Hur man frigör lagringsutrymme på iCloud

Viktiga takeaways

 • Att frigöra iCloud-lagringsutrymme kan ofta hindra dig från att uppgradera till en dyrare lagringsplan.
 • Att ta bort oönskade iCloud-säkerhetskopior, hantera ditt fotobibliotek och rensa stora iCloud Drive-filer kan frigöra några gigabyte lagringsutrymme.

Har du ont om iCloud-lagring men vill du inte uppgradera din plan? Lär dig att få ut det mesta av det utrymme du redan har, vilket innebär att du tar bort oönskade föremål och gör andra lagringsoptimeringar för att säkerställa att din iCloud-lagring inte fylls upp snabbt.

Hur mycket kostar iCloud-lagring?

Lyckligtvis är iCloud inte särskilt dyrt. Om du vill uppgradera till en högre nivå istället för att spendera tid på att radera data för att frigöra ditt befintliga lagringsutrymme, är det här dina alternativ:

 • 0,99 USD per månad för 50 GB
 • 2,99 USD per månad för 200 GB
 • $9,99 per månad för 2TB
 • $29,99 per månad för 6TB
 • $59,99 per månad för 12TB

Du kan också få iCloud-lagring tillsammans med andra Apple-tjänster till ett rabatterat pris genom att prenumerera på Apple One.

Kontrollera vad som tar upp din iCloud-lagring

Om du är säker på att du hellre vill spendera din tid istället för att spendera pengar, måste du först kontrollera vad som äter upp din iCloud-lagring.

På en iPhone, gå till Inställningar > [Your Name] > iCloud > Hantera kontolagring.

På en Mac klickar du på Apple-logotypen i menyraden och går till Systeminställningar > Apple ID > iCloud. Klicka sedan på Hantera.

Detta kommer att berätta vad som använder utrymme på ditt iCloud-konto. För de flesta kommer detta sannolikt att vara foton, meddelanden, iCloud-säkerhetskopior, iCloud Drive och appar. Vi visar dig hur du frigör utrymme för var och en av dem och mer nedan.

Ta bort oönskade iCloud-säkerhetskopior

Om du har ägt flera iOS-enheter genom åren är chansen stor att var och en av dessa enheter har sin egen säkerhetskopia lagrad i ditt iCloud-konto.

Du kan ta bort säkerhetskopior av gamla enheter som du inte längre använder genom att följa dessa steg:

 • På din iPhone, gå till Inställningar > [Your Name] > iCloud > Hantera kontolagring > Säkerhetskopieringar.
 • Nu ser du vilka enheter som har säkerhetskopierats. Välj den enhet du inte använder längre och tryck på Ta bort säkerhetskopia. Detta tar bort säkerhetskopian från iCloud.
 • Du kan också trycka på säkerhetskopian av enheter du fortfarande använder och stoppa vissa appar från att spara sina data på ditt iCloud-konto. Välj enheten och välj Visa alla appar. Inaktivera nu säkerhetskopior manuellt för specifika appar och tryck på Stäng av. Detta tar bort appdata för dessa appar från din nästa iCloud-säkerhetskopia.
 • Om du använder en Mac, gå till Apple-menyn > Systeminställningar > Apple ID > iCloud. Klicka sedan på Hantera och välj Säkerhetskopiering. Du kan nu välja vilka säkerhetskopior som ska raderas. Men om du inte vill ta bort säkerhetskopior och behöver mer utrymme, glöm inte att du kan minska storleken på din iPhone-säkerhetskopia och ta bort appdata från iCloud för att frigöra lagringsutrymme.

  Ändra din iPhones kamerainställningar

  Granska din iPhones kamerainställningar för att säkerställa att du inte använder mer utrymme än nödvändigt på iCloud. Det handlar om att bestämma om du bland annat kan byta till 720p eller 1080p videor istället för 4K.

