Hur man EQ-syntar i dina ljudprojekt

By rik

Synthesizers är oerhört användbara och flexibla musikinstrument som används inom en mängd olika genrer och ljudprojekt. Från minnesvärda basgångar till eteriska, klocklika toner – skicklig användning av syntar kan lyfta ett bra kreativt verk till enastående höjder.

Därför är det av yttersta vikt att tillämpa EQ-justeringar på dina olika synthspår. Även om varje synthdel bör bedömas individuellt, kommer vi här att granska några praktiska EQ-metoder att beakta samt problemområden att vara uppmärksam på.

Varför du bör EQ:a dina syntar

De flesta synthesizers har inbyggda filter som påverkar grundtonen. Optimal användning av dessa filter kan eliminera eller minska behovet av EQ-redigeringar på din synth. Men EQ:s används ofta för att lösa tre vanliga problem: frekvensmaskering, skarpa resonanser och tonala obalanser.

Vi kommer att granska lösningar på dessa problem senare, men börja med att repetera hur du använder EQ, filtersvep och filter om du behöver en uppfräschning.

Även om EQ:s är ett av de bästa verktygen för att förfina ditt synthljud och ge din mix klarhet, är det inte det enda verktyget. Kom ihåg att panorering kan åtgärda frekvensmaskering mer effektivt än EQ. Att justera volymnivåer kan också avsevärt förbättra hur din synth passar in i mixen.

När du är säker på att du har gjort allt du kan med dessa andra verktyg, blir dina EQ-justeringar mer exakta, vilket oundvikligen leder till resultat av högre kvalitet. Om du vill förbättra ditt synthljud, kolla in de bästa gratis och betalda VST-synthesizers som finns tillgängliga.

Subtraktiv EQ

Du kanske tror att förstärkning av det som låter bra i din synth ger ett bättre ljud. Men dina öron kan lura dig, eftersom de likställer högre volym med bättre ljud. Branschfolk föredrar dock att skära bort, eller subtraktiv EQ, för att skulptera fram det bästa ljudet för ett visst instrument.

Låt oss utforska några av de mest användbara subtraktiva EQ-övningarna du kan använda på dina syntar.

Högpassfilter

Nästan alla instrument gynnas av att använda ett högpassfilter (low-cut) för att ta bort onödiga lågfrekvenser. Aktivera ditt högpassfilter (HPF) och flytta upp det strax innan grundtonen i din synth. Gör detta genom att höja HPF tills det påverkar synthtonen märkbart. Gå sedan tillbaka en aning.

För basgångar kan den idealiska HPF-gränsfrekvensen vara runt 40 Hz eller lägre. Detta tar bort överflödiga subbasfrekvenser. Leadsynthar och högre plockade eller bakgrundssynthar gynnas ofta av en HPF runt 100 Hz. Detta förhindrar oönskad uppbyggnad av låga frekvenser i din mix. Lita alltid på dina öron.

Ta bort grumlighet

Synthspår med grundtoner runt 200–500 Hz kan gynnas av ett parametriskt (klock)filter för att ta bort grumlighet. Med grumlighet avses en oklarhet som uppstår på grund av för mycket aktivitet mellan ungefär 200 och 550 Hz. Det här händer ofta eftersom många instrument har en grundton i det här området och stör den.

Du kan även försöka sänka andra instrument i det här området, som gitarrer, om du vill att din synthdel ska framträda. Om du vill förbättra ditt gitarrljud kan du undersöka hur du EQ:ar dina gitarrer.

Ta bort skarpa resonanser

De exakta frekvenserna som ger oönskade ringande resonanser varierar från synth till synth. För att identifiera skarpa resonanser, ställ in ett klockfilter med en mycket smal Q-faktor och kraftig förstärkning. Använd sedan filtersvep (svep filtret horisontellt över frekvensspektrumet).

