Hur man använder Nvidia RTX Video Super Resolution

AI-uppskalningstekniker som Nvidia DLSS och AMD FSR är på modet på sistone, vilket låter dig spela dina favoritspel med högre bildhastigheter utan nedgradering i bildkvalitet. Det är en enorm vinst för oss spelare, för vi behöver inte längre lägga ut mer pengar och köpa en ny GPU för en prestandahöjning. Föreställ dig nu samma sak, men för streamat videoinnehåll på populära streamingtjänster som Netflix, Hulu, Disney+ och mer. Tack vare Nvidias RTX VSR-teknik kan samma Tensor-kärnor som driver Nvidia DLSS i spel nu göra sin magi på videor du streamar online.

Om du är en annan binge-watcher och äger ett Nvidia RTX-grafikkort, kan du ha lägre upplösta webbvideor uppskalade till 4K genom Nvidias RTX Video Super Resolution-teknik. Söt, eller hur? I det här inlägget kommer vi att förklara hur du aktiverar och använder Nvidia RTX VSR på din Windows-dator.

Hur fungerar Nvidia RTX Video Super Resolution (VSR)?

Filmerna och TV-programmen på streamingplattformar är känsliga för komprimeringsartefakter (grafiska fel som orsakas av kraftig videokomprimering). Har du någonsin spelat upp en gammal film på din högupplösta skärm och märkt taggiga kanter och en förlust av skärpa runt hörnen? De gör tittarupplevelsen något mindre söt. Det är här Nvidia RTX Video Super Resolution går in och hjälper till att uppskala lågupplöst videouppspelning i webbläsare utan mycket kvalitetsförlust. Låt oss lära oss hur det fungerar:

Bildkrediter: Nvidia

I en officiellt blogginlägg, avslöjar Nvidia att Video Super Resolution ”förbättrar kvaliteten på streamat videoinnehåll bortom kantdetektering och skärpning.” Den här funktionen använder ett Deep Learning Network, som analyserar videon med lägre upplösning och förutsäger hur den ska se ut vid målupplösningen. Den lägger sedan den förutsagda bilden ovanpå en traditionellt uppskalad bild för att eliminera eventuella artefakter. Dessutom skärper den också bilden längs vägen, vilket ger dig en bättre bild.

Vilka grafikkort stöder RTX Video Super Resolution

Innan vi förklarar stegen för att aktivera RTX Video Super Resolution finns det några förutsättningar som du måste uppfylla. Dom är:

  • Nvidia RTX Video Super Resolution fungerar på RTX 20-serien, RTX 30-serien och de nya RTX 40-seriens grafikkort. Stödet för 20-serien lades till nyligen.
  • Google Chrome (version 110.0.5481.105 eller senare) eller Microsoft Edge (version 110.0.1587.56)

Hur man använder RTX Video Super Resolution (VSR) på din PC

Steg 1: Ladda ner de senaste RTX-drivrutinerna

Först måste du ladda ner de senaste drivrutinerna för ditt RTX-grafikkort (version 530 eller högre). Du kan ladda ner dem från Nvidias officiella hemsida här. Du måste ange detaljerna för din GPU, inklusive produkttyp, serie och modell.

Välj också operativsystem och språk innan du trycker på knappen ”Sök”. Nvidias hemsida kommer då att visa dig de senaste drivrutinerna för ditt kort, som du enkelt kan ladda ner och installera. Vi hoppas att du redan har den senaste webbläsaruppdateringen för Chrome eller Edge installerad på din dator. För ytterligare hjälp med detta steg, kolla in vår dedikerade GPU-drivrutinsuppdateringsguide.

Steg 2: Öppna Nvidias kontrollpanel

  • Öppna sedan Nvidias kontrollpanel på din Windows-dator. För att göra detta, högerklicka först på skrivbordet och välj ”Visa fler alternativ” i snabbmenyn.

  • Nu öppnas en ny snabbmeny och du hittar alternativet ”NVIDIA Control Panel”. Klicka på det.

Steg 3: Aktivera RTX Video Enhancement

  • När Nvidias kontrollpanel är öppen måste du navigera till ”Justera inställningar för videobild” längst ner i den vänstra rutan.

  • Leta efter alternativet ”RTX-videoförbättring” i den högra rutan. Aktivera här kryssrutan ”Superupplösning” och välj en kvalitetsnivå från rullgardinsmenyn. Kom ihåg att ju högre kvalitetsinställning, desto bättre bildkvalitet. Men den kommer också att förbruka mer GPU-hästkrafter.

Steg 4: Prova Nvidia VSR just nu!

När den är aktiverad startar du webbläsaren Chrome eller Edge på din Windows-dator. Öppna din favoritstreamingplattform och spela upp valfri video i upplösningar mellan 360p och 1440p (helst i helskärm). Nvidia Video Super Resolution kommer igång och uppskalar innehållet på din skärm direkt.

Obs: Om du har en bärbar dator med ett Nvidia RTX-grafikkort är det en bra idé att koppla in laddaren för att säkerställa att den diskreta GPU:n är aktiverad. Nvidia Video Super Resolution (VSR) förlitar sig på Tensor Cores inbyggda i RTX GPU:er, så du behöver dGPU:n som kör showen.

Att ta din tittarupplevelse till nästa nivå har aldrig varit enklare. Dessutom behöver du inte betala extra för bättre kvalitet. Om du har en kompatibel Nvidia GPU rekommenderar jag starkt att du slår på Nvidia VSR. Under vår korta tid att testa funktionen märkte vi att videon hade bättre skärpa och klarhet. Vi hoppas att stegen i den här guiden var till hjälp för dig! Vilken film skulle du se först efter att ha aktiverat Nvidia RTX VSR-funktionen? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

Satyam Kumar

125 inlägg

Brinner mycket för teknik. Stor expertis inom PC-hårdvara, VR-industrin, esportcentrerad utrustning och andra prylar. På fritiden forskar jag vanligtvis om spännande hårdvarugenombrott eller spelar konkurrenskraftiga spel.