 • På din iPhone (eller iPad), gå till Inställningar > Kamera > Format. För att spara utrymme, välj Hög effektivitet. Observera att detta kommer att spara dina foton och videor i HEIF- respektive HEVC-formaten, som inte stöds lika mycket som JPG och MP4.
 • Gå nu tillbaka till kamerainställningarna och tryck på Spela in video. Helst bör du välja den lägsta bildhastigheten och upplösningen. Du kommer inte att få de smidigaste eller högsta videorna på detta sätt, men du sparar iCloud-utrymme.
 • På samma sätt, välj alternativet Spela in Slo-mo i kamerainställningarna och välj den lägre bildhastighetsinställningen.
 • Stäng också av Live Photo genom att gå till Inställningar > Kamera > Bevara inställningar. Detta kommer att stoppa din iPhone från att spela in en tre sekunder lång video av varje foto du tar.
 • Trimma ditt fotobibliotek

  Nu när du har minskat hur mycket utrymme foton kommer att ta framöver är det dags att börja rensa oönskade objekt från ditt fotobibliotek.

  Öppna appen Foton och tryck på Album > Videor. Nu kan du trycka på Välj i det övre högra hörnet och rensa alla videor du inte behöver. På samma sätt kan du besöka album för följande objekt: Live Photos, Bursts, Panoramas, Slo-mo, Time-lapse, Skärmbilder, Skärminspelningar och mer. Att radera saker från dessa kommer att rensa ut mycket utrymme snabbt. Granska slutligen albumet Senaste i appen Foton för att se om du kan ta bort några bilder.

  Bli av med gamla och oönskade meddelanden

  Om Messages-appen tar upp mycket utrymme på iCloud kan du snabbt frigöra lite utrymme genom att följa dessa steg:

 • Gå till Inställningar > Meddelanden på din iPhone eller iPad.
 • Scrolla nu ned till Behåll meddelanden och ändra det från För alltid till 30 dagar eller 1 år. Tryck sedan på Ta bort. Meddelanden som är äldre än den tidsram du ställt in kommer nu att tas bort automatiskt.
 • Låt oss sedan rensa bort några chattar som tar upp mycket utrymme. Gå till Inställningar > [Your Name] > iCloud > Hantera kontolagring > Meddelanden. Tryck nu på Toppkonversationer.
 • Tryck på Redigera i det övre högra hörnet och välj de chattar du vill ta bort. Tryck sedan på papperskorgen i det övre högra hörnet för att radera en chatt.
 • Om du inte är redo att ta bort hela konversationer, öppna en tråd, tryck på kontaktens namn högst upp och scrolla ner till Foton. Tryck på Se alla och radera sedan manuellt bilder och videor du inte behöver. På samma sätt kan du besöka avsnittet Dokument för att ta bort stora PDF-filer och andra filer.
 • Rensa stora filer från iCloud Drive

  Om du använder iCloud Drive på någon av dina Apple-enheter, kontrollera det för att säkerställa att skräpfiler inte tar upp mycket utrymme. Öppna appen Filer på din iPhone eller iPad och tryck på Bläddra längst ned. Välj iCloud Drive och kontrollera varje mapp för att se om du kan ta bort något. För att göra samma sak på en Mac, öppna ett Finder-fönster och klicka på iCloud Drive i sidofältet.

  Men om du av misstag tar bort fel fil, oroa dig inte. Det finns ett sätt att återställa raderade filer i iCloud Drive.

  Ta bort äldre e-postmeddelanden

  Om du använder Apples Mail-app och ditt iCloud-e-postkonto har du förmodligen flera e-postmeddelanden som du inte längre behöver. Dessa e-postmeddelanden kan också ta upp ditt värdefulla iCloud-utrymme. Så här tar du bort dem:

 • Öppna Mail-appen.
 • Gå till sidan Postlådor och välj iCloud.
 • Välj Redigera i det övre högra hörnet och välj sedan de e-postmeddelanden du vill ta bort.
 • Tryck på Papperskorgen och välj sedan Papperskorgen meddelande.
 • Observera att detta bara gäller din iCloud-e-post, inte andra e-postkonton – som Gmail – som du kan ha anslutit till appen.

  Förhoppningsvis lyckades du frigöra några gigabyte lagringsutrymme på iCloud vid det här laget. Detta borde vara tillräckligt för att förhindra de fruktade ”iCloud Storage is Full” popup-fönster på din iPhone, iPad eller Mac för tillfället. Men om du fortfarande behöver mer utrymme, överväg att uppgradera din iCloud-lagringsplan.