionspaketet, starta om. När du kommer till Gnomes inloggningsskärm, välj Gnome i sessionerna och logga in. Du kommer att använda Gnome 40 när du laddar in.