Hur man gör startbar Linux USB på Windows/Mac OS (4 sätt) – 2024

Liksom Windows OS kan Linux OS också vara startbart på USB-enheten för att installera Linux på vårt system. Linux är ett operativsystem med öppen källkod eller Linux OS, är ett fritt distribuerande, plattformsoberoende operativsystem baserat på Unix.

Linux har många olika smaker. Populära Linux OS-distributioner inkluderar Ubuntu, Debian, Fedora, open SUSE och Red Hat.

Linux OS stöder multitasking vilket är flera program som körs samtidigt, multiuser, multiplatform, multiprocessing etc.

UBS-enheter är lättanvända, kompakta och erbjuder stor kapacitet. Nuförtiden finns det en trend att installera operativsystem med USB-enheter eftersom USB-enheter har mer liv än CD/DVD och det finns inget behov av en DVD-brännare för att installera operativsystemet.

I vårt tidigare inlägg förklarade vi också metoden för att skapa en startbar USB med hjälp av en kommandotolk för Windows.

Metod 1:- Använda Universal USB Installer. (Endast för Windows)

Universal USB-installationsprogram är det bästa alternativet för att göra startbara USB-enheter för olika operativsystem inklusive Windows, Unix, Linux och olika varianter av Unix och Linux.

Den är också kompatibel med varje version av Windows som Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 & 11. Universal USB Installer är en Live Linux USB Creator som låter dig välja från ett urval av Linux-distributioner att lägga på ditt USB-minne.

Det finns inget behov av specialkunskaper för att använda denna programvara. Universal USB Installer är lätt att använda.

Välj en Live Linux-distribution, ISO-filen, din Flash-enhet och klicka på Installera. Den här programvaran är programvara som klickar och spelar, så det finns inget behov av att installera den programvaran och kräver endast 1,05 MB utrymme.

Vi behöver bara placera mjukvarans exe-fil någonstans i datorn och dubbelklicka för att köra den när vi vill skapa en startbar USB.

Steg för att skapa en startbar USB med Universal USB Installer.

Steg 1:- Välj en Linux-distribution från rullgardinsmenyn eller ett annat operativsystem som du vill ska kunna startas upp på din USB.

Steg 2:- Bläddra i OS ISO- eller Zip-filen från ditt system.

Steg 3:- Välj din USB-enhet från rullgardinsmenyn.

Steg 4:- Klicka på knappen Skapa.

Metod 2:- Använda Linux Live USB Creator (LiLi) (endast för Windows).


Linux Live USB Creator är ett utmärkt verktyg som används för att installera olika Linux-kompilationer, distributioner och versioner på ett USB-minne.

Lili USB Creator, tidigare känd som Ubuntu Live Creator, kan skapa ditt Linux USB-minne från en ISO<-källbild eller CD. Det kan också ladda ner IMG eller ISO åt dig.

Lili USB Creator kan installera en Portable Virtualbox på den. Sedan kan du antingen starta Linux-installationen inifrån Windows emulerad med Virtualbox på USB eller Boota från USB inbyggt.

Steg 1:- Ladda ner Linux Live USB Creator och extrahera zip-filen till din PC.

Steg 2:- Kör LiLi USB Creator.exe från Linux Live USB Creator-mappen.

Följ steg 1-5 från menyn. Efter slutförandet bör du ha Portable Linux Distribution. , Du kan bära den med dig i fickan för att köra på vilken dator som helst, antingen emulerad med Virtual Box Portable eller inbyggd.

Metod 3:- mintStick (endast för Linux).

mintStick är installerat som standard i
Linux Mint. Det är ett USB-startbart verktyg som erbjuds av Linux och många andra Linux-distributioner.

Steg för att göra startbar USB med mintStick.

1. Starta USB Image Writer från menyn.

2. Välj din ISO-bild.
3. Välj din USB-enhet.
4. Tryck på Skriv till enheten.

Metod 4:- Använda terminalen (endast för Linux)

Det är enkelt. Gå till terminalen och skriv sedan:

sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdx oflag=direkt bs=1048576

Här är ’~/Desktop/linuxmint.iso’ platsen och namnet på den nedladdade bilden (som finns på skrivbordet i det här exemplet). Medan ’/dev/sdx’ är USB-målenheten.

Om ditt system inte stöder ’oflag=direct’. Sedan kan du utelämna det eftersom det är tänkt att påskynda processen.

Men om du inte känner till USB-enhetens sökväg, kör det här kommandot och ta reda på målmappen.

sudo fdisk -l

Varning: Du måste se till att ställa in rätt enhetssökväg eftersom denna process kommer att radera hela data som fanns på enheten innan

Kom ihåg att inte inkludera ett heltal för USB-enheten, t.ex. ’/dev/sdx1’, eftersom det då skulle referera till den befintliga partitionen på den enheten, inte själva enheten. När USB har skapats korrekt av ’dd’, bör det finnas en utgång som liknar denna:

sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdb oflag=direkt bs=1048576
706+1 rekord in
706+1 rekord ute
740601856 byte (741 MB) kopierad, 91,7024 s, 8,1 MB/s
Sammanfattningsvis tror vi att det här inlägget är användbart för dig. Glöm inte att dela detta med dina vänner också. För all hjälp är du välkommen att skriva till oss i kommentarerna nedan.