Hur du kör din Retina-skärm med dess ursprungliga upplösning

MacBook-skärmar körs normalt med en skalad upplösning, som använder de extra pixlarna på skärmar med högre upplösning för att förbättra textens klarhet på skärmen samtidigt som allt håller samma storlek. Detta leder dock till att skärmen i princip ”zoomas in” med allt mycket större än det borde vara.

Om skärmen körs med sin ursprungliga, icke-skalade upplösning har du mycket mer utrymme att arbeta med, vilket kan vara bra för dem som försöker klämma ut varje tum av arbetsytan ur en mindre MacBook.

Prova först de inbyggda kontrollerna

Apple inkluderar några kontroller för att ändra hur inzoomad skärmen är, som du kan hitta under ”Display”-inställningarna i Systeminställningar:

Om du för närvarande använder standardinställningarna är det förmodligen bäst att prova detta innan du tar till en tredjepartslösning.

Kör på Native med Retina Display Menu

Retina Display Meny är en enkel menyradsapp som låter dig välja en anpassad upplösning från en rullgardinslista. Det är en äldre app men har inga problem att köra på macOS Mojave. Om det slutar med att det går sönder i framtiden kan du prova SwitchResX, som har uppdaterats mycket mer nyligen, men är en betalapp.

Ladda ner DMG för appen från releaselänken längst ner på appens sida och öppna den. Från ikonen i menyraden kan du välja vilken upplösning du vill köra.

RDM tillåter dig att köra högre upplösningar än din inbyggda skärm, men de kommer att bli suddiga eftersom den måste interpolera. Här har min 13-tums MacBook en inbyggd upplösning på 2560×1600, men kan köras närmare 4K med skalning. Det kommer dock inte att se särskilt bra ut och kan vara för litet för att ens kunna läsas, så det är bäst att hålla fast vid din ursprungliga upplösning. Du kan hitta din ursprungliga upplösning under fliken ”Display” i Om den här Macen.

RDM har stöd för flera skärmar samtidigt, och även för att ändra uppdateringsfrekvenser för skärmar med hög uppdateringsfrekvens, men kan vara begränsad om du har en äldre DisplayPort-kabel.

Det är dock inte utan några buggar och olägenheter. Även om du startar appen vid start kommer den inte att ladda din standardupplösning, vilket gör att du kan välja den manuellt. Dessutom, om du använder flera bildskärmar, varje gång du kopplar ur din sekundära bildskärm, kommer din MacBooks bildskärm att återställas till standardinställningarna och du måste välja den upplösning du använder igen. Ibland löser det sig och du måste välja upplösning två gånger. Sammantaget gör den dock sitt jobb ganska bra.

Bildkrediter: guteksk7/Shutterstock