Hur man använder ChatGPT för att utveckla en regelbunden meditationsvana

Det går inte att förneka hälsofördelarna med meditation som en praktik som kan lindra stress, främja lugn och avkoppling och ge dig kontroll över ditt sinne.

Du kanske inte har övervägt att använda AI för att hjälpa dig att utveckla en vanlig meditationsvana. Den AI-drivna ChatGPT-chatboten kan dock bli din nya meditationsguide, som ger råd, stöd och till och med avslöjar insikter. Låt oss titta på hur det kan hjälpa.

1. Förbered dig för meditation med ChatGPT

Ofta är den svåraste delen av meditation för många människor helt enkelt att komma igång. Eftersom människor i allmänhet lever med så hektiska scheman, kan det kännas överseende att ta timeout för praktiken. Men om du gör det kommer du snabbt att känna fördelen.

Naturligtvis finns det många sätt att komma igång med meditation. ChatGPT kommer att leda dig genom praktiken, men ditt första steg är att skapa ett säkert utrymme utan distraktioner. Du kanske inte behöver hjälp med detta, men det kan vara din första interaktion med ChatGPT. När jag frågade, ”Kan du rekommendera hur man skapar ett lugnt utrymme för en meditationssession?” Jag fick en lista med 12 bra idéer för att skapa scenen.

2. Ställ ChatGPT inledande frågor om meditation

Ett bra sätt att bekanta dig med ChatGPT är att ställa frågor om alla aspekter av meditation som du vill lära dig mer om. Du kan till exempel använda uppmaningar som:

 • Hur kan nybörjare utveckla en regelbunden meditationsövning?
 • Vilka är de olika typerna av meditation, och vilken är bäst för mig?
 • Hur kan meditation hjälpa mig att uppnå ett tillstånd av mindfulness?

Och om du inte är helt övertygad om fördelarna med meditation, fråga ChatGPT:

 • Vilka är fördelarna med meditation för min mentala hälsa?
 • Hur kan meditation förbättra mitt fokus och koncentration?
 • Vilka är de fysiska fördelarna med en vanlig meditationsövning?

Du kan ställa mer specifika frågor för att få mer skräddarsydda svar, till exempel genom att beskriva eventuella medicinska tillstånd du har och fråga hur ChatGPT kan hjälpa dig.

Naturligtvis måste du vara försiktig när du interagerar med ChatGPT om sådana problem. När jag frågade om depression och meditation var den första raden i ChatGPT-svaret: ”Jag är inte en mentalvårdspersonal, men jag kan ge lite allmän information om de potentiella fördelarna med meditation för mental hälsa.” Så här faktakollar du hälsoinformation från ChatGPT- och AI-källor.

3. Använd ChatGPT för att identifiera dina avsikter för meditationssessionen

Du kommer att få ut mer av din meditationssession om du definierar en avsikt eller ett mål för din träning. Använd ChatGPT för att föreslå lämpliga avsikter.

Jag ställde den enkla frågan, ”Kan du föreslå en meditationsavsikt för denna session?” och svaret var ”självmedkänsla och inre frid.” ChatGPT genererade en lista med sju sätt jag kunde använda detta i min session.

Försök att formulera dina avsikter positivt, med uttalanden som:

 • Jag strävar efter att hitta inre glädje.
 • Jag tänker lugna mitt sinne och slappna av.

Det kan vara bra att skriva ner alla användbara förslag du får för framtida referens.

4. Starta din meditationssession med ChatGPT

Nu när du har definierat dina avsikter, skicka ChatGPT att uppmana din meditationssession på ett sätt som speglar dina behov. Använd uppmaningar som:

 • Vilka är några meditationstekniker för att lindra min ångest?
 • Vilka är några tekniker för att odla sinnesfrid?
 • Jag känner mig överväldigad. Kan du ge mig några meditationstekniker?

Eftersom ChatGPT är en textbaserad tjänst kommer den inte att leda dig genom en session som du kan förvänta dig av en meditationsapp som Insight Timer, meditations- och mindfulnessappen Calm eller ens en lärare. Istället får du en lista med idéer att arbeta med, och du kan överväga vilka metoder som kan fungera bäst för dig.

5. Reflektera medvetet över svaren och ställ ytterligare frågor för tydlighetens skull

Efter att ChatGPT genererat ett svar och du har tänkt på dess idéer, kan du prata med chatboten och ställa ytterligare frågor för att få vägledning och insikter som passar dig bättre. Att lära sig hur man skriver effektiva ChatGPT-meddelanden hjälper dig att få ut det mesta av din interaktion med verktyget.

Från listan över meditationer jag fick bad jag om ytterligare vägledning om mitt favoritförslag, och ställde en mer specifik fråga: ”Jag gillar idén med Loving-Kindness (Metta) Meditation. Kan du förklara hur man tränar detta i en 10-minuters meditationssession?” ChatGPT gav en steg-för-steg tidsschema för hela min praktik.

6. Använd ChatGPT-råden i din meditationssession

Öva några av förslagen, använd allt du har lärt dig från dina interaktioner med ChatGPT.

7. Avsluta din meditationssession med andningsövningar

Det är vanligt att avsluta ett meditationspass med en kort andningsövning för att hjälpa dig att återgå till ditt vanliga tillstånd. Det finns flera appar med andningsövningar för avslappning, men ChatGPT kan också hjälpa till med detta. Be den bara föreslå några andningsövningar för dig och följ råden.

Andas djupt och ta några ögonblick för att återgå till ditt vanliga tillstånd. Du kan anteckna dina svar för att hjälpa dig nästa gång.

8. Sätt upp framtida mål med hjälp av ChatGPT för vägledning

Förhoppningsvis har din meditationssession lämnat dig utvilad och ivrig efter att göra meditation till en vanlig vana. Du kan interagera med ChatGPT för att hjälpa till att utforma en meditationsövning som passar dig. Ställ frågor som:

 • Vilka är de bästa teknikerna för meditation när du går?
 • Vilka är de bästa sätten att införliva meditation i din dagliga rutin?
 • Vilka är de bästa meditationsapparna att använda för guidade sessioner?

När jag frågade hur man införlivar meditation i min dagliga rutin, kom ChatGPT med ett dussin fantastiska idéer, inklusive att använda pauser klokt och införliva medvetna ögonblick i vardagliga uppgifter som att gå, äta eller diska.

Naturligtvis kan du kombinera dessa svar med råd från andra källor, till exempel vår lista med meditationsappar som hjälper dig att pausa för en medveten stund på språng.

Även om ChatGPT inte kan ersätta en erfaren meditationsguide eller lärare, kan det ge många värdefulla insikter om hur man mediterar och till och med ge steg-för-steg-vägledning för din session.

För alla som känner sig generad eller obekväm över att be om hjälp med att komma igång med meditation, kan AI-verktyget ge omedelbara råd skräddarsydda efter dina specifika behov.