Hur man berättar om någon snokade på din dator: 4 sätt

Har någon använt din dator i hemlighet? Vad har de tittat på? Din bärbara dator är inte där du lämnade den. Ditt skrivbord är en enda röra. Det här kan vara ett problem oavsett om du arbetar hemifrån, på ett kontor eller bara surfar på webben från ditt eget hus – ingen vill bli spionerad på.

Nästan allt du gör lämnar något slags spår på en dator. Du behöver bara veta vart du ska gå för att hitta bevisen. Att veta var man ska börja kan drastiskt minska den tid det tar att hitta den skyldige. Så här kan du se om någon har varit vid din dator eller bärbara dator utan din tillåtelse.

1. Så här ser du vilka filer som öppnades på din dator

Du borde redan veta hur man tittar på nyligen öppnade filer. Genom att kolla in det här kan du se om någon annan har kommit åt något innehåll utan din vetskap.

Windows introducerade detta som ett enkelt sätt att gå tillbaka till vad du än har arbetat med eller tittat på. Det är särskilt praktiskt om du lägger till en bilaga till ett e-postmeddelande, överför filer via tjänster som WeTransfer eller laddar upp till en blogg. Men du kan också använda den här funktionen för att kontrollera om någon annan har haft åtkomst till dina filer.

Gå bara till Filutforskaren genom att klicka på den relevanta ikonen (som ser ut som en traditionell pappersfil och bör finnas längst ner på skärmen) eller genom att trycka på Windows-tangenten + E. Längst upp till vänster i menyn, klicka på Hem ( eller snabbåtkomst på datorer som använder en äldre version av Windows). Du kommer att kunna se vad som har öppnats under ”Senaste”, så leta efter allt du inte har tillgång till själv.

Mac-datorer erbjuder på liknande sätt sätt att öppna nyligen öppnade filer, inklusive genom listorna Senaste objekt och Senaste mappar.

Alternativt kan du kontrollera filer som öppnats i enskilda appar. Om du tror att någon har snokat efter en PowerPoint-presentation du gjort, kolla fliken Senaste i det programmet.

2. Hur man kontrollerar nyligen ändrade filer

Vem som helst kan radera den senaste aktiviteten från din maskin. Från File Explorer kan du markera vad som helst i ”Senaste” och klicka på Ta bort från senaste. För att helt rensa aktivitet kan du skriva detta i filutforskarens adressfält högst upp:

%APPDATA%\Microsoft\Windows\Recent Items

Du kommer att se en lång lista över vad som har öppnats; högerklicka var som helst och klicka på Visa fler alternativ > Rensa listan med senaste objekt. Om din senaste aktivitet har raderats är detta åtminstone ett tecken på att någon har använt din dator, även om det är svårare att upptäcka om bara ett fåtal urval har tagits bort.

Men hur kan du se vilka mappar som nyligen har öppnats?

Gå bara till vilken mapp du vill (troligtvis Dokument, bilder eller nedladdningar) och klicka på alternativet Ändrad datum högst upp. När du klickar en gång kommer detta att använda mappen så att den senast öppnade filen är överst; klicka på den igen och den ordningen kommer att omvändas. Det finns också en nedåtpil vid sidan av det här alternativet, som låter dig växla intervallet ytterligare, dvs till ett specifikt datum eller ”Igår”, ”Förra veckan”, ”Förra månaden”, ”Tidigare i år” eller till och med ”För länge sedan”.

Du kommer att se en lista över filer som har nåtts – så länge som något har ändrats. Låt oss hoppas att du har turen att din dator automatiskt sparade ett föremål medan snokaren var på jobbet. Kontrollera tiderna som anges och begränsa när du var borta från enheten.

Om det finns vissa filer som du misstänker har ändrats, högerklicka på dem via Filutforskaren och välj Egenskaper. Ett litet nytt fönster öppnas; navigera till fliken Allmänt, där du kan läsa när den skapades, ändrades och fick åtkomst.

3. Kontrollera din webbläsarhistorik för att ta reda på om någon använde din dator

Alla vet att du enkelt kan ta bort din webbhistorik. Men om någon använt din dator i en hast, kanske de har glömt detta steg.

Google Chrome har den största marknadsandelen, så det är mest troligt att den som använde din dator använde det. Klicka på den vertikala ellipsen i det övre högra hörnet och sedan på Historia och se om något är fel.

Uteslut dock inte andra webbläsare. Om din dator har Edge, gå till ellipsen och sedan Historik. Firefox-användare bör klicka på menyn, följt av Historik > Visa all historik. Och genom Brave-webbläsaren kan du klicka på de tre horisontella linjerna i det övre högra hörnet och sedan Historia.

Kolla nu ner listan över besökta webbsidor och anteckna allt som är listat men som du definitivt inte gick på. Det är ett bra sätt att kontrollera om någon använde din dator för att besöka webbplatser.

4. Hur man kommer åt Windows 10 och 11 inloggningshändelser

Du vill veta om någon annan har kommit åt din dator, men de enkla metoderna har ännu inte bär frukt. Lyckligtvis kan du gräva djupare in i din dator för ytterligare bevis.

Från Windows 10 Home och framåt granskar operativsystemet automatiskt inloggningshändelser – vilket innebär att det noteras varje gång du loggar in på din enhet. Så, hur kan du kontrollera det? Och när du väl har hittat loggen, hur kan du tolka någon mening från den?

Sök efter ”Event Viewer” och klicka på appen. Gå till Windows Logg > Säkerhet. Du kommer att se en lång lista med aktiviteter, varav de flesta inte kommer att vara så meningsfulla för dig om du inte känner till Windows ID-koder väl.

Den du behöver hålla utkik efter är ”4624”, som registreras som en ”Logon”. ”4672” betyder ”Särskild inloggning”, som du kan se i samband med en standardinloggning. Detta indikerar en administrativ inloggning. ”4634” kommer att visas när ett konto loggar ut från din dator.

Det kan vara svårt att upptäcka dessa koder, men du kan begränsa det genom att använda funktionen Sök… i menyn Åtgärder till höger.

Om du känner till en tid då du var borta från din dator kan du antingen bläddra igenom loggen eller använda filter. Gå till Åtgärder > Filtrera aktuell logg och använd sedan rullgardinsmenyn under Loggad.

Klicka på en enskild logg för att få mer information, inklusive vilket konto som loggat in. Detta är användbart om du tror att någon har använt din dator men inte ditt system.

Hur du aktiverar inloggningsgranskning på Windows 10 och Windows 11 Pro

Hemversionen av Windows 10 och Windows 11 granskar inloggningar som standard. Pro-versionerna av Windows 10 och 11 kan dock kräva lite mixtrande.

Gå till gruppolicyredigeraren genom att söka efter ”gpedit”. Gå sedan till Datorkonfiguration > Windows-inställningar > Säkerhetsinställningar > Lokala policyer > Revisionspolicy > Inloggningsgranskningar.

Du måste välja Framgång och misslyckande för att den ska registrera framgångsrika och misslyckade inloggningsförsök.

När du har gjort detta kan du kontrollera revisionerna för framtida referens genom att använda ovannämnda metod via Event Viewer.

Hur man stoppar andra från att använda din dator

Hur kan du hindra andra från att komma åt din dator? För det första kan du fråga. Du kanske blir ifrågasatt om varför det stör dig, men om det är din egen egendom är det din rättighet.

Det viktigaste är att skapa ett starkt lösenord för ditt konto. Se till att det inte är förutsägbart. Skriv inte ner det någonstans. Och när du lämnar ditt skrivbord trycker du på Windows-tangenten + L. Det är ett av de bästa sätten att låsa din dator och försäkra dig om att ingen kan snoka på dina aktiviteter.