Beroende på din synthdel kan du hitta ringande resonanser i låg-, mellan- eller högfrekvensområdet. Tillämpa en noggrann sänkning när du har identifierat problemfrekvenser.

Alternativt kan du använda en dynamisk EQ för att sänka skarpa resonanser endast när de uppstår. Ett annat alternativ är att automatisera ditt EQ-filter så att det bara fungerar vid vissa tidpunkter. Fördelen med dessa två metoder är att dina EQ-justeringar är mer fokuserade och inte kontinuerligt påverkar hela synthspåret.

För mer information, undersök de olika typerna av EQ och hur du använder automation i din DAW.

Lågpassfilter

För att ta bort onödiga höga frekvenser i din bassynth, kan du placera ett lågpassfilter (LPF) runt 9 kHz. Detta minskar ljudets hårdhet som kan byggas upp i de högre frekvensområdena.

Försök göra samma sak med dina leadsynthdelar runt 13 kHz. Var försiktig så att du inte överdriver, eftersom du kan förlora all ”luft” i ditt synthljud. En annan fördel med att placera en LPF i det här området är att det hjälper till att undvika konflikter mellan din synth och eventuella hi-hats.

Experimentera med en LPF på omgivande synthspår för att se om du kan skärpa till ljudet. I vissa fall är det bättre utan.

Skapa utrymme för din bastrumma

Ett av de vanligaste frekvensmaskeringsproblemen uppstår mellan bassynthdelar och bastrumman. Ofta kommer bastrumman att drunkna i din bassynth, eller vice versa, om det lämnas ojusterat.

Här kan du försöka sänka din bassynth runt grundtonen i bastrumman så att de kan existera tillsammans i liknande frekvensområden. Du kan också använda sidokedjekomprimering, så att din bassynthdel minskar när bastrumman spelas.

För ett förbättrat trumljud, lär dig hur du EQ:ar dina trummor. Överväg att tillämpa dessa metoder när du har flera basinstrument.

Additiv och korrigerande EQ

Nu ska vi titta på EQ-justeringar som kan försköna egenskaperna hos dina syntar och balansera deras klangfärg och karaktär.

Förbättra klarhet

För att få dina synthspår att framträda mer, kan du lägga till en parametrisk förstärkning kring grundtonen. För bassynthar kan det vara runt 70 Hz, medan leadsynthar kan ha en grundton runt 200–300 Hz. Detta kan ge en viss definition till dina syntar, men var försiktig så att du inte överdriver det.

Skapa en tung eller lätt atmosfär

Synthdelar som genererar flytande och eteriska atmosfärer får distinkta kvaliteter när du tar bort de låga frekvenserna. Använd en HPF för att sänka kraftigt i de lägre registren (t.ex. runt 2–4 kHz) om du vill ha ett lätt och luftigt ljud. Tillämpa en försiktig HPF (t.ex. runt 100–300 Hz) för att bevara en mörk och tung känsla.

Lägg till ljusstyrka och etablera position i mixen

En förstärkning av ett högfrekvent hyllfilter på cirka 5–11 kHz kan bidra till att ge dina synthspår ljusstyrka och gnistra. Omvänt kommer en sänkning i detta område att göra ljudet mörkare.

Förstärkningar och sänkningar runt 12 kHz och högre kan flytta dina synthdelar framåt respektive bakåt i mixen. Du kan också försöka förstärka din leadsynthdel med cirka 1–2 kHz för att få den att framträda mer.

Förfina ditt synthljud

När du har hittat ett bra synthljud är det dags att se om EQ-justeringar kan förbättra det ytterligare. Använd först hög- och lågpassfilter för att minska onödiga dalar och toppar. Ta sedan bort grumlighet och skarpa resonanser och försök att skapa utrymme för vart och ett av dina bas- eller mellanregisterinstrument med subtraktiva EQ-justeringar.

Förfina klarheten och tonen i din synth med additiv och korrigerande EQ, och dina syntar kommer att bli mer effektfulla än någonsin.