Hur man bedömer och analyserar ett bra foto

By rik

Efter en fotosession är nästa steg att noggrant granska alla bilder och välja ut de som håller måttet. Men vad utmärker egentligen ett bra fotografi? Låt oss utforska hur du kan bedöma och analysera dina bilder på ett effektivt sätt.

I den här genomgången kommer vi huvudsakligen att fokusera på att utvärdera ditt eget arbete för att identifiera vilka bilder som är starka och lovande. Du kan dock använda samma tillvägagångssätt för att kritiskt granska fotografier du stöter på dagligen. Att studera inspirerande bilder och fundera på varför de fungerar, eller lika gärna, studera dåliga bilder och reflektera över varför de misslyckas, är bland de mest effektiva metoderna för att lära sig fotografering. Om du regelbundet läser mina handledningar uppmanar jag dig att se kritiskt på alla bilder jag visar; de är sällan perfekta. Analysera vad du anser fungerar bra och vad som inte gör det. Kom ihåg att om du ser en bild som du verkligen ogillar, kan det vara så att jag valt den med avsikt för att testa dig – eller så är det åtminstone min ursäkt.

Låt oss nu gå igenom processen steg för steg.

Steg ett: Känslan

Det första steget när du går igenom dina bilder är enkelt: Vad är din första reaktion? Tycker du om bilden? Avskyr du den? Eller något däremellan? Om en bild inte tilltalar dig, markera den som avvisad i Lightroom eller det program du använder för att organisera dina bilder. Det är sällan meningsfullt att fortsätta granska en bild som du känner dig likgiltig inför.

Här är en bild som slumpmässigt valts från min samling, som jag omedelbart avfärdade. Det finns inte mycket att gilla: Min hund ser obekväm ut, kompositionen är inte lyckad och helhetsintrycket är ganska intetsägande.

När det gäller andras bilder, även om du känner likgiltighet, bör du åtminstone reflektera över varför. Är det motivet, kompositionen, färgerna eller något annat? Är det helt enkelt en alldaglig bild? Tänk noga igenom det.

Steg två: Teknisk utvärdering

Den tekniska utvärderingen av en bild handlar i grunden om två frågor: Är den skarp och är den korrekt exponerad? Om svaret är nej på någon av dessa frågor, även om du gillar bilden, bör du sannolikt avfärda den i det här skedet.

Mer specifikt bör du fråga dig följande:

  • Är bilden i fokus? Är den viktigaste delen av motivet skarp? Är ögonen skarpa?
  • Har en långsam slutartid använts? Om så är fallet, finns det rörelseoskärpa i motivet eller på grund av kameraskakningar?
  • Är bilden korrekt exponerad, utan överexponerade högdagrar eller igenkloggade skuggor? Det är ok om den är något över- eller underexponerad, men ser histogrammet ut som att eventuella problem kan åtgärdas i redigeringen?
  • Togs bilden i RAW-format, eller har kameran av misstag varit inställd på JPEG? Det har hänt mig tidigare och det ger stora problem vid redigeringen.
  • Hur ser färgerna ut? Hur är vitbalansen? Detta är relativt lätt att åtgärda i efterhand, men det är bra att tänka på det redan nu.

Låt oss granska några bilder som jag har avvisat av tekniska skäl. I den här bilden missade jag fokus och mannens ögon är därför oskarpa.

I den här bilden var min slutartid för lång, vilket har lett till att kameraskakningen syns.

Den här bilden är kraftigt underexponerad. Jag minns att jag justerade exponeringen i situationen, så jag har en bättre bild från några ögonblick senare.

Jag avvisar alltid ett antal bilder som jag gillar, eftersom jag har gjort något tekniskt fel.

Steg tre: Kompositionen

När du fotograferar tar du ofta ett antal liknande bilder av samma motiv. Här är tolv mycket lika bilder jag tog av en fyr nära mitt hem. Några är testbilder; jag experimenterade med slutartider och väntade på att båtarna i viken skulle röra sig.

För det mesta är bilderna tekniskt sett likvärdiga: de är skarpa, i fokus och väl exponerade. De har också samma motiv, så här spelar små skillnader i komposition in.

Med erfarenhet får du en mer instinktiv känsla för vad som fungerar och inte, men det är bra att tänka medvetet på kompositionen.

  • Följer du strikt regeln om tredjedelar eller har du valt en mer balanserad bild? Kom ihåg att du kan beskära din bild, men för mycket beskärning minskar bildkvaliteten.
  • Händer något intressant i förgrunden och bakgrunden?
  • Var faller dina ögon när du först ser bilden? Är det där du vill att betraktarens ögon ska hamna? Finns det ledande linjer som guidar blicken?
  • Hur är färgerna och kontrasterna? Finns det några ljusa eller mättade motiv? Fungerar färgpaletten bra?
  • Visar bilden det du vill att den ska visa? Framhäver den det du vill?

Allt detta är subjektivt och ibland kan det vara svårt att välja mellan två liknande bilder. I de fallen följer jag antingen min magkänsla eller väljer den första bilden jag tog.

Om du är nyfiken, här är den bilden som jag slutligen valde den dagen när jag fotograferade fyren.

Jag tog bilden för ett specifikt projekt, vilket begränsade kompositionen något, men överlag är jag nöjd. Den tunga grå himlen är inte optimal, men jag gillar djupet mellan fyren i förgrunden och de subtila variationerna i skuggan på ön och bergen i bakgrunden.

Steg fyra: Sammanställningen

När du har valt ut dina favoritbilder från en fotografering är det dags för redigering. Du bör fundera på hur du kan åtgärda eventuella problem, framhäva styrkor och minimera svagheter i bilden. Nu är det dags att räta ut horisonter och ta bort eventuella fläckar. Alla digitala bilder behöver vanligtvis små justeringar av ljusstyrka, kontrast och färg. Här är till exempel den ursprungliga versionen av fyrbilden.

Och här är den slutliga versionen igen.

Jag har inte gjort något drastiskt. Jag beskärde bort den mörka delen av landskapet längst ned till höger och ljusade upp bilden. Återigen, det är inte den bästa bilden jag någonsin har tagit, men det är den bästa jag tog den dagen.

När du har börjat samla på dig en samling bra bilder, kan du gå igenom den här processen igen. Granska dina bilder kritiskt och fundera över vad du gjorde rätt, vad du gjorde fel, vad du gillar och vad du inte gillar, och framför allt, varför. Du kan och bör göra detsamma med andras bilder. Även om du bara bläddrar i en bra tidning, får du massor av bilder att utvärdera.