Hur man är värd för en decentraliserad webbplats 2023

By rik

Decentraliseringens frammarsch

Decentralisering har vuxit fram som ett alltmer populärt koncept under de senaste två decennierna. Vi ser nu hur Web3-världen tar form, där individer skapar och hanterar decentraliserade webbplatser och applikationer. Dessa webbplatser opererar på decentraliserade nätverk, vilket gör decentralisering till en grundläggande del av Web3. Men exakt hur fungerar detta system?

Denna guide syftar till att ge en detaljerad steg-för-steg-anvisning om hur man hostar en decentraliserad webbplats. Vi kommer också att undersöka konceptet decentraliserad webbhotell, dess fördelar och nackdelar, samt utforska skillnaderna mellan centraliserad och decentraliserad hosting.

Vad innebär decentraliserad webbhotell?

För att förstå decentraliserad webbhotell, måste vi först titta på det nuvarande internetlandskapet. Internet är ett komplext nätverk av sammankopplade datorer som möjliggör global informationsdelning och tillgång till information.

All data lagras dock på centraliserade servrar som kontrolleras av stora företag. Dessa företag har därmed stor makt över vilken information vi kan dela och få tillgång till, vilket kan ses som problematiskt.

Decentraliserad webbhotell är ett försök att lösa de problem som centraliserade servrar medför. Det syftar till att ge användare ökad kontroll över sin data, förbättrad säkerhet och stärkt integritet.

Decentraliserade webbhotell utnyttjar distribuerade datorer, så kallade noder. Dessa noder lagrar och distribuerar innehåll till användare via ett peer-to-peer-nätverk. Varje nod i detta nätverk bidrar med lagringsutrymme och datorkraft.

En nod lagrar en liten del av informationen, som sedan krypteras och sprids över nätverkets noder. När en användare begär en viss data, hämtar det decentraliserade systemet den från den närmaste noden.

Fördelar med decentraliserade servrar

Förespråkare för decentraliserad webbhotell lyfter fram dessa fördelar:

  • Censurmotstånd: Har du någonsin blivit bannlyst från ett forum eller en social plattform för att ha uttryckt dina åsikter? Detta sker ofta när ägarna beslutar vad som är ”lämpligt” för publiken. Decentraliserade servrar erbjuder en lösning där användare kan dela sina åsikter utan risk för censur.
  • Ingen nedtid: Decentraliserade nätverk är beroende av distribuerade noder. Om en nod går ner, finns det fortfarande andra noder som kan leverera innehåll till användarna.
  • Säkerhet: Centraliserade servrar utgör en enda felpunkt. Om en hackare får tillgång till en centraliserad server, kan de ta kontroll över hela systemet. I ett decentraliserat system är servrarna spridda över olika datorer (noder). För att ta kontroll över systemet måste en hackare ta kontroll över mer än 51% av noderna, vilket är betydligt svårare.
  • Integritet: Data i ett decentraliserat nätverk krypteras och distribueras över olika noder. Detta gör det svårt för illvilliga aktörer att spåra aktiviteten hos en webbplatsanvändare som hostas i ett distribuerat nätverk.

Förutsättningar för decentraliserad webbhosting

  • Förståelse för Web3: Det är viktigt att förstå hur Web3 fungerar. Det finns flera bra resurser för att lära sig om Web3.
  • Ett decentraliserat domännamn: Kostnaden för ett domännamn varierar beroende på leverantör. Till exempel kan du hitta alternativ som detta hos Unstoppable Domains:

Här kan du hitta domäner från så lite som $40.

  • Tillgång till relevant teknik: Rust och Solidity är några av de vanligaste programmeringsspråken för backends i decentraliserade applikationer. JavaScript eller TypeScript kan användas för gränssnittet. Lyckligtvis är dessa språk gratis och open source.
  • En erfaren webbutvecklare: Kostnaden för en web3-utvecklare kan vara cirka $50.40/timme, enligt ZipRecruiter. Tiden det tar att utveckla en decentraliserad webbplats beror på dess komplexitet.
  • Gasavgifter: Om du bygger din webbplats ovanpå en annan applikation som Ethereum, kan du behöva betala en engångskostnad (gasavgifter) för att driftsätta den.

Hur man hostar en decentraliserad webbplats

Det är relativt enkelt att skapa och hosta en decentraliserad webbplats med rätt verktyg. Följande steg kan användas som en guide:

Steg 1: Skapa webbplatsfiler

För att skapa en webbplats och hosta den online måste du skapa webbplatsfiler och hitta ett sätt att låta dem kommunicera med servrarna. Detta kräver användning av olika web3-tekniker och verktyg.

Du kan använda P2P-nätverk som InterPlanetary File System (IPFS) för att lagra och dela data, eller Swarm, som är ett distribuerat lagringssystem ovanpå Ethereum blockchain.

