Hur man bedömer och analyserar ett bra foto

Efter en fotografering är det dags att gå igenom alla bilder du har tagit och ta fram de bra. Men vad gör ett bra foto? Låt oss titta på hur du bedömer och analyserar dina bilder.

I den här artikeln kommer jag främst att fokusera på att bedöma ditt eget arbete för att se vilka av dina bilder som är starka och har potential, men du kan använda samma process för att se kritiskt på de foton du ser varje dag. Att titta på fantastiska bilder och fråga dig själv varför de fungerar (eller lika bra, titta på dåliga bilder och fråga dig själv varför de inte fungerar) är ett av de bästa sätten att lära sig om fotografering. Om du är en av de vanliga läsarna av mina tutorials, kommer jag att uppmuntra dig att titta kritiskt på alla bilderna jag lägger upp; de är inte perfekta så dra isär vad du tycker fungerar och vad som inte gör det. Kom bara ihåg att om det finns en bild du hatar, valde jag den medvetet för att testa dig – eller det är åtminstone min ursäkt.

Nu, låt oss bryta ner det hela.

Steg ett: Gillar du det?

Det första steget när du granskar dina bilder är enkelt: vad är din magreaktion på det? Gillar du skottet? Hatar det? Någonstans mitt emellan? Om du inte gillar en bild du tagit, flagga den som ett avvisande i Lightroom eller vilken katalogapp du än använder. Det är inte mycket meningsfullt att fortsätta att överväga en bild om din första reaktion är likgiltighet.

Här är ett slumpmässigt foto från min samling som jag avvisade direkt. Det finns inte mycket att tycka om: min hund poserar obekvämt, sammansättningen är inte bra och det hela är lite meh.

Med andras bilder, även om din första reaktion är likgiltighet, bör du åtminstone fundera över varför du känner så. Är det ämnet? Kompositionen? Färgerna? Är det bara en medioker ögonblicksbild? Tänk igenom det.

Steg två: Teknisk bedömning

Att tekniskt bedöma en bild kokar ner till två stora frågor: är den skarp och är den väl exponerad? Om svaret på någon av frågorna är nej, även om du älskar bilden, är det förmodligen värt att avliva i detta skede.

För att bli lite mer specifik, de typer av saker du behöver fråga dig själv vid det här laget är:

Är bilden i fokus? Är den högra delen av motivet i fokus? Är ögonen skarpa?
Användes en långsam slutartid? Om så är fallet, finns det någon oskärpa från motivet som rör sig? Hur är det med oskärpa från att kameran skakar?
Är bilden korrekt exponerad utan utblåsta högdagrar eller krossade skuggor? Det är okej om det är lite överexponerat eller underexponerat men ser histogrammet ut som att du kan fixa eventuella problem med redigering?
Togs den i RAW eller lämnade du av misstag din kamera i JPEG? Detta har hänt mig tidigare, och det är en stor huvudvärk när det kommer till redigering.
Hur ser färgerna ut? Hur är vitbalansen? Det här är lätt nog att fixa vid redigering, men du bör tänka på det nu.

Låt oss titta på några bilder som jag avvisade av tekniska skäl. I den här bilden missade jag fokus, så mannens ögon är suddiga.

I den här bilden var min slutartid för lång, så det är lite oskärpa från kameran i mina händer.

Den här bilden är alldeles för underexponerad. Jag minns att jag fixade min exponering på scenen, så jag har fått en bättre från några ögonblick senare.

Jag avvisar åtminstone några bilder som jag gillar varje tagning för att jag fick något fel tekniskt.

Steg tre: Tänk på sammansättningen

Det som vanligtvis händer när du fotograferar är att du tar ett par lite olika bilder av praktiskt taget samma sak. Här är tolv väldigt lika bilder jag tog av en fyr nära mitt hem. Det finns några testbilder där inne; Jag lekte med slutartider och väntade på att skeppen i viken skulle flytta runt.

För det mesta är bilderna alla tekniskt lika: de är skarpa, i fokus och lagom välexponerade. De är också av samma ämne så det är här små skillnader i sammansättningen spelar in.

När du blir bättre kommer du att få en mer instinktiv känsla av vad som fungerar och inte fungerar, men det är ändå värt att tänka på komposition medvetet.

Håller du dig strikt till regeln om tredjedelar eller har du valt en mer balanserad bild? Kom ihåg att du kan beskära din bild men för mycket beskärning minskar bildkvaliteten.
Händer det något i förgrunden och bakgrunden?
Var faller dina ögon när du först tittar på bilden? Är det där du vill att tittarens ögon ska falla? Finns det några ledande linjer som drar dig till vissa områden?
Vad händer med färgerna och kontrasterna? Finns det några ljusa eller mättade motiv? Kommer färgpaletten att fungera bra?
Visar bilden det du vill att den ska visa? Är det poängen du vill att den ska göra?

Allt detta är subjektivt och ofta blir det svårt att välja mellan två väldigt lika bilder. I de fallen går jag antingen med magen eller väljer den första jag sköt.

Om du är nyfiken, här är bilden som jag äntligen gick med den dagen när jag fotograferade fyren.

Jag spelade in den för ett specifikt projekt, vilket begränsade min komposition något men på det hela taget är jag nöjd med den. Den tunga grå himlen är inte idealisk men jag älskar djupet mellan fyren i förgrunden och de subtila variationerna i skuggan på ön och bergen i bakgrunden.

Steg fyra: Att dra ihop allt

När du har tagit fram dina få favoritbilder från en fotografering är det dags att redigera dem. Du bör tänka på hur du kan åtgärda eventuella problem, betona de starka sidorna och minimera eventuella svagheter med bilden. Nu är det dags att räta ut horisonten och ta bort eventuella fläckar. Varje digital bild du tar kommer att behöva åtminstone några små justeringar av ljusstyrka, kontrast och färg. Till exempel, här är den ursprungliga versionen av fyren.

Och här är min sista version igen.

Jag har inte gjort något drastiskt. Jag klippte bort den mörka biten av landet längst ner till höger och lyste upp allt. Återigen, det är inte den bästa bilden jag någonsin tagit men det är den bästa jag tog den dagen.

När du väl börjar samla en samling bra bilder som du gillar kan du sätta dem alla genom denna process igen. Titta på dem riktigt kritiskt och reta ut vad du gjorde rätt, vad du gjorde fel, vad du gillar, vad du inte gillar, och viktigast av allt, varför du tycker dessa saker. Du kan, och bör, också göra detsamma med andras bilder. Även om du bara bläddrar igenom en anständig tidning får du dussintals bilder att bedöma.