Maj 2019-uppdateringen (19H1) för Windows 10 introducerade en ny funktion: Windows Sandbox. Här beskrivs hur du kan använda den på din Windows 10-dator.
Viktigt att notera är att Windows Sandbox inte finns tillgängligt i Windows 10 Home. Denna funktion är reserverad för versionerna Professional, Enterprise och Education av Windows 10.
Vad är Windows Sandbox?
Windows Sandbox kan beskrivas som en blandning av en applikation och en virtuell maskin. Den möjliggör snabb uppstart av ett virtuellt, rent operativsystem baserat på ditt systems aktuella tillstånd. Detta skapar en säker miljö för testning av program eller filer, isolerad från ditt huvudsakliga operativsystem. När du stänger Sandbox, raderas detta tillstånd. Ingenting från sandlådan kan påverka din primära Windows-installation, och ingen data sparas efter avslutad användning.
Hur får jag tillgång till Sandbox?
Du behöver en uppdaterad version av Windows 10 som kör Professional eller Enterprise-utgåvan. Windows 10 Home saknar denna funktion. Sandbox blev en stabil del av systemet i maj 2019.
Steg ett: Kontrollera att virtualisering är aktiverad
Först och främst behöver du bekräfta att virtualisering är aktiverad i din dators BIOS. Det är ofta aktiverat som standard, men det är enkelt att verifiera. Starta Aktivitetshanteraren med Ctrl+Skift+Esc, gå till fliken ”Prestanda” och välj ”CPU”. På höger sida bör det stå ”Virtualisering: Aktiverad”.
Om virtualisering inte är aktiverad, behöver du aktivera den i BIOS-inställningarna innan du fortsätter.
Steg två: Aktivera kapslad virtualisering om värdsystemet är en virtuell maskin (valfritt)
Om du testar en Insider-version av Windows i en virtuell maskin och vill använda Sandbox inuti den, behöver du aktivera kapslad virtualisering. Detta görs genom att starta PowerShell i den virtuella maskinens Windows och köra följande kommando:
Set-VMProcessor -VMName <vmname> -ExposeVirtualizationExtensions $true
Detta låter din virtuella maskins Windows använda virtualiseringstilläggen som Sandbox behöver.
Steg tre: Aktivera funktionen Windows Sandbox
Efter att ha bekräftat att virtualisering är aktiverad, är det enkelt att aktivera Windows Sandbox. Gå till Kontrollpanelen > Program > Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner. (Vi har en detaljerad guide om hur du använder Windows-funktioner om du vill lära dig mer.)
I fönstret Windows-funktioner, markera ”Windows Sandbox”.
Klicka på ”OK” och starta om Windows.
Steg tre: Starta Sandbox
Efter omstarten, kan du hitta Windows Sandbox i Start-menyn. Skriv ”Windows Sandbox” i sökfältet eller leta upp den i menyn, och dubbelklicka på ikonen. När den frågar, ge den administratörsrättigheter.
Då bör du se en kopia av ditt nuvarande operativsystem.
Det finns några skillnader. Det är en ren installation av Windows, så du kommer att se standardbakgrunden och bara de medföljande apparna.
Det virtuella operativsystemet genereras dynamiskt från din huvudinstallation, så det kommer alltid att vara samma version av Windows 10 som du använder, och det kommer alltid att vara fullt uppdaterat. Det sistnämnda är en fördel då en traditionell virtuell maskin kräver att du uppdaterar operativsystemet manuellt.
Hur använder jag Sandbox?
Om du har erfarenhet av virtuella maskiner kommer Sandbox att kännas bekant. Du kan kopiera och klistra in filer direkt i sandlådan som i vilken annan virtuell maskin som helst. Dra-och-släpp-funktionen fungerar dock inte. När filen finns i sandlådan kan du arbeta med den som vanligt. Om du har en körbar fil kan du installera den i sandlådan, isolerad från ditt huvudsystem.
En sak att notera: Om du tar bort en fil i sandlådan hamnar den inte i papperskorgen, utan raderas permanent. Du får dock en varning innan du tar bort filer.
När du är klar med dina tester, stänger du sandlådan som vilken app som helst. Detta raderar allt, inklusive alla ändringar i operativsystemet och filer du kopierat dit. Microsoft visar en varning innan det sker.
Nästa gång du startar Sandbox, börjar du om med en ren installation och kan testa på nytt.
Imponerande nog fungerar Sandbox bra även på äldre hårdvara. Testerna för den här artikeln genomfördes på en Surface Pro 3, en äldre enhet utan dedikerat grafikkort. Till en början var Sandbox långsam, men efter en stund fungerade den överraskande bra, med tanke på begränsningarna.
Denna förbättrade prestanda bibehölls även efter att appen stängdes och öppnades igen. Traditionellt har virtuella maskiner krävt mer datorkraft. Tack vare Sandbox mer specifika användningsområden (du kommer inte installera flera operativsystem, köra flera instanser eller ta flera snapshots) är kraven lägre. Det är just detta fokuserade syfte som gör att Sandbox fungerar så bra.
Bildkälla: D-Krab/Shutterstock.com