Steg 2: Köp ett domännamn

Ett domännamn gör din decentraliserade webbapplikation synlig för andra. Många domännamn ägs av centraliserade organisationer. Genom att skaffa ett domännamn från en decentraliserad leverantör kan du undvika detta kontrollproblem. En plattform som Unstoppable Domains är en bra startpunkt.

Steg 3: Hosta filerna i nätverket

Nu är det dags att lagra dina webbplatsfiler på ett web3-system, t.ex. IPFS. Se till att dela upp filerna i små bitar för att distribuera dem över det decentraliserade nätverkets noder.

Steg 4: Koppla domänen och webbplatsfilerna

Du måste peka dina webbplatsfiler till Domain Name System (DNS). Tiden för DNS att sprida sig kan variera mellan leverantörer. När anslutningen är klar kommer du att få en unik hash eller identifierare.

Steg 5: Testa din decentraliserade webbplats

Din webbplats ska nu vara tillgänglig på internet. Du kan skriva in din domän i sökmotorn. En web3-webbläsare som Brave är ett bra verktyg för att testa detta.

Exempel på decentraliserade webbplatser

Du kan ha interagerat med en decentraliserad webbplats utan att veta om det. Här är några exempel:

  • Uniswap: En populär decentraliserad börs för handel med ERC-20-tokens.
  • Aave: Ett likviditetsprotokoll med öppen källkod där användare kan låna ut, satsa, låna och tjäna på sina kryptotokens.
  • Brave: En webbläsare med inbyggt stöd för decentraliserade applikationer.

Decentraliserat vs centraliserat webbhotell

Du kan välja att hosta din webbplats antingen med en decentraliserad eller centraliserad webbhotellslösning. Här är några viktiga skillnader:

Funktion Decentraliserat Webbhotell Centraliserat Webbhotell
Ägande Infrastrukturen ägs och drivs av deltagarna i nätverket. Hostingplattformen äger infrastrukturen.
Säkerhet Data krypteras och distribueras över olika noder. Det är mycket svårt att hacka hela systemet. Ett centraliserat system är sårbart för hacking eftersom det endast har en ingångspunkt.
Kostnad Kan vara dyrt på grund av begränsad konkurrens. Kan kräva specialiserad infrastruktur. Oftast mer kostnadseffektivt. Vissa plattformar erbjuder bra erbjudanden eller gratis domäner.
Felhantering Nätverket fungerar vidare även om en nod går ner. Hela systemet riskerar att slås ut om en central server kraschar.
Skalbarhet Kan kräva komplex infrastruktur för att skala. Relativt enkelt att skala och anpassa.

Utmaningar med decentraliserat webbhotell

Trots de fördelar som decentraliserade webbplatser erbjuder, finns det också ett antal utmaningar:

  • Teknisk expertis: Det är inte lika enkelt att sätta upp en decentraliserad applikation som många webbplatsägare kanske tror. Du behöver konfigurera allting själv, vilket kan vara tidskrävande om du inte har teknisk erfarenhet.
  • Regulatoriska utmaningar: Det finns fortfarande stor osäkerhet kring lagstiftningen, särskilt inom blockchain- och kryptovalutaområdet. Vissa länder har helt förbjudit användningen av krypto. Ändrade regler kan plötsligt göra din webbplats olaglig eller värdelös.
  • Brist på verktyg och ramverk: Web3 är fortfarande ett relativt nytt koncept. Därför finns det inte tillräckligt med verktyg, ramverk och resurser för att stödja skapandet av decentraliserade applikationer. Många utvecklare måste bygga allting från grunden.

Framtiden för decentraliserat webbhotell

Decentraliserat webbhotell är fortfarande i sin linda. Här är några av de viktigaste trenderna:

  • Decentraliserade sociala medieplattformar: Ökad censur i sociala medier har lett till ett intresse för decentraliserade plattformar, t.ex. Steemit, där användare kan uttrycka sig fritt.
  • Ökat användande av Blockchain-teknik: Blockchain, tekniken bakom kryptovalutor, har blivit en viktig drivkraft för decentralisering.
  • Utveckling av Web3-infrastruktur: Vi ser alltmer investeringar i detta område. Stora företag som IBM och Meta har satsat mycket på blockchain-teknik.
  • Peer-to-peer-nätverk: Användare behöver inte längre lita på centraliserade servrar för att dela dokument tack vare uppkomsten av peer-to-peer-nätverk.

Slutsats

Du kan välja att hosta en decentraliserad webbplats för att anamma Web3 eller för att dra nytta av ett decentraliserat system. Den här guiden har visat de steg som behövs för att hosta en decentraliserad applikation.

Vilken typ av webbplats du vill skapa beror på dina behov. Du kan till exempel skapa en decentraliserad utbildningsplattform, finansplattform, peer-to-peer-låneapp eller handelsapp.

Du kan också undersöka några av de bästa decentraliserade applikationerna (DApps) som finns tillgängliga.