Hur man gör en bra livebakgrund för din iPhone

Live Wallpapers är en av iOSs snygga funktioner om de inte används. Det är roligt – och väldigt Harry Potteresque – att ha lite rörelse på din låsskärm. Men att ställa in ett gammalt livefoto kommer inte att ge dig fantastiska resultat: så här ser du till att du har en bra att använda för tapeter.

Hur man ställer in en levande bakgrund

För att ställa in ett livefoto som bakgrund, gå till Inställningar > Bakgrund > Välj en ny bakgrund och välj sedan ditt Live Photos-album.

Välj det livefoto du vill använda, se till att ”Live Photo” är valt och tryck sedan på Set > Set Both (eller antingen ”Set Lock Screen” eller ”Set Home Screen” om du bara vill ha det på en).

Och precis så kommer du att ha levande tapeter. Låt oss nu titta på att få ett bra livefoto att använda.

Ta en bra levande bakgrundsbild

Ett livefoto är först och främst ett foto. För det mesta kommer din bakgrund att vara stilla. Det betyder att du måste se till att stillbildsdelen ser bra ut. Du vill också att övergången till när tapeten är i rörelse ska se naturlig ut. Det finns ett par andra viktiga saker du måste tänka på:

Bakgrundsbilder är vertikala på iOS. För en av de första gångerna någonsin rekommenderar jag att du fotograferar med din iPhone vertikalt.
Ett Live Photo spelar in några sekunder före och efter när du tar bilden. Det betyder att du måste ha en bild inställd innan du trycker på avtryckaren.
För att övergången ska se bra ut mellan stillbilds- och rörelsedelarna av livefotot måste du hålla din iPhone så stilla som möjligt medan du tar bilden. Om du har ett stativ, använd det. Annars, stöd eller vila din iPhone så gott du kan.

De enklaste bra livebilderna att ta är landskap, speciellt om det är rörligt vatten. Du har gott om tid att ställa in bilden, se till att kameran är stabil och eftersom rörelsen är cyklisk ser de nästan alltid bra ut.

Iscensatta porträtt är lite knepigare men ändå möjliga. Se till att du är på en väl upplyst plats – var som helst med ett stort fönster fungerar normalt bra – eftersom levande bilder ser särskilt korniga ut i svagt ljus och sedan får ditt motiv att posera. Jag skulle rekommendera att du låter dem dra ett dumt ansikte, slappna av till ett normalt leende och sedan dra ett annat dumt ansikte. Om du tar bilden när de ler normalt, bör livefotot fånga de två fåniga ansiktena. På så sätt kommer din tapet att se normal ut, men när den är i rörelse kommer den att fyllas med personlighet.

Husdjur och naturliga porträtt är de absolut svåraste att få rätt. Det finns så mycket rörelse och action att antingen stillbilden eller videon normalt sett ser ut. Du kan inte heller spänna din iPhone för att hålla saker stilla. Om du vill använda ett levande foto av ett husdjur eller ditt lekande barn, rekommenderar jag att du använder den beprövade sportfotograferingsmetoden: fortsätt fotografera tills du får något bra. Det kan ha tagit några dagar, men till slut slutade jag med det här fina livefotot av min hund som gav mig sidoögat.

Som alla foton kan du redigera livebilder. Du kan också ändra vilken ram som visas som stillbilden, men jag skulle inte rekommendera att göra det. Videoramarna har lägre upplösning än stillbilden från kameran.

Lek med olika livebilder tills du får en som fungerar för dig. Det kan vara ganska petigt att skaffa en som ser bra ut som tapet. Det tog mig några försök att få tag i de jag har demonstrerat i den här artikeln.