Hur man använder Google Chromes dolda läsarläge

Chrome 75 har ett dolt ”Reader”-läge som tar bort webbsidor till ett minimum för att göra dem lättare att, ja, läsa. Men det är inte aktiverat som standard – så här får du det nu.

Google har experimenterat med den här funktionen på och av i skrivbordsversionen av Chrome i flera år, men den är nu tillgänglig med en dold flagga istället för ett extra dolt kommandoradsalternativ. Vi förväntar oss att Google förbereder sig för att släppa den i stabil form utan att några flaggor krävs.

Uppdatering: Google tog bort denna flagga från Chrome någon gång i slutet av 2019. Vi rekommenderar att du installerar ett ”läsarläge”-tillägg från Chrome Web Store eller byta till en annan webbläsare som har ett inbyggt läsläge. Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Apple Safari har alla ett läsarläge.

Hur man aktiverar läsarläge

Först och främst – du måste se till att din Chrome-installation är på version 75. Klicka på menyknappen med tre punkter i det övre högra hörnet, håll muspekaren över menyn ”Hjälp” och klicka sedan på ”Om Chome”.

Om Chrome-menyn visar vilken version av Chrome du använder för närvarande och bör söka efter uppdateringar automatiskt. Om en uppdatering är tillgänglig kommer den att laddas ner och installeras automatiskt; när det är klart klickar du på knappen ”Starta om” för att slutföra installationen.

Om Chrome fortfarande har version 74 och det inte finns någon uppdatering tillgänglig måste du vänta tills 75 slutförs rullningen ut till alla användare. Den släpptes den 4 juni, men stabila versioner släpps långsamt i fyra steg. Det är troligt att det inte har träffat din enhet än, så ge det ett par dagar.

Men när Chrome är på 75 är du bra att gå. Öppna en ny flik och ange chrome://flags/#enable-reader-mode för att hoppa direkt till Reader Mode Flag.

Öppna rullgardinsmenyn och ändra alternativet till ”Aktiverad” och klicka sedan på knappen längst ned för att starta om din webbläsare. När den startar säkerhetskopiering är Reader Mode aktiverat.

Hur man använder Chromes läsarläge

Läsarläget i Chrome är galet lätt att använda. När du är på en sida som du vill skjuta in i läsarvyn, klicka på menyknappen med tre punkter i det övre högra hörnet och välj sedan ”Destillera sida.” Det är värt att notera att detta ordspråk sannolikt kommer att förändras när funktionen flyttas från flaggstatus och blir stabil. Men just nu är det vad du letar efter. Förhoppningsvis kommer också en kortkommando att finnas tillgänglig någon gång.

På några sekunder kommer sidan att renderas med inget annat än ett rent block med text och bilder från inlägget. Inga annonser, inga sidofält, inget rörigt. Bara ett enkelt sätt att fokusera.

Det är värt att nämna att det inte finns något sätt att ”avstilla” sidan – om du vill se hela sidan igen klickar du bara på Chromes bakåtknapp. Lätt som en plätt.

Som med de flesta andra flaggor är det värt att notera att Reader Mode fortfarande inte är redo för dagligt bruk – det är fortfarande lite buggigt. Till exempel fanns det en handfull tillfällen då det inte lyckades rendera bilder för mig. Men texten kom alltid bra ut, så den är fortfarande användbar.