Hur man använder Sparklines i Google Sheets

När du arbetar med stora mängder data i ett Google Sheets-kalkylark är det inte alltid bekvämt att lägga in ett diagram i mixen. För att hjälpa dig kan du skapa encellsdiagram med SPARKLINE-funktionen istället.

Ett sparklinediagram är ett mycket litet linjediagram som gör att du snabbt kan visualisera dina data. Det är användbart om du till exempel snabbt vill se om aktiekursdata i ett kalkylblad gick upp eller ner.

SPARKLINE-funktionen i Google Sheets låter dig infoga dessa typer av diagram i en enda cell i ditt kalkylark. Medan en sparkline vanligtvis är ett linjediagram, låter SPARKLINE-funktionen dig skapa alternativ, inklusive encelliga stapel- och kolumndiagram.

Infoga Basic Sparklines i Google Sheets

SPARKLINE-funktionen kan enkelt användas, utan ytterligare formatering eller alternativ. Allt du behöver är en uppsättning data i en enda rad eller kolumn som kan användas för att skapa ett sparklinediagram, till exempel en rad figurer som går upp eller ner.

Det typiska formatet för att skapa en mycket grundläggande sparkline, utan ytterligare formatering eller alternativ, är =SPARKLINE(data). Ersätt ”data” med cellintervallet som innehåller dina data.

I exemplet nedan innehåller cellerna A3 till D3 en uppsättning siffror från 1 till 100. En sparkline som infogats i cell A5 med funktionen SPARKLINE har skapat en visuell representation av dessa data.

Visualiseringen visar variationen i siffrorna, med en linje som går upp (12 till 44) och sedan ner (44 till 8) innan den stiger kraftigt (8 till 98) för att fullborda diagrammet. Gnistan fyller hela cellen.

Skapa olika typer av gnistlinjer

Medan en grundläggande sparkline inte kräver några ytterligare alternativ, tillåter SPARKLINE-funktionen att andra typer av encellsdiagram kan skapas.

Med SPARKLINE kan du skapa ett stapel-, kolumn- eller vinst/förlustdiagram, tillsammans med det typiska linjediagrammet som visas ovan.

För att göra det måste du lägga till alternativ i din SPARKLINE-formel. Formatet för att lägga till ytterligare alternativ, inklusive att välja vilken typ av diagram som ska genereras, är =SPARKLINE(data, {alternativ, val}) där ”alternativ” är ett SPARKLINE-alternativ och ”val” är det matchande valet för det alternativet.

Att byta till olika typer av sparklines kräver att du använder alternativet ”charttype”. Du behöver inte ställa in detta för standardlinjediagram, men för andra typer av sparklines, använd =SPARKLINE(data,{“charttype”,”bar / column / winloss”}).

Ta bort de typer av diagram som du inte vill använda på lämpligt sätt.

Formatera Google Sheets Sparklines

Sektionen ”alternativ” i en SPARKLINE-formel är en array som låter dig använda flera kriterier för att formatera din sparkline.

Ändra Line Sparkline Färger

För de fyra typerna av sparkline-diagram som SPARKLINE-funktionen kan skapa finns det olika ”färg”-alternativ för att du kan ändra färgen på linjen eller staplarna som den skapar.

Eftersom linjesparklines består av en enda linje, finns det bara ett enda ”färg”-alternativ.

För att ändra detta, skriv =SPARKLINE(data, {“color”,,”red”}) och ersätt färgen med antingen ett namn eller en färg hex-kod.

En Google Sheets SPARKLINE-formel med

Ändra kolumn och vinst/förlust gnistlinjefärger

Kolumn och vinst/förlust sparklines har flera färgalternativ.

Dessa inkluderar ”lowcolor” för att ställa in färgen för kolumnen med det lägsta värdet, ”highcolor” för kolumnen med det högsta värdet, ”firstcolor” för den första kolumnen, ”lastcolor” för den sista kolumnen, ”axiscolor” för att ställa in färgen på alla axellinjer och ”negcolor” för eventuella kolumner med negativt värde.

Liksom standardlinjens sparkline kan du också ställa in ”färg” för att ställa in en allmän färg för alla kolumnvärden.

För kolumn sparklines, typ=SPARKLINE(data, {“charttype”,,”column”; “color”,,”red”}). För vinst/förlust sparklines, skriv =SPARKLINE(data, {“charttype”,,”winloss”; “color”,,”red”}).

Lägg till de olika ”färg” alternativen efter behov, separera dem med ett semikolon.

Även om det inte är ett krav, kan du använda ett extra alternativ för vinst/förlustdiagram (”axel” inställd på ”sant”) för att visa skiljelinjen mellan alternativen ”vinst” och ”förlust”.

Ändra Bar Sparkline Färger

Bar sparklines visar som standard två staplar. Alternativen ”color1” och ”color2” låter dig ställa in färgen för varje stapel.

För att göra detta, skriv =SPARKLINE(data, {“charttype”,”bar”; “color1″,”red”; “color2″,”blå”}), ersätt färgerna med ditt eget val.

Formatera gnistor med textfärg

Du kan också snabbt redigera färgen på linje-, stapel- och vinst/förlust-gnistlinjer genom att klicka på cellen och ändra den tillämpade textfärgen. Detta fungerar bara om du inte har tillämpat ”färg”-alternativ i din SPARKLINE-formel eftersom dessa kommer att ha prioritet över all direkt cellformatering som du använder.

För att göra detta, klicka på din cell och välj sedan din färg från rullgardinsmenyn ”Textfärg” i formateringsverktygsfältet.

Ytterligare Sparkline-alternativ

Ytterligare alternativ som du kan använda på en SPARKLINE-formel låter dig ändra hur din sparkline genereras.

Alternativet ”rtl” (med ”true” eller ”false” värden) kommer att flytta en sparkline från höger till vänster och fungerar för alla SPARKLINE-formeldiagramtyper.

Du kan använda ”max” (med ”true” eller ”false”) för att ställa in det maximala värdet för hela diagrammet. I exemplet ovan skulle värdena för A3 och B3 behöva läggas till 100 för att hela cellen ska fyllas. Det här alternativet är endast tillämpligt på diagram med stapeldiagram.

För att öka bredden på ett linjediagram, använd alternativet ”linewidth” och använd ett numeriskt värde för att ställa in bredden. Ju högre nummer, desto tjockare